Автор:
Лікар невролог.
Редактор:
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Оновлено: 07.09.2023

Що це таке Ішіас?​​​​​​​

Ішіас - це запалення сідничного нерва, запальний процес зазвичай локалізується в поперековому відділі, супроводжується здавлюванням сідничного нерва і нервових закінчень, супроводжується болем, що йде в одну з кінцівок.

Ознаки та симптоми Ішіас. Як і де болить сідничний нерв?

Цей нерв утворений волокнами і вважається найдовшим у людському тілі, його діаметр досягає 1-1,5 см, дві гілки нерва проходять від поперекового відділу хребта через крижовий і торкаються кульшового суглоба через сідничні м'язи, спускається по кінцівках, досягаючи кісточки і стоп. Саме тому больовий синдром зазвичай бере свій початок у ділянці нирок спини і спускається по одній з ніг вниз, через сідницю, відчувається оніміння, поколювання, яке випромінюється вздовж ноги, відчувається слабкість м'язів гомілки або м'язів, які рухають ногу і кісточку. Почуття оніміння викликає труднощі при переміщенні чи контролі ноги. Біль в ішіасі часто описується пацієнтами як тупий, пульсуючий або як удар струмом, іноді такий стан можна описати як електричний шок. Вони часто починаються раптово, «на рівному місці».

Повторимося ще раз, зазвичай біль від нерва інвертує лише одну з ніг, праву чи ліву. Больовий сплеск може бути різким прострілом або змінюватись за ступенем затискання або запалення нерва. Найчастіше супроводжується печінням, поколюванням, онімінням в одній із ніг, мурашками. Біль може погіршуватися при чханні, кашлі або сидячому положенні, що підтримується протягом тривалого часу. Симптоми зазвичай торкаються однієї сторони тіла і тривають кілька тижнів або кілька місяців. Тому лікування ішіас необхідно починати негайно з появи перших ознак. Лікар Актив Центр зможе оглянути вас, щоб підтвердити найбільш ймовірну причину та виключити інші причини цього затяжного болю та направити на діагностику МРТ, це дозволить найточніше визначити який нерв перебуває під тиском. Правильно призначене лікування сідничного нерва допоможе вам справлятися з болем і займатися своєю повсякденною діяльністю.

Причини

До найчастіших причин запалення Ішіас, защемлення сідничного нерва відносять такі стани та захворювання:

  • Грижа міжхребцевого диска в попереково-крижової області, ймовірність виникнення грижі між хребцевого диска збільшується з віком, оскільки диски мають тенденцію руйнуватися або дегенерувати з часом. Дев'ять із десяти випадків Ішіас викликаний грижею між хребцевого диска, тому не слід розглядати його як розлад сам собою, він є симптомом невралгічної проблеми з інших причин.
  • Неправильне положення хребта, у тому числі викривлення та деформації хребта.
  • Напруга м'язів нижньої частини спини.
  • Тиск в області тазу від пухлин або під час вагітності з боку дитини, що не народилася, через стиснення матки на сідничному нерві та м'язову напругу, через необхідність постійно переносити вагу плода.
  • Роздратування нервів, наприклад, через прохолодні протяги, холод, вогкість, наприклад, мокрий одяг, сидіння на холодному камені або простудні захворювання.
  • Запалення нервів, наприклад, від інфекцій, таких як лишай.
  • Пошкодження нерва в контексті хронічних захворювань, наприклад діабет, ревматизм або травм, переломів кісток стегна або деформації.
  • Стеноз хребта.
  • Звуження хребетного каналу призводить до стискання спинного мозку та волокон нервів.
  • Ряд станів може викликати стеноз хребта, але найпоширенішим є остеоартрит.
  • Синдром грушоподібного м'яза. У вас є м'яз, що йде від нижнього відділу хребта до верхньої частини стегна, якщо цей м'яз грушоподібного м'яза тисне на сідничний нерв, який простежує шлях від спинного мозку до сідниць і задньої частини кожної ноги, це може викликати біль і оніміння.
  • Спондилолістез. Він може давити на сідничний нерв або інший нерв на іншому рівні хребта і викликати серйозний біль. Глибокий сідничний синдром. Це захворювання, яке часто є наслідком дегенерації диска, є патологією хребетного стовпа, що характеризується ковзним одним хребцем, з іншого, з наступним стиском сідничного нерва в області, де він відходить від хребетного стовпа. Форамінальний стеноз. У цьому випадку патологічне звуження відбувається між поперековою та сакральною частиною хребетного стовпа, на рівні невеликих каналів, через які протікають корені спинномозкових нервів.
  • У багатьох інших пацієнтів причина залишається невідомою. Інші причини. У деяких випадках лікар не може діагностувати причину ішіасу. Болі, суглоби та м'язи можуть бути порушені багатьма різними проблемами, і всі вони можуть потенційно спричинити біль. Симптоми можуть бути схожі на інші захворювання, наприклад, люмбаго, шийний остеохондроз, міозит шиї та ін.
  • Піриформний синдром. Розташований прямо над сідничним нервом, м'яз piriformis починається від нижньої частини хребетного стовпа і з'єднується з двома сторонами стегнової кістки. Розлад характеризується набором симптомів, які виникають через стиснення та подразнення сідничного нерва з боку вищезгаданого м'яза. Причиною може бути контрактура або травма, наприклад аварія на автомобілі або випадкове падіння. Спинальні пухлини. У хребті пухлини можуть впливати на спинний мозок, усередині мембрани, що покривають його, або простір між спинним мозком та хребцями. При зростанні пухлина стискає сам спинний мозок чи коріння нервів. Це рідкісний вияв.
  • Переломи. Автомобільна аварія, падіння або удар по хребту можуть пошкодити коріння поперекових спинномозкових нервів у разі переломів хребців. М'язова деформація. У деяких випадках запалення м'язового блоку в ногах може опосередковано тиснути на нервовий корінь і викликати типові болі в ішіасі.
  • Пухлина або пошкодження сідничного нерва. Іноді на сідничний нерв впливає пухлина чи травма. Синдром причини кінського хвоста. Цей стан вимагає негайної медичної допомоги, тому що серйозне стиснення, якому нерви піддаються, може бути причиною постійного пошкодження (нетримання сечі і фекалій). інфекція. Дуже рідкісна, але можлива ситуація, пов'язана з інфекцією, яка вражає нервовий корінь.

Групи фактора ризику

Вік. Вікові зміни у хребті є поширеною причиною ішіасу, зачіпаючи здебільшого від тридцяти до п'ятдесяти років.

Підлога. Чоловіки страждають частіше.

Ожиріння. Надмірна маса тіла викликає значний тиск на спину, що, отже, легше призведе до проблем хребців.

Зловживання алкоголем та курінням.

Рід занять. Робота, в якій вам потрібно крутити спину, піднімати тяжкості або їздити на автомобілі протягом тривалого часу, робить вас сприйнятливішими до задніх проблем (таких як грижа диска) і, отже, ішіас.

Професійна спортивна діяльність з високим рівнем впливу, яка наражає вас на ризик травми та перелому. Малорухливий спосіб життя. Люди, які сидять довгий час або мають сидячий спосіб життя, сприйнятливіші до ішіасу, ніж активні.

Діабет. Це захворювання, яке перешкоджає правильному використанню організмом глюкози у крові, збільшує ризик пошкодження нервів. Артрит. Запалення суглобів хребта ризикує запалення родинних нервів.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Діагностика

Деякі ознаки запального процесу настільки явні, що лікаря розпочати лікування запалення сідничного нерва буде достатньо зібрати ретельний анамнез, провести цілеспрямований огляд і лише потім призначити діагностику МРТ, КТ, рентген. Функціональне обстеження МРТ, рентгенографія може підтвердити, що задіяний сідничний нерв, і тоді можна буде скоригувати план лікування. Симптоми ішіасу часто посилюються при сидінні або кашлі і можуть супроводжуватися онімінням або поколюванням в нозі, слабшати рефлекси, тому швидко розпочате лікування при запаленні сідничного нерва допоможе швидше полегшити стан пацієнта. Тому рекомендуємо звертатися до лікарів, перш ніж самостійно приймати і лікувати запалення сідничного нерва в домашніх умовах, знеболювальні препарати хороші тільки для первинної допомоги.

Який лікар вам потрібен?

Лікуванням цієї проблеми займається лікар невролог-вертебролог, тому первинно варто відвідати консультацію фахівця. Після зібраного анамнезу буде призначено необхідну інструментальну діагностику. При необхідності лікар залучить додаткових фахівців для консультації та лікування, таких як реабілітолог, кінезітерапевт, мануальний терапевт, остеопат, масажист, нейрохірург. Перед відвідуванням лікаря не рекомендується прийом знеболювальний, що усуває симптоми болю.

Профілактика Ішіасу та запалення сідничного нерва

Не можна виключати ризик защемлення нерва, оскільки одного неправильного руху може бути достатньо. Проте є поради, щоб зменшити ймовірність.

  • Переконайтеся, що Ваша спина та хребет знаходяться у правильному, здоровому положенні, особливо у сидячому положенні (якщо ви не впевнені, зверніться до лікаря).
  • Контролювати своє положення особливо в сидячому положенні, уникати тривалого перебування в одній і тій самій позі.
  • Робити перерви в роботі, навіть коротка прогулянка під час обідньої перерви матиме більше значення.
  • Уникайте повторюваних рухів.
  • Виконувати хоча б мінімальний комплекс профілактичних вправ. Цілеспрямовано тренуйте спину та тулуб, щоб стабілізувати спину і таким чином запобігти здавленому нерву
  • Уникайте постійного підйому важких предметів якнайкраще (якщо цього не можна уникнути, зверніть увагу на правильну поставу під час підйому)

На додачу до цих порад, загалом здоровий спосіб життя допомагає запобігти проблемам зі спиною. Завдяки здоровому харчуванню і регулярному спорту все тіло зміцнюється і може, таким чином, витримувати навантаження. Чи не знаєте, як це робити? Приходьте до нас до «Актив Центру»!

Лікування Ішіасу

Біль при ураженні сідничного нерва може частково бути зменшеним застосуванням болезаспокійливих медикаментозних засобів, протизапальних препаратів. Але цей спосіб допоможе лише тимчасово відчути полегшення. Якщо нерв защемлений буде потрібно ряд дій, які допоможуть звільнити або зменшити тиск на нерв. Як правило, лікування защемлення сідничного нерва починається з відвідування лікаря, проходження діагностики (МРТ). Діагностика необхідна для визначення причин виникнення хвороби та виявлення перших методів допомоги. До методів першої допомоги відносять спеціальну гімнастику, вправи. Виконується спеціальна гімнастика при затисканні нерва на вивільнення нерва з-під тиску, виконанням вправ на розтяжку та вивільнення затиснутого нерва зі зняттям м'язового спазму. Найкраще виконувати цей комплекс у рамках центрів лікування хребта, під повним контролем реабілітолога, щоб уникнути походження складніших ситуацій.

У лікування при ущемленні сідничного нерва - вчасно вжиті заходи, які допоможуть уникнути погіршення стану. До методів першої допомоги також відносять:

  • Тепло в цій ситуації застосовується лише до м'яза для розслаблення м'яза та можливого зменшення компресії нерва, що викликає біль.
  • Протизапальні рецептурні нестероїдні препарати допоможуть полегшити помірний біль.
  • М'язові релаксини для розслаблення м'яза.
  • Лікарські блокади.
  • Фізіотерапія є ще однією загальноприйнятою терапією для людей, які відчувають дискомфорт у сідничному нерві. Реабілітолог працюватиме з вами, щоб ви могли вивчити певні вправи, які зменшують навантаження на нерв, що має зменшити больовий синдром. Такі вправи вам знадобиться і в майбутньому для виконання в домашніх умовах.
  • Масаж. Ви можете масажувати хворобливі ділянки самостійно, але все-таки краще звернутися до професійного масажиста як для глибокого масажу, так і для масажу м'яких тканин. Деякі дослідження показують, що така дія тканин допомагає при болях у попереку і може бути хорошим варіантом для людей, які не хочуть приймати ліки або зазнають від них неприємних побічних ефектів.
  • Ключову роль у захисті від рецидиву може зіграти ваш стан спини, м'язів живота та спини у поперековому відділі. Якщо ці методи лікування не допомагають ефективно справлятися з болем, ваш лікар може запропонувати вам інші варіанти як лікувати защемлення сідничного нерва: ін'єкційне лікування та хірургія, у разі, коли симптоми розвиваються, і нічого більше не допомагає, можливо, настав час подумати про хірургічне лікування . Тип операції буде залежати від конкретної ситуації.

Що не можна робити при загостренні защемлення?

  • Не варто розраховувати лише на допомогу медикаментозних засобів та приймати анальгетики протягом тривалого часу, такими діями можна лише зашкодити здоров'ю. Навіть якщо зніміть симптоми та купіруєте больовий синдром, хвороба нікуди не пропаде. Варто негайно звернутися до лікаря невролога та провести низку необхідних заходів у лікуванні.
  • Обмежити активну рухову діяльність, це не означає, що необхідно постійно лежати і не вставати. Суть в обмеженні навантажень та запобігання погіршенню стану.
  • Уникати переохолодження, протягів, холоду.
  • Спати краще на жорсткому матраці на боці, нога в яку інвертує біль має бути випрямлена. Або зайняти більш комфортне становище для вас під час сну, але в жодному разі не чинить тиск на уражену сторону.
  • Не прогрівати зону болю, оскільки не зрозуміла причина болю, якщо це запальний процес, то розтирати та гріти не можна.

Коли звернутись до «Актив Центру»

Біль – це сигнал вашого тіла, що щось не так. Якщо біль посилюється або у вас виникають проблеми з контролем ніг та ступнів, зателефонуйте нам, і ми обов'язково допоможемо. Не ігноруйте ниючий біль або сильний біль у сідницях, телефонуйте та записуйтесь на консультацію, ми проведемо найефективніше лікування Ішіасу та утиски сідничного нерва.

 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму