Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 08.12.2023

Будова людини унікальна, щодня наше тіло, піддається колосальним навантаженням. І немає нічого дивного, що згодом починає турбувати біль у спині. Не лякайтеся болю, вона допомагає людині вижити, сигналізуючи про проблеми в роботі «деталей механізму тіла». Сигнал до дії просто зобов'яже вас приділити собі трохи більшої уваги, відвідати консультацію лікаря і застосувати відповідно лікування болю в спині без операції. Чим раніше, ви звернетеся за кваліфікованою допомогою до Актив Центру, тим швидше ми зможемо вам допомогти позбутися набридливого болю та відновити своє здоров'я, у нас працюють найкращі фахівці з лікування болю у спині у Києві, Львові.

Будова та функції спини

Для більш повного розуміння через що можуть виникати болючі відчуття і що необхідно зробити в лікування спини, варто трохи розібратися в будові хребта і зрозуміти причину, яка провокує той самий біль. Не завантажуватимемо вас медичними термінами, постараємося якомога простіше розпізнати проблему появи болю в спині. Основне завдання хребетного стовпа, що складається із кісток, дисків, м'язів, підтримувати людське тіло у вертикальному положенні. Між хребцеві диски є амортизаторами при русі людини, їх здатність пом'якшувати ударне навантаження при бігу, ходьбі дозволяє людині рухатися. М'язові групи спини і сполучні тканини виконують величезну роль наших рухах, поворотах і майже всіх рухів, зокрема і рук, ніг. Якщо одна з функцій порушується, дегенерує під вплив супутніх захворювань, зовнішніх факторів чи іншого впливу, нервова система дає цей сигнал.

Причини та симптоми

  • Викривлення хребта, відхилення щодо своєї анатомічно правильної осі. Наприклад, найпоширеніше, яке бере своє коріння ще в дитинстві людини таке захворювання як сколіоз. Якщо почати лікування поки опорно-руховий апарат не повністю сформований і дитина ще зростає, то можна повністю позбутися проявів болю в майбутньому. Дані зміни легко побачити візуально оглянувши людину, за точним діагнозом звертайтеся до фахівців.
  • Дистрофічні зміни в кістках і хрящах - остеохондроз, на тлі даних змін виникає випинання диска в хребетному каналі, без порушення цілісності кільця фіброзу, такий стан називають протрузія. При остеохондрозі існує ряд специфічних симптомів у вигляді хрускоту шиї при повороті головою, біль у шийному відділі, обмежений поворот шиї убік, біль у грудному відділі, у плечах, у потиличній ділянці, м'язовий біль, головний біль. Такі симптоми набувають часто характеру: біль, що тягне, ниючих. Симптоми, що виникають і затухают.
  • Міжхребетна грижа – при цій патології вже відбувається зміщення пульпозного ядра з розривом стінки кільця фіброзного. До болю можуть додаватися симптоми прострілів, що віддають у кінцівки, за рахунок іннервації нервових закінчень або затискачів. Або втрати чутливості за рахунок обмеження спинного мозку або ураження нервових закінчень. Такий стан часто характеризується гострим болем та обмеженим рухами в одну із сторін.
  • Сутулість, надлишкове навантаження на м'язи та хребет, переохолодження, травми, м'язова напруга, пошкодження дисків, усунення дисків відносного один одного, переломи, забиття, різкі невдалі рухи та інші фактори, що провокують.
  • Різні патології внутрішніх органів сечостатевої системи, дихальної, захворювань ШКТ, серця та ін. органів.
  • Невралгія - ураження нервових закінчень, защемлення з іннервацією, запальні процеси сідничного нерва. Симптоми дуже наочні і за ними в інтернеті ви знайдете багато інформації, але всі вони зводяться до болів у поперековому відділі, які віддають по одній з ніг до стопи.

Причини болю в м'язах спини та причини спазму м'язів спини​​​​​​​

  • М'язовий біль у спині (міалгія) нерідко викликає остеохондроз, це захворювання на першій стадії протікає без особливих болісних відчуттів і призводить до дистрофії міжхребцевих дисків (грижі, радикуліти, спондильоз) та дезорганізацією рухових функцій зі сталою напругою м'язових тканин.
  • Чутливість м'язів спини із зайвою напругою може викликатися викривленнями хребта (патологічний кіфоз, сколіоз) і призводити до викривлення постави, кісток тазостегнових суглобів та нижніх кінцівок.
  • М'язовий тонус, що посилюється з часом, розвивається на тілі дефекту скелета, вузькому плечовому поясі або плоскостопості. Симптоми спазму м'язів спини викликані не довільним скороченням окремих чи груп м'язів спини. Нерідко м'язовий спазм сигналізує про порушення роботи внутрішніх органів або наслідки травм, ударів, ударів, розтягувань. Лікування спазму м'язів спини часто зводиться до застосування спазмолітичних засобів, масажу, психотерапії.
  • Біль, що тягне з прострілами нерідко зустрічаються у жінок у період вагітності.
  • Травми.
  • Захворювання хребта: міжхребцеві грижі (грижа міжхребцевих дисків), остеохондроз, лордоз тощо.
  • Стрес.
  • Епілептичні припадки
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Як лікувати біль у спині

На піку своєї популярності досі залишаються консервативні методи лікування:

  • В останні роки область реабілітації хребта методами кінезітерапії та фізіотерапевтичними процедурами досягла видимих ​​результатів.
  • На останній план відходять хірургічні методи, які застосовують лише у важких та занедбаних випадках розвитку захворювання. Вводяться на стадії, коли патологія прогресує, інші методи не приносять результату.
  • Медикаментозне лікування, спрямоване в основному на зняття запальних процесів за допомогою нестероїдних протизапальних засобів.
  • На зняття м'язових спазмів спрямовані засоби міорелаксанти, хондропротектори, вітамінні комплекси та масажна терапія.
  • Також ефективні процедури фізіотерапії ударно-хвильових хвиль і м'язова міо стимуляція.

Лікування болю у спині

Визначити правильно необхідні етапи, як і чим лікувати біль у спині, допоможе лікар вертебролог. Звертайтесь до спеціалістів Актив Центру. Ми зможемо допомогти та правильно призначить лікування! Призначити первинні методи діагностики та зорієнтує за курсом проходження реабілітації. Не маловажним етапом, є і профілактичні методи: помірні та правильні фізичні навантаження, здоровий спосіб життя, правильне харчування, сон, прогулянки на свіжому повітрі, виняток або мінімізація вживання алкоголю та куріння та звичайно регулярне спостереження у лікаря та увага своєму здоров'ю.

Лікування м'язів спини

Визначити етіологію та діагностувати самостійно причину виникнення та як лікувати біль у м'язах спини зможе лише лікар. Люди застосовують самостійні рішення в лікуванні і призначають собі процедури, сподіваючись, що болі відпустять, такі як масаж, сауни, лазні або басейн. Ці процедури просто розслаблюють м'язи і збільшують кровообіг у них, але не є метолом лікування. У разі неодноразово повторюваних м'язових спазмів слід якнайшвидше звернутися до клініки. Своєчасна клініка, обстеження та діагностування позбавить загострень та ускладнень хвороби.

Вся спина та особливо поперековий відділ хребта несе максимальне навантаження. М'язи спини - одна з найбільших м'язових структур, вони мають велику поверхню і розташовуються від тазу до верхньої частини шиї та лопаток. Виділяють глибокі м'язи та поверхневі. Глибокі м'язи вважаються найважливішими, саме вони дають стабільність хребта. Ці м'язи забезпечують точні рухи кожного хребця та надають допомогу у стабільності спини, тому що м'язи глибоко шару з'єднують хребці за допомогою кріплення м'яза до поперечних відростків прилеглих хребців. Поверхневі м'язи регулюють положення тіла для підтримки балансу – забезпечують поставу та стабільність тіла, утримуючи хребетний стовп прямо. М'язи глибоко шару з'єднують хребці за допомогою кріплення м'яза до поперечних відростків прилеглих хребців. Відчуття напруги та болю у м'язах спини найпоширеніші скарги у людей різного віку. Поява болю безпосередньо з анатомічно невірним становищем хребта під час ходьби чи відпочинку. Почуття болю в спині може бути наслідком різних захворювань, такими як хребетний остеохондроз, сколіоз, грижі, забиття, захворювання внутрішніх органів та проблеми з травленням. Точнісінько визначити, яке захворювання чи проблема зможе лише кваліфікований лікар за допомогою діагностичного обладнання, аналізів, особистого огляду.

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР


АКТИВ ЦЕНТР пропонує консультацію та діагностику з призначенням індивідуального плану, чим лікувати біль у м'язах спини без хірургічного втручання. Фахівці центру допоможуть звернути увагу на порушення самопочуття, і підказати, які захворювання можуть його викликати, які методи діагностики вам необхідні, які методи лікування розв'язувати проблему проблему раз і назавжди. Спеціально розроблювані персонально оздоровчі програми передбачають без медикаментозного зняття болю в м'язах спини з подальшим відновлювальним комплексом у реабілітолога з використанням дихальних технік, тренажера TRX, профілактора Євмінова, кінезітерапії, курсу масажу та інших методів реабілітації. Лікування болю в м'язах спини у чоловіків та жінок здійснюється з урахуванням всіх фізичних та вікових особливостей. Для вагітних жінок існує спеціальна програма зміцнення м'язів і підготовка м'язів спини до навантаження з навчанням техніки розслаблення за допомогою дихання.

Використання АКТИВ ЦЕНТРОМ методики фізичної реабілітації допомагає позбутися гострих нападів спазму в м'язах спини у людей різного віку, знімає фази загострення, підтримує здоров'я та красу фізичного тіла. Висококваліфіковані фахівці допоможуть підібрати зручний графік для індивідуальної програми занять, що проводяться з професійними тренерами реабілітологами.

 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 3 відгуків

05.10.2020

Если у вас болит спина, то лучше, чем реабилитологи в Актив Центре не найти. Обращалась с болью в спине, по мрт грыжи не большие и протрузии. Хожу заниматься кинезитерапия и забыла, что такое болит спина. Правда не верила сначала, что помогут занятия без всяких лекарств, но занятия меня переубедили. Заменяю спорт в фитнес студии на актив центр. Занятия рекомендую, Данил, Сергей. На Палладина 20 - ребята СУПЕР!

05.10.2020

Хлопці реабілітологи просили написати відгук) тому, що я клієнт актив центру і напевно зі стажем). Перший раз потрапив в цей центр, тому що замучили болю в спині і я вирішив, кинути тренування в гойдалці та вибрати собі заняття з лікувальним напрямком. І ось вже як пів року, я клієнт Актив Центру, заняття люблю з Назаром, болі не турбують, фізична форма, як і раніше відмінна, він стежить за всім що я роблю, як виконую вправи, програму мою коректують і постійно проводять консультації, стежать за змінами моєї постави та т.п. Я б сказав реабілітологи та тренера і лікарі в одній особі. Я задоволений на всі 300 відсотків. Так, що рекомендую вас всім, я для себе зрозумів, що можна мати хорошу фізичну форму і бути здоровим і звичайний спортзал мене тепер не затягнеш).

05.10.2020

Давно пытался заняться своей спиной. Сильной боли не было, но время от времени появляются боли в спине, тяжело двигаться, усталость. Думал ничего серьезного, посещать врачей я не люблю и у ортопеда не был точно лет так 10 . Пришел на консультацию в актив центр. Попал к ортопеду. После осмотра врача понял, что экономить на своем здоровье нельзя, сделал мрт позвоночника, результат протрузии, грыжи. На повторной консультации врач мне прописал занятия кинезитерапией, массаж, пройти юмейхо 3-4 раза, заказал еще ортопедические стельки в обувь, поговорили на тему питания и моей физической нагрузки. Прошел и выполнил все рекомендации врача, за месяц почувствовал новые силы, не знаю как ещё описать другими словами. Мне очень понравились занятия и массажи. Хорошие, добрые и отзывчивые реабилитологи на Петра Запорожца работают. Буду посещать как профилактику, хотя бы раз в 3 месяца по курсу. Спасибо, рекомендую вас однозначно.