Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 07.09.2023

Остеохондроз і причини виникнення​​​​​​​

Переклад назви захворювання з давньогрецької мови найбільш чітко визначає суть захворювання «кістка-хрящ-біль». Саме в цих структурах відбуваються ​​​​​​​первинні зміни, погіршення харчування дисків хребта, які своєю чергою призводять до інших порушень кістково-зв'язкового апарату людини, хрящової структурі та нервової системи. Хвороба розвивається повільно, упродовж всього життя і не загрожує життю людини, але значно знижує якість життя шляхом прояву болю та обмеження рухливості. Область поразки відповідно впливає на всі ділянки хребта, але частіше вражає шийний і поперековий відділи. Грудний відділ менш схильний і більше безопасне завдяки захисту прикріплених до нього ребер, які дають певну обмеженість рухливості. Тому остеохондроз грудного відділу хребта зустрічається досить-таки рідко і його ознаки помітити складно. Але навантаження на грудний відділ настільки величезна, що може дати поштовх розвитку інших захворювань і в результаті вже цих поразок кісткових і хрящових тканин, будуть відбуватися зміни та буде помічений біль в органах і місцях, з якими вони пов'язані, наприклад, в області серця, ребер, лопаток. 

Факт​​​​​​​

Точних даних про виникнення захворювання практично немає, але по численних теорій можна виділити ряд причин, до яких відносяться спадкові фактори, механічні, гормональні, функціональні, імунні, судинні. Але в більшості випадків, причиною вважається «хвороба цивілізації та експлуатації хребта», пов'язана безпосередньо з вертикальними навантаженнями на хребет, порушенням харчування структур, зовнішніми факторами життя. 

Чим небезпечний грудної остеохондроз?

Якщо захворювання не лікувати, з часом захворювання прогресує і внаслідок поганого харчування міжхребцевого диска, порушується структура диска і відбувається знос структур, внаслідок чого порушуються, пошкоджуються нервові волокна і біль починає змінюватись від ступеня ураження, відбиваючись на органи, з якими пов'язані структурно.  Прояв болю може бути рецидивуючою, гострої, раптової, що буде заважати спокійно працювати, жити.  На ранній стадії симптоми мало помітні, але з прогресуванням захворювання ситуація може погіршуватися і набути хронічного характеру.  Але біль не єдиний фактор, ребра, тісно пов'язані з хребцями, можуть обмежувати та порушувати роботу органів.  Може спостерігатися перебої в роботі серця внаслідок здавлювання нервами грудної клітини, порушення перистальтики кишечника і дванадцятипалої кишки, жовчного міхура.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Симптоми

Симптоми при грудному остеохондрозі:

  • біль у грудях;
  • біль між лопатками;
  • збільшення болю при диханні;
  • стиснення у грудній клітці;
  • так само можливі такі симптоми: оніміння шкіри, поколювання, мурашки, свербіж, відчуття холодні ноги, розлади шлунку, болі в області горлянки та стравоходу.

Стадії болю:

  1. Гострий біль віддає в іншу частину тіла (верхні кінцівки, область серця, охоплюючи реберне простір), утруднення дихання і руху.
  2. Довготривалий біль, яка може бути ускладнена грижею між хребцями, хворобою нирок, серця, підшлункової залози, печінки та інших органів. Щоб не допустити ускладнень, остеохондроз в грудному відділі хребта обов'язково лікувати вчасно.

Профілактика грудного остеохондрозу

 Методи профілактики насправді ставляться до всього хребту і повинні бути вашим щоденним способом життя.  До заходів профілактики хвороб хребта можна віднести:

  •  Дотримуватись водний баланс організму, пийте мінімум 2 літри води в день.
  •  Вітаміни, збалансоване правильне харчування.
  •  Рухова активність, регулярне виконання елементарних вправ лікувальної фізкультури.  Так само відмінно підійде плавання.
  •  Намагайтеся виділити 40-50 хвилин серед дня і прийняти горизонтальне положення, щоб зняти навантаження з хребта.
  •  Не затримуйтеся довго в одній позі, міняйте якомога частіше становище, уникайте односторонніх навантажень.
  •  Не переохолоджуватися, уникайте протягів, намагайтеся тримати спину в теплі.
  •  Зміцнюйте дихальні м'язи, за допомогою дихальної гімнастики.

​​​​​​​

Лікування

Остеохондроз по праву може вважатися - захворюванням 21 століття. Багато людей думають, що якщо займаються спортом, тоді у них не може бути даного захворювання. Ця думка помилкова, не завжди заняття спортом йдуть на користь, через не хватки знань в області анатомії та правильного виконання вправ на тренажерах, людина часто завдає шкоди своєму хребту. Тому дане захворювання, це не тільки хвороба старшого покоління і людей з малорухливим способом життя, але і молодого покоління.

Як лікувати остеохондроз грудного відділу хребта? - Щоб визначитися з тим як вилікувати остеохондроз грудного відділу в першу чергу проводиться діагностика для з'ясування діагнозу (МРТ, КТ, рентген). В реальний час лікарі та фахівці з усього світу практично борються з остеохондрозом, починаючи від раннього виявлення моментів ризику і зведення до мінімуму причин хвороби та закінчуючи розробкою дієвих способів лікування грудного остеохондрозу. Спеціаліст допоможе визначитися ніж лікувати остеохондроз грудного відділу хребта.

Рекомендації етапах визначення з лікуванням:

1-й крок – відвідати прийом лікаря ортопеда, невролога-вертебролога, реабілітолога;

2-й крок - визначитися з планом лікування, зробити необхідні діагностики;

3-й крок - позбутися від болю і не дозволяти хвороби погіршуватися. Використовуючи консервативні методи лікування остеохондрозу, так і медикаментозні (призначення повинен робити лікар). Сучасна медицина пропонує широкий спектр методів лікування, такі як кінезотерапія, лікувальна фізкультура та гімнастика при остеохондрозі грудного відділу, масаж, терапія (магнітна, лазерна, вакуумна), акупунктура. Лікування остеохондрозу грудного відділу хребта застосовуються фізичні вправи від грудного остеохондрозу, які вам призначить спеціаліст, довірте своє здоров'я професіоналам. Це допоможе запобігти захворювання і зміцнити здоров'я. Якщо консервативні методи не ефективні, тоді в інших випадках рекомендується хірургічне втручання.

4-й крок – дотримуватися заходів безпеки, не можна переохолоджувати спину, спина завжди повинна бути в теплі та сухий, уникати перевантажень, стежити за своєю поставою, якомога більше рухатися, обирати правильне і зручне положення при роботі за комп'ютером.

Остеохондроз в грудному відділі це захворювання, з яким пацієнт повинен навчитися жити. І це життя буде багато в чому залежати від самих пацієнтів. Тільки безумовне виконання рекомендацій лікаря перерве патологічний процес і буде жити нормальним і активним життям до старості.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

27.09.2018

Периодически появлялась резкая боль в груди, было ощущение, что она то в одной части, то распространяется на всю грудную клетку, аж дышать становилось тяжело. сделал мрт, потом уже пришёл на консультацию к оропеду, остался очень доволен, разговором по делу с врачом, случайно еще пообщался в коридоре с главным реабилитологом центра. Поставили мне диагноз вторую степень остеохондроза грудного отдела и протрузии межпозвоночных дисков, назначили занятия в зале, массаж. Посещаю уже 2 месяца, стало значительно лучше, таблетки перестал применять, занятия нравятся и не только как лечение, но и как спорт подойдут, потому что я похудел, живот втянулся. Я доволен и остаюсь вашим клиентом. Спасибо еще за скидки для постоянных клиентов.


Администратор Актив Центр

2018-09-27

Благодарим Вас за такой подробный отзыв и благодарны Вам за оказанное доверие.

22.03.2019

Проблема грудного остеохондроза коснулась и меня, знаю что многие страдают такой проблемой и болью, но панацеи 100% нет. По крайней мере я так думала до того момента, как не попала в этот центр. Мне 45 лет и каждый мой день после обеда продолжался, только после применения обезболивающей таблетки. Я посещаю спорт зал 3 раза в неделю, но эффекта 0, фигура красивая (хоть мне и столько лет)) но болеть уже стало просто каждый день. Попала на консультацию к вертебрологу Алле Викторовне, после консультации решила для себя, что обязательно попробую занятия у них. удивилась, когда после 3 занятия, я просто перестала чувствовать эту боль. Хороший эффект дал лечебный массаж спины и триггерных точек. Кинезитерапия моя любимая, евминова тоже хорошо, упражнения есть которые я никогда и не слышала. Теперь мой спорт и моё лечение - это актив центр) Спасибо вам, вы правда помогли мне.