Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 19.01.2024
Рухові порушення мають велику різноманітність у своїх формах і проявах. Починаючи від незначних пошкоджень і закінчуючи серйозними відхиленнями в системі рухів тіла людини.

Метод кинезиотейпирования. Що це такє?

Це новітня методика реабілітаційного відновлення, яка призначена для полегшення загоєння організму природним шляхом, шляхом забезпечення підтримки та стабільності м'язів і суглобів, без обмеження природних рухів. У даній методиці закладені науково-клінічні дослідження кісткової та м'язової системи людини. Її фізіології, біохімії, біомеханіки процесів скорочення і розслаблення м'язових волокон і впливу цих процесів на опорно-руховий апарат. Тейпи можуть використовуватися в поєднанні з безліччю інших методів лікування в нашому центрі та на ефективний реабілітаційних та хронічних стадіях травм і захворюваннях, а також використовується для профілактичних заходів. Найбільш часто використовується кинезиотейпирование при болях у спині.

Кинезиотейп

Це спеціальна стрічка із 100% бавовняних волокон і еластичного синтетичного матеріалу. Поєднання бавовни та синтетичних матеріалів створюють односпрямовану еластичність, яка дозволяє стрічці розтягуватися по довжині, а не по ширині. В результаті еластичні волокна забезпечують стабільну опору без обмеження руху. Кинезиотейпирование спини - це один з найефективніших спосіб фізіотерапії. Тейп - стрічка наклеюється за спеціальною методикою і діє у двох напрямках. Розслаблює напружені м'язи та покращує мікроциркуляцію. Для правильного застосування даної техніки в лікування захворювань опорно-рухового апарату необхідні знання анатомії та будови м'язів людського тіла.
Розробник методу заявляє про таких основних механізмів впливу тейпа на організм людини:
  • Збільшення міжтканевого простору під тейпом, внаслідок натягу тейпа
  • Зміна тонусу м'язів, шляхом впливу на проприо - і інтерорецептори
  • Моделювання руху, шляхом векторного накладення тейпа
  • Регуляція вісцеральних порушень, шляхом впливу на орган асоційованих м'язів
  • Зменшення больового синдрому
  • Зменшення набрякового синдрому і лімфостазу, шляхом забезпечення адекватного протікання  саногенетических механізмів
  • Прискорення загоєння ран і розсмоктування гематом, шляхом поліпшення мікроциркуляції
  • Поліпшення стабілізації та функції суглобів, шляхом впливу на м'язово-зв'язковий апарат суглоба
Показання до використання тейпів. Перелік захворювань і показань до застосування кинезіотейпів дійсно дуже великий, ось далеко не повний список із них:
  • травми, удари, ушкодження шкірних покривів будь-якої етіології, крім відкритих ран;
  • проблеми з функцією суглобів: неправильне положення, зменшення рухливості, деформації, посттравматична реабілітація;
  • профілактика і лікування надмірного напруження м'язового апарату, як наслідок активного спорту або будь важкої фізичної роботи;
  • неврологічні та вісцеральні болі (головний біль, розлад шлунка);
  • зменшення запального процесу, зняття гематом і набряків;
  • зняття больового синдрому;
  • використання на постінсультному етапі для більш ефективної реабілітації;
  • в ортопедії при лікуванні п'яткових шпор, сколіозі та коригування постави;
  • у педіатрії можливе використання при ДЦП, вальгус та ін.

Кинезиотейпирование при болях у попереку

У нашому суспільстві біль в області попереку - проблема вельми поширена. Існує безліч способів лікування болю в попереку: від фізіотерапевтичних методів до операції на хребті. Кінезіологине тейпування - це хороший спосіб зменшити біль у спині, у тому числі викликану неправильною поставою та перенапруженням м'язів під час роботи, занять спортом.Біль в попереку - одна з проблем, при якій може допомогти кінезіологине тейпування. Принаймні, воно працює краще, ніж тверді корсети, які при тривалому носінні призводять до ослаблення м'язів спини

Кинезиотейпирование при протрузії шиї, міжхребцевої грижі, а так само доинезиотейпирование шиї при остеохондрозі

Показання до накладання темпів на шию больові відчуття в шиї. Тейпування шийного відділу проводиться в комплексі з лікувальною фізкультурою та масажем, це буде оптимальним варіантом лікування для пацієнтів зі слабко вираженими та помірними болями в шиї. Причому ефект помітний вже після першого застосування. Слабкий больовий синдром ліквідується у більш ніж 80% випадків. Зняття помірних больових відчуттів відбувається у третини пацієнтів, а понад 40% пацієнтів відчувають полегшення болю. В першу чергу, відбувається купірування больових відчуттів і зупинка запального процесу. Зазвичай, кинезиотейпирование проводиться курсом. Тейпи накладаються в середньому три рази (щоразу на 3-5 днів). Курс закінчується, коли: відсутній дискомфорт при русі та відбувається повне відновлення функцій ушкодженого місця.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Реабілітація після травм

​​​​​​​Наприклад, після перенесеної травми коліна, кинезиотейпирование коліна за допомогою спеціальної стрічки допомагає знизити тиск на тканини та може зменшити дискомфорт або біль. Правильне кинезиотейпирование колінного суглоба забезпечує підтримку м'язів, поліпшуючи здатність м'язи скорочуватися, навіть коли вона слабка, і допомагає м'язам не перенапружуватися після травм. Якщо ви активна людина, займаєтеся спортом, прагнете мати вигляд, досягати своїх цілей, то ніщо так не сповільнить вас сильніше, ніж біль і травма. Стрічка це відмінний спосіб відновлення рухової здібності після сотень звичайних травм. Використовується кинезиотейпирование попереку при болях у попереку, кинезиотейпирование гомілкостоп, тейпування від болю в коліні, медичне кинезиотейпирование суглобів, тейпування болю в плечі, болі в спині, синдром зап'ястного каналу, розтягуванні щиколоток, кинезиотейпирование при плоскостопості та інші області опорно-рухового апарату. Метод тейпирования застосовується в залежності від проблеми, ефект можна відчути одразу. Стрічка забезпечує знеболювання і підтримку, тому вам не потрібно зупинятися і відмовляти собі в русі.

Тейпування плеча при розтягуванні зв'язок

Можна сказати однозначно, що кинезиотейп впоратися з розтягненнями. Головний його ефект при розтягуванні зв'язок – прискорення відтворювального процесу.

Кинезиотейпирование суглобів

Суглоби це найвразливіше місце, будь-яке пошкодження викликає сильний біль і обмежує ваші рухи. Одним з ефективних методів відновлення суглобів - вважається тейпування. Особливих результатів можна досягти в лікуванні захворювань колінного суглоба. Найбільша кількість захворювань відносяться до двох видів: артрит (запальний процес) і артроз (руйнування хрящової тканини та внутрішньосуглобових структур). По іншому називають - терапевтичне кинезиотейпирование, дозволить зняти запалення і набряк, знизити тиск на м'язи та тканини, які можуть викликати дискомфорт або біль та повернути Вам радість звичних рухів. Ще один спосіб застосування придбав популярність останнім часом. Можливо, Ви будете здивовані, але це кинезиотейпирование при вагітності. Даний метод замінив багато ортопедичні вироби, які необхідно купувати вагітним для підтримки здоров'я. Стрічки не приносять незручність, не заважають носити улюблену одяг, не помітні під одягом. маю естетично привабливий і цікавий зовнішній вигляд. Виконують функції для підтримки швидкого зростання живота, для усунення болю в спині, набряків гомілок і болю в стопі, запобігаючи появі розтяжок на шкірі. Так, тейпи не панацея і не рішення від усіх проблем, але гідний і ефективний метод впливу на який варто звернути увагу!
 

Чи може допомогти тейп при плоскостопості, деформації стоп? Допоможе терапевтичне кинезіотейпування при болях в шиї, плечі?

На ці та інші питання, завдяки видимої ефективності, ми можемо з повною впевненістю відповісти: «Так».
Кинезиотейпирование хребта і запалених м'язів дозволить самим швидким спосіб зняти больовий синдром. Також метод використовується в терапії широкого спектра, починаючи від головних болів до проблем зі стопою. Вивихи, забиття, реабілітація після травм, розтягнення зв'язок, гематоми, болю і захворювання спини та суглобів, головні болі, болі в шиї, біль у плечі, біль у попереку, набряки ніг у вагітні, Люмбаго, полегшення менструальних болів, корекція порушень дрібної моторики у дітей... Все більше і більше тейпи користується популярністю у спортивних лікарів, масажистів та ортопедів, травматологів. Гіпоалергенний, легкий, здатний справлятися зі своїми функціями на протязі від 5 до 7 днів, використовується навіть під час занять у воді.
Щоб отримати бажаний результат від застосування кинезіотейпов, як і від будь-якого іншого методу лікування, необхідна повна оцінка проблеми. Фахівці Актив Центру будуть раді допомогти вам, провівши повну оцінку вашого стану, яка містити: ручне тестування м'язів, діапазон тестування руху, оцінку ходи та інші ортопедичні спеціальні тести.

Колір тейпов і їх значення

У кинезіотейпування застосовуються тейпи різних кольорів, вважається, що кольоротерапія має певний фізіологічний ефект:
1. Коричневий або бежевий. Нейтральний колір, що стабілізує властивості тейпа.
2. Блакитний. Заспокійливий і що охолоджує, сприяє відновленню.
3. Рожевий. Позитивний колір.
4. Жовтий. Колір балансу і гармонії.
5. Помаранчевий. Стимулювальний.
6. Чорний. Підкреслює індивідуальність.
7. Зелений. Нейтральний колір регенерації.
8. Червоний. Теплий, зігрівальний, стимулювальний одужання.
Всупереч безліч думок щодо значення кольору пластиру тейпа, всі фахівці сходяться в одному: колір в методиці кинезиотейпирования - це додатковий емоційний вплив. Свого роду плацебо, що сприяє якнайшвидшому одужанню.

Протипоказання:

►індивідуальна непереносність, алергічна реакція на тейпування
►захворювання шкіри
►тяжкі захворювання серцево-судинної системи, серцева недостатність
►тяжкі захворювання нирок
►тяжкі форми цукрового діабету
►тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок
►не до кінця обстежене захворювання або захворювання без остаточного діагнозу, щоб уникнути погіршення стану
►висока температура і сильна набряклість організму;
►вагітність в період першого триместру, якщо тейп наноситься на область живота

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

15.11.2017

I was in Kiev on a business trip, I took my back, it was not easy to find a good tapping. Thank you active center, helped, the pain let go.