Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 11.08.2021

Біль у спині вище попереку знайома багатьом людям. Хоча б один раз у житті кожен з нас відчував такий симптом. Прояв таких болів пов'язано з попереково-крижовим і грудним відділом хребта, але причина може бути не тільки проблеми з хребтом. Де б не виявлялася біль трохи вище попереку або нижче, праворуч або ліворуч, це сигнал організму про порушення в роботі. Причини болю вище попереку можуть нести патологічний характер або не патологічний. Деякі патологічні причини можуть бути пов'язані з системними захворюваннями, інші пов'язані з захворюваннями хребта та м'язів.
Біль може проявлятися як гостра, тягуча, тупа, пекуча, що супроводжується поколюванням, онімінням, мурашками. Інтенсивність варіюється від слабкої до не терпимою, що заважає робити будь-які рухи. Поєднуватися з болем в стегні, гомілки, стопи.

ПАТОЛОГІЧНІ ПРИЧИНИ

Патологічні причини пов'язані з системними захворюваннями, при яких виникає біль у хребті вище попереку:
  • Ожиріння (зайва вага): при надлишку ваги хребет піддається надмірному навантаженні, щоб підтримувати повсякденну діяльність, це призводить до поступового зносу, зниження висоти хребців і стиснення нервових закінчень;
  • Стиснення нервів: це найпоширеніша причина коли біль у спині вище попереку оперізуючий і різко виникає. Може поширюватися на ногу. Включаючи тазостегновий суглоб, стегно, сідниці. А іноді й по всій нозі включаючи стопу. Стиск може бути викликано зниженням поперекових і грудних хребців з можливим утворенням міжхребцевої грижі.
  • Пухлина: пов'язано з наявністю новоутворення, зустрічається рідко. Наявність пухлини може проявлятися, як тягнучий біль, болить спина трохи вище попереку. Пухлини, які викликають такий тип болю : пухлини нирок, новоутворення рахіту, ліпома, фібро саркома, метастази в кістки з пухлин, розташованих в інших частинах тіла (при такому перебігу хвороби больовий синдром ставати сильно вираженим).
  • Стеноз хребетного каналу: дегенеративне захворювання, пов'язане зі старінням. Це призводить до компресії спинномозкових нервів, що тягне за собою появу болю.
  • Інфекції: запальний стан викликане інфекцією. Виникають болі безпосередньо від кісткових захворювань, наприклад остеомієліт або наслідок захворювань, таких як, цистит, пієлонефриту, простатиту і т. п.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

НЕ ПАТОЛОГІЧНІ ПРИЧИНИ

Не патологічні найбільш часті причини виникнення болю у спині та попереку:

  • Поза: неправильна постава протягом дня є основною причиною. Ті, хто часто сидить на роботі перед комп'ютером, можуть приймати невідповідні та неправильні позиції, які викликають напруження м'язів і напружують поперекову ділянку хребта, викликаючи біль м'язів спини вище попереку, запалення. А так само біль у спині нижче лопаток вище попереку
  • Вагітність: під час вагітності, особливо на кінець періоду, часто страждають від болів у поперековому відділі. Це пов'язано зі збільшенням ваги матки та близьким розташуванням до поперекової області хребта, тим самим викликаючи запалення, які викликають біль.
  • Після пологовий період: постійне носіння дитини на руках і не властиві руху, викликають зайву навантаження на хребет.
  • Спорт: може викликати болі як м'язового походження, так і кісткового. Викликає велике навантаження, велику вагу, напруга, мікротравми після занять або змагань, м'язові контрактури, їх наслідком буде біль.
  • Стрес і занепокоєння: біль мати характер психосоматичного або психогенної області, викликаючи надмірне м'язове напруження.
  • Травми: фізичні травми поперекового і грудного відділу хребта.
Серед інших патологічних причин можна назвати стільці, матраци, дивани, ліжка, взуття та ін. Фактично, якщо хребетний стовп не має хорошої підтримки при сидінні, лежанні, ходьбі, можуть виникати запальні явища, що ведуть до болю в спині.
Біль в попереку, над попереком, в спині праворуч, тягнучий біль в шиї може бути симптомом інших захворювань, які пов'язані з іншими органами: діарея, менструальний цикл (абдомінальні судоми), захворювання органів малого тазу, захворювання нирок, товстої кишки та т. д. Такий біль - це симптом, тому діагноз повинен бути спрямований на визначення причини виникнення. Фізичний огляд, збір анамнезу, додаткові аналізи допоможуть лікарю визначити причину і призначити лікування болю вище попереку і спині.

Що необхідно робити при прояві перших симптомів і до якого лікаря звернутися?

Першим, що необхідно зробити, звернутися до лікаря-невролога. Він поставити вам питання за характером болю і локації, повторюваності, періодичності виникнення, перевірить неврологічні рефлекси. Якщо необхідно призначить діагностичне дослідження, такі як МРТ (потужністю апарата повинна бути 1 Тесла і більше) або комп'ютерну томографію поперекового відділу.

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР​​​​​​​

Актив Центр займається лікуванням болю в спині, так і профілактикою запобігання рецидивів, методами фізіотерапії та цільових вправ лікувальної фізкультури. Застосовуючи кілька методик реабілітації: кінезотерапію, методику євмінова, лікувальну фізкультуру, trx реабілітацію, юмейхо терапію, масаж, прикладну кінезіологію.
Наші переваги:
  • Ми застосовуємо найбільш ефективні методики лікування опорно-рухового апарату консервативними методами.
  • Застосування комплексно кілька методик, дозволяє зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу (виправлення сутулості) і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій.
  • Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечний варіант лікування і полегшення стану.
  • Від діагнозу до лікування Ваше здоров'я для нас пріоритет.
  • Наші клієнти відчувають покращення вже після першого тижня занять з реабілітологом.
  • Ми зможемо допомогти Вам звернути увагу на можливі порушення самопочуття і підказати, з якими захворюваннями вони можуть бути пов'язані, а так же зорієнтуватися по діагнозу і можливих варіантів відновлення та оздоровлення функцій хребта і стопи.
  • Ми добиваємося і головне закріплюємо результат лікування!

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму