Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Оновлено: 07.09.2023
Зміщення дисків хребта або як його ще називають спондилолістез є патологією поперекового відділу хребта, зміщення одного хребця відносно верхнього хребця, у результаті природженого або травматичного розриву. Торкаючись один або кілька поперекових хребців, хоча цей розлад є більш поширеним серед останніх хребців L3, L4, L5. Лікування при зміщенні дисків хребта краще починати відразу після прояву перших симптом. Зміщення хребця небезпечне захворювання, тому, що воно іноді виявляється безсимптомним, але викликає інші патології, такі як болі в спині та стегнах обмежуючи можливість пересування.Біль виникає при зсуві яке призводить до стиснення спінальних нервів в ураженому місці хребта.
 

ПРИЧИНИ

Причини зміщення дисків хребта
Існує багато причин спондилолістезу, і важливо проаналізувати їх, тому що разом з радіологічними дослідженнями вони нададуть нам дуже важливу інформацію, щоб мати можливість лікувати патологію самим правильним чином.
Вроджені причини: вони, ймовірно, складають 80% випадків. Симптоми проявляються з віком.
Травматичні причини: дуже часто молоді люди зазнають травм (падінь, зайвої фізичному навантаженні).
Вікова дегенерація: у невеликого відсотка літніх людей може статися перелом з подальшим зміщенням.
Ревматоїдний артрит: ревматична хвороба, може призвести до послаблення хребетних структур (Актив Центр проводить лікування артриту в Києві)
Пухлини кісток: рідкісне поява, але не виняток - це, звичайно, первинні пухлини кістки, які метастазують.
Хірургія: в результаті іншого втручання, можливо, з сусіднього хребця можуть виникати умови, які визначають ряд сил, які змінюють структуру кісток і зв'язок.

ДІАГНОСТИКА

Основним інструментальним дослідженням, яке може діагностувати спондилолістез, є, звичайно ж, класична рентгенограма.У випадку, якщо лікар сумнівається в походженні та, можливо, хоче оцінити, чи є зміщення хребців новою хворобою або результатом «старого» процесу, було б доцільно додати МРТ. Магнітно-резонансна томографія також забезпечує дуже корисну інформацію і дозволяє зрозуміти стан міжхребцевих дисків і особливо є звуження, наприклад, щоб визначити неврологічну симптоматику.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ВИДИ

Види спондилолістезу:
  • вентролістез — зміщення хребців вперед
  • ретролістез — зміщення назад

СИМПТОМИ

Симптоми зміщення диска хребта
Симптоми можуть бути різноманітними, а також змінюватися протягом багатьох років. Спочатку Ви можете відчувати поперековий біль або переривчасту біль у шиї, особливо після інтенсивного фізичної активності. Протягом багатьох років болі в попереку або спині стають більш частими з хворобливими фазами набагато довше та інтенсивніше.
Серед найбільш частих серйозних симптомів ми вважаємо:
  • Ішіас
  • локалізований біль у сідницях
  • біль та слабкість у ногах
  • м'язове напруження
  • твердість м'язів
  • зменшення руху поперекового або шийного відділу
  • судоми ніг

Небезпека спондилолістезу полягає в тому, що через хворобу відбувається зміщення дисків хребта. Спондилолістез призводить до звуження хребетного каналу і здавлення корінців нервів. Якщо нерви сильно стискуються, порушується робота сечового міхура і кишечника. У запущених випадках може виникнути параліч. Диск може здавлювати спинний мозок і нерви проходять в цій області, із за цього і з'являється сильний біль. Якщо не застосовувати лікування, наслідком розвиваються такі супутні захворювання. такі як мігрень, безсоніца, амнезія, з'являється хронічна втома. При проблемах у грудному відділі підвищується ризик розвитку гастритів, виразкових хвороб шлунка, панкреатиту. Якщо торкнуться хворобою поперековий відділ і не вжито заходи та лікування від зміщення дисків в хребті наслідком стає зміщення поперекових хребців супроводжуються дисбалансом тазових кісток, що своєю чергою призводить до викривлення хребта, порушення постави, сколіозу. Біль переходить в хронічну стадію і супроводжується слабкістю та онімінням в ногах.

ЛІКУВАННЯ

Лікування зміщення диска хребта
Першим ліками проти цієї патології, безумовно, є утримання від важкої роботи та навантажень, які можуть погіршити стан, а також створити велику перевантаження на поперековому відділі хребта. Уникають екстремальних видів спорту, які можуть викликати випадкову або повторювану травму. Фізіотерапія, реабілітація для лікування спондилолістезу має важливе значення, і дуже важливо, щоб вона виконувалася навченим та високоспеціалізованих реабілітологом, оскільки лікування цілеспрямованими вправами повинно здійснюватися з дуже хорошою збалансованою стратегією, щоб не погіршити ситуацію.
Методи застосовувані для лікування зміщення дисків в хребті: з поняття больового синдрому і спазмів у м'язах лікарськими засобами, спазмолітики; хороший результат приносить масаж, застосування методик терапії Юмейхо, лікувальна фізкультура, витягування хребта, піші дозовані навантаження; іноді використовуються широкі пояси та жорсткі корсети, що дозволяє налагодити кровообіг і звільнити затиснення нервів. Застосовуються вправи в лікування зміщення дисків хребта, повинні, по-перше, мінімізувати навантаження на хребет, щоб уникнути подальшого посилення проблеми (уникайте вправ, таких як присідання, тяги, завитки зі стоячою позою, кручення тулуба, біг по біжучим доріжках або по дуже твердому грунті). Також слід уникати вправ, які підкреслюють поперековий гіперлордоз (ходьба в гору і вправами з поштовхами). Вправи повинні бути спрямовані на поліпшення патологічного стану, пов'язаного зі спондилолістезом, - діяти на стабілізуючі м'язи тазу. Обов'язково необхідно зміцнення м'язів живота, особливо похилі м'язи живота, область попереку і поперекового відділу хребта, щоб створити справжній м'язовий корсет, здатний поліпшити стійкість поперекових хребців. Після всіх вправ необхідна розтяжка для декомпресії міжхребцевих дисків.

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР

Актив Центр пропонує фізичне відновлення при хворобах і порушення опорно-рухового апарату у Києві. Після консультації з лікарем і повного уточнення діагнозу, головний реабілітолог формує індивідуальну програму для кожного клієнта, враховуючи всі особливості та стан здоров'я. Застосування кількох методик впливу, дозволяють зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу (виправлення сутулості) і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій. Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечний варіант лікування і полегшення стану. Ми добиваємося і головне закріплюємо результат лікування!

 

 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

07.02.2022

Побольше бы таких сайтов. Благодарю Вас!