Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 07.09.2023

Лікоть - це суглоб, який допомагає згинати руку і повертати долоню руки: вона складається з трьох кісток: плечової кістки, верхньої кістки передпліччя і двох нижніх кісток передпліччя, тобто радіусу і ліктьової. Які об'єднуються однією загальною суглобової сумкою. В анатомію ліктьового суглоба входять зв'язки, м'язи, сухожилля, нервові закінчення, судини. Кістки створюють рух завдяки м'язам, які прикріплені до кісток спеціальним тканин, званих сухожиллями.  Сухожилля прикріплюються до плечової кістки. Всі елементи беруть участь в освіті та виконанні рухів. Порушення роботи будь-якого з сегментів суглоба може порушити рух як частково, так і повністю.Якщо сухожилля запалюються і пошкоджуються, виникає хвороба називається боковий епікондиліт або тенісним ліктем.

СИМПТОМИ

Біль при розгинанні ліктьового суглоба дуже неприємне розлад, який зачіпає тих, хто інтенсивно використовує рух ліктьовим суглобом і не тільки спортсменів-тенісистів. По суті це форма тендиніту, яка викликає характерну біль зовні ліктя, яка, якщо її не лікувати, може викликати втрату функції та порушення рухливості руки. Сильний біль в ліктьовому суглобі часто відбувається після надмірного використання м'язів і сухожиль передпліччя, поблизу ліктьового суглоба, пацієнт відчуває роздратування і біль. Але іноді біль в лікті вночі так само може виникати незалежно від навантаження.

Локація болів і ознаки захворювання:​​​​​​​

  • На зовнішній стороні верхнього передпліччя, трохи нижче згину ліктя;
  • при піднятті або згинанні руки;
  • коли ви берете дрібні предмети;
  • при русі кручення, наприклад, повертаючи ручку або відкриваючи банку;
  • також важко повністю витягнути руку.

У сучасному світі, людині властиво відчувати больові відчуття, але не варто терпіти біль. Болі в ліктьовому суглобі, можуть бути викликані різними причинами. Починаючи від захворювань суглобів, відбивання болю від якогось сегмента хребта, наслідком травм і високою фізичною активністю або спортивною діяльністю.Також не рідко несе в собі професійні захворювання.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ПРИЧИНИ БОЛЮ

Причини болю в ліктьовому суглобі можуть бути викликані безпосередньо падінням на лікоть, ударом, як наслідок утворюється забій. Але, так само і більш серозними ураженнями, такими як тріщина чи перелом. Крім цього так само до причин відносять, запальні процеси у суглобі, такі як артрит, артроз, подагра і навіть остеохондроз хребта, розрив або надрив зв'язок і вивихи суглоба. Коли болить лікоть правої або лівої руки це може свідчити про явну остеохондрозі, запалення сегментів у спинномозкових з'єднань і іррадіація, відбивання болю по нервових закінченнях що знаходяться в ліктьовому суглобі. Ниючий біль в ліктьовому суглобі є звичною при невриті суглоба виникає при різних причинах, таких як пухлини, різновид артриту, наприклад туберкульозний, і при синдромі кубітального каналу. Коли болить правий лікоть це може бути наслідок відбиває болю внутрішніх органів і деяких захворювань, таких як, холецистит і жовчної кольці. Біль в ліктьовий ямці, або біль на згині лікті, свідчить про запальний захворювання сухожилля, тендиніт. При якому біль стає сильнішою при активному русі, а в момент спокою проходить. Також біль відчувається під час огляду, при пальпації сухожилля і є характерне почервоніння і припухлість в області суглоба.

Коли болять руки в ліктьових суглобах або в одному суглобі необхідна вчасна професійна допомога. Своєчасна допомога допоможе уникнути дегенеративних і незмінних процесів у суглобі. Для цього необхідно своєчасно встановити причини, і поставити діагноз.

За типом болю можна визначити причину, що викликає біль. Для вашої зручності ми зібрали симптоматику по кожному типу болю:

  • Тягне біль в ліктьовому суглобі вище або нижче ліктя: грудний або шийний остеохондроз, грижа диска в грудному або шийному відділі, протрузія диска в грудному або шийному відділі. Біль відчувається не тільки в лікті. Вона виходить з області шиї, лопаток, «пронизує» руку. Рука в лікті болить під час руху і відпочинку. Зовні лікоть не змінюється. При розвитку хвороби людина з працею згинає лікоть, майже не відчуває дотик до надпліччя.
  • Пекучий біль в ліктьовому суглобі: подагричний артрит або подагра. Біль звичайно з'являється вночі, супроводжується підвищенням температури. Суглоб в області ліктя опухає, шкіра навколо суглоба червоніє. У людини з'являється нудота, пропадає апетит.
  • Лікті помірно або різкий біль в ліктьовому суглобі. Артрит, поліартрит, ревматоїдний артрит, вивих. Шкіра в області ліктя опухає, червоніє. Біль супроводжується підвищенням температури, відчувається і в стані спокою. Людина може обертати ліктем, але з працею згинає руку. Болять суглоби ліктів.
  • Вивих - Травма виникає після падіння на лікоть, руку, автомобільної аварії. Шкіра над пошкодженим суглобом червоніє, суглоб набрякає та опухає.
  • Несильний біль в лікті при згинанні. Артроз. Біль не така сильна, як при артриті. Посилюється при спробі зігнути руку. Руху ліктем супроводжуються хрустом, рука може не розгинатися повністю.
  • Біль у руці та лікті. Розрив сухожиль. Сухожилля розривається при травмі, підйомі ваги понад 60 кг. Людина не може вільно рухати рукою і згинати її, пошкоджується біцепс. Рука набрякає.
  • Сильно болить лікоть правої або лівої руки. Перелом руки. У момент перелому чутний хрускіт. Людині боляче рухати рукою, або вона стає нерухомою. З-за розриву кровоносних судин з'являються синці.
  • Біль в лікті та коліні. Хондро кальциноз — відкладення солей кальцію в суглобових хрящах. Лікоть набрякає та опухає, чоловік насилу згинає руку. Хвороба вражає один або кілька суглобів.
  • Гострий біль в лікті. Остеофіти — кісткові нарости. Остеофіти виникають із-за великого фізичного навантаження або порушення обміну кальцію. Нарости пошкоджує навколишні тканини при русі та викликають сильний біль.
  • Ниючий біль в лікті. Неврит ліктьового нерва. Ліктьовий нерв запалюється, це викликає ниючий біль, часто пальці руки німіють і втрачають чутливість. Людина гірше рухає пензлем.
  • Пухлина ліктьового суглоба. Перші ознаки пухлини: слабкість, схуднення, швидка стомлюваність. Спочатку біль в лікті не сильно відчувається. З часом вона стає постійною, посилюється ночами. Біль не проходить після знеболюючих препаратів.
  • Біль в згині ліктя. Тендиніт — запалення сухожилля. Біль в лікті посилюється при русі та проходить в стані спокою. Біль виникає при обмацуванні ураженого сухожилля, шкіра над суглобом червоніє, температура підвищується. Лікоть припухає і хрумтить при русі.
  • Болить лівий лікоть. Інфаркт міокарда. Хвороба супроводжується сильним болем за грудиною і під лівою лопаткою. Біль віддає в шию, живіт, лопатку і ліву руку аж до ліктя. У людини з'являється задишка, холодний піт, запаморочення.Хвороба супроводжується сильним болем за грудиною і під лівою лопаткою. Біль віддає в шию, живіт, лопатку і ліву руку аж до ліктя. У людини з'являється задишка, холодний піт, запаморочення.

ДІАГНОСТИКА

Для постановки якого підключаються не тільки огляд лікаря, але та інструментальні методи діагностики. Лабораторні дослідження (аналіз крові), рентген знімок, УЗД, МРТ і також електрокардіографія (при підозрі на інфаркт міокарда).

ЛІКУВАННЯ

Хірургічна терапія майже завжди ефективна, і втручання використовується тільки щодо складних випадків. Лікування болів в ліктьовому суглобі залежить від своєчасно поставленого діагнозу. І залежить від стадії, перебігу, причини захворювання. Після огляду лікар призначить рентген, аналіз крові та навіть флюорографію. При гострого болю викликаному запаленням, призначається і прописується медикаментозна терапія, яка містити, таблетки, блокади всередину суглоба, мазі різного складу. При травматичному пошкодженні, призначається період жорсткою фіксацією, яка може здійснюється за допомогою гіпсу або лангет. Після періоду іммобілізації, настає період реабілітації. В якому застосовуються лікувальний масаж з елементами розробки суглоба, голковколювання, точковий масаж, пасивна, пасивно-активна та активна гімнастика. Активний період реабілітації містити заняття на тренажерах з додатковою вагою, експандером. Заняття охоплюють не тільки окремі вправи для рук, але і вправи для верхнього плечового пояса, спини та м'язів преса. Актив Центр пропонує комплексні методи лікування та профілактики, які сприяють усуненню больових відчуттів і появі нових симптомів та ознак.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму