Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 21.09.2021

ЩО ТАКЕ СКОЛІОЗ?

Слово сколіоз походить від грецького «skolios», що означає криве, перекручене. Сколіоз означає бічне відхилення хребетного стовпа, залежно в яку сторону він змінений розрізняють правобічний сколіоз, лівобічний. Цей стан супроводжується анатомічними змінами хребців і інших опорних структур в праву сторону. Правобічний сколіоз проявляється не тільки зовнішніми факторами, вплив зміни хребта відбивається на внутрішніх органах, таких як серце, селезінка, підшлункова залоза та інші органи під тиском ребер починають функціонувати не правильно. На жаль, дане захворювання в більшості випадків відбувається у дітей під час фази зростання, і часто самі батьки помічають аномальні асиметрії та вигини у своїх дітей. Не за віком куплена меблі, матрац, подушка, стіл, незручний стілець, тривале сидіння за комп'ютером або за телефоном у не правильній позі, сильні спортивні навантаження всі ці фактори можуть впливати на поставу і хребет в дитячому віці. Але варто відзначити, що не тільки діти, але і дорослі за родом своєї діяльності та довгого знаходження в статичних позах, травми, супутні захворювання хребта, недолік кальцію. Існують різні типи сколіозу, і важливо дослідити причини правостороннього сколіозу до початку лікування, але не залежно від причин його обов'язково, необхідно лікувати. Хороші поліпшення можуть бути досягнуті за допомогою відповідних методів лікування, особливо якщо проблема виявлена і негайно розпочато лікування правостороннього сколіозу.

ДІАГНОСТИКА

Основна мета візиту до фахівця - класифікувати тип і ступінь сколіозу, щоб підібрати найбільш підходяще лікування, і отримати дані, щоб мати можливість контролювати еволюцію проблеми.
Перший етап діагностики - визначає, чи існують відмінності в горизонтальному рівні плечей, лопаток, клубових гребенів; асиметрія розміру трикутників і кривизни лінії остистих апофізів хребетного стовпа. Сколіотичне відхилення також створює хребетна обертання поздовжньої осі. Це може призвести до деформації грудної клітки: з одного боку, ребра «просуваються вперед», а з іншого - «виступають» тому, викликаючи реберний горбань, крилоподібні лопатку, більш об'ємну грудину або більше виступаючу ключицю.
Другий етап важливий для перевірки того, чи є сколіоз структурним або функціональним і полягає у спостереженні, відбувається перегрупування хребетного стовпа в положенні згинання під кутом 90 градусів.
Третій етап, необхідно провести рентгенологічні дослідження хребта, МРТ для виявлення порушень хребта та визначення ступеня сколіозу.
Розрізняють два типи відхилень: правобічний грудо поперековий сколіоз і правобічний сколіоз грудного відділу, визначаються вони з того, які відділи хребта порушені деформацією.
 
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

СТУПЕНІ СКОЛІОЗУ

Симптоми правостороннього сколіозу і ступеня сколіотичного відхилення:
правобічний сколіоз I ступеня – відхилення від осі до 10 градусів – легко сплутати з сутулістю, можна і не помітити;
правобічний сколіоз II ступеня – від 11 до 25 градусів – особливо не доставляє дискомфорту, болю в спині можуть з'являтися і зникати, можна спостерігати різну асиметричну висоту плечей і лопаток;
правобічний сколіоз III ступеня – від 26 до 50 градусів – вже не можливо не помітити, права сторона відхилена назад, виступають ребра. Зміщується центр хребта, виникає біль і ін. симптоми;
правобічний сколіоз IV ступеня – понад 50 градусів – зміщення дуже помітно, в цей період вже страждають багато внутрішні органи, системи кровообігу і травлення, формується так зване сколіотичне серце.
 

ЛІКУВАННЯ

Правобічний сколіоз визначається ступенем складності (4 ступені), лікування при правосторонньому сколіозі як і при інших хребетні деформаціях починається з підбору плану лікування. Перші дві ступені тяжкості піддаються консервативному лікуванню, а 3-4 тільки операційним втручанням. У підборі консервативного лікування головним чином є комплексність заходів відновлення. Співвідношення різних видів, методів і систем реабілітаційного впливу дозволяє на ранніх ступенях (1-2 ступінь) деформації структури хребетного стовпа, скорегувати та зупинити захворювання.
При 1-2 ступеня ефективні: масаж, кінезотерапія, кинезиотейпирование, методика Євмінова, лікувальна гімнастика, прикладна кінезіологія, юмейхо-терапія, носіння корсета.
При 3-4 ступені: вимагає оперативного (хірургічного) втручання і носіння жорсткого корсета, як мінімум 16-23 годин на добу.
Актив Центр пропонує лікування у дорослих і дітей консервативними методами. Комплексний підхід фахівців, методів впливу, рекомендації лікарів дозволять добитися результату. Всі заняття та інші послуги проводяться лише фахівцями з фізичним реабілітаційним освітою. Заняття проходять під керівництвом і наглядом тренера-реабілітолога. Для кожного клієнта розробляються лише індивідуальні програми занять, які змінюються виходячи з вашого самопочуття і свідчень.

ЛІКУВАННЯ В ЦЕНТРІ АКТИВ

Центр хребта і стопи "Актив-Центр" широко спеціалізується на захворюваннях хребта і стопи. Застосування кількох методик та індивідуального підходу до кожного клієнта окремо дають можливість впливати на проблему комплексно не виділяючи певну проблему, ми працюємо над станом всього опорно-рухового апарату.

► В консультацію фахівця входить: збір повного анамнезу захворювання. розгляд усіх попередніх висновків і результатів діагностики, огляд, первинна фіксація стану викривлення хребта, плантографія (діагностика) стоп, складання плану лікування та рекомендації з супутнім ортопедичним засобів.

► Після консультації на підставі та рекомендацій лікаря, головний реабілітолог центру складає індивідуальну програму занять і комплексів вправ. Програма складається з 10 занять, про ходи програма змінюється і проводиться повторна консультація станів від початку занять. За результатами консультації, програма коригується.

► Актив Центр застосовує тільки консервативні методи лікування. Ознайомитися з нашими методиками Ви можете перейшовши за посиланням.

► Ми застосовуємо найбільш ефективні методики лікування опорно-рухового апарату консервативними методами. Ми пропонуємо лікування болю в коліні, лікування зміщення диска хребта, лікування сколіозу, хребті, стопах, ногах, руках і інших захворювань ОРА.

► Застосування комплексно кілька методик, дозволяє зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу (виправлення сутулості) і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій.

► Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечний варіант лікування і полегшення стану.

► Від діагнозу до лікування Ваше здоров'я для нас пріоритет.

► Наші клієнти відчувають покращення вже після першого тижня занять з реабілітологом.

► Ми зможемо допомогти Вам звернути увагу на можливі порушення самопочуття і підказати, з якими захворюваннями вони можуть бути пов'язані, а так же зорієнтуватися по діагнозу і можливих варіантів відновлення та оздоровлення функцій хребта і стопи.

Ми добиваємося і головне закріплюємо результат лікування!​​​​​​​

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

28.11.2018

Обратилась в Актив Центр с поставленным диагнозом - правосторонний сколиоз. Девочки администраторы подсказали, что я могу придти на консультацию бесплатную ко дню здоровья и попасть на консультацию главного реабилитолога и предупредили, чтоб я взяла все снимки и предыдущие заключения. Очень приятный врач на консультации, простыми словами все объяснил и рассказал как мне могут помочь и не обнадеживал как другие, что мою проблему можно решить всего лишь за 10 занятий. Я была готова заниматься и постепенно решать свою проблему с осанкой. Прошла изначально курс кинезиологии и юмейхр по 5 сеансов, уже после них мне казалось что у меня стала прямая спина, очень интересные методики, плюс курс занятий 30 и массаж 10 массажей спины. Поверьте это не легкий путь, 3 месяца я посещала центр регулярно. Мне показали мой результат на фото, но этого мне уже и не нужно было, все знакомы заметили, что я очень изменилась и плечи расправились и осанка стала прямая, и фигура изменилась. Сама я себя чувствую очень хорошо. Решила и заменила занятия в спорт зале на занятия в зале актив центра. Преимуществ много, занимаюсь я с реабилитологом, мне постоянно регулируют упражнения, чувствую себя замечательно. На спорт зал с тренером я тратила больше денег, сем здесь. Благодарю реабилитолога Виктора, Назара, Дмитрия и Артура. Мальчики вы лучшие и очень веселые). Хорошо что я попала к вам. Рекомендую.