Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Кінезіолог, Юмейхо-терапевт, Остеопат, Мануальний терапевт
Оновлено: 11.08.2021

Як кажуть самі лікарі: добре виконана нами операція - це лише 50% успіху. В іншому, відновлення організму після операції - справа самого пацієнта, в якому медики можуть допомогти. Грамотно проведений період реабілітації – це запорука повного відновлення організму, зниження ризику ускладнень, якнайшвидше повернення людини до активного життя без нагадувань про перенесені недугах.

Причини та ознаки ускладнень після операцій багато. Але існує ряд спільних ознак, які притаманні більшості пацієнтів незалежно від того, на якій частині тіла було хірургічне втручання.​​​​​​​

Тривожні симптоми після операції

Слабкість м'язів - викликана атрофією м'язових волокон, а саме зменшенням їх об'єму і тонусу.

Низька рухова активність суглобів - скутість, зниження гнучкості іноді безпосередньо пов'язані зі страхами пацієнта собі нашкодити та тривалим статичним положенням в післяопераційний період, коли тіло відвикає від звичайних повсякденних навантажень. Так само контрактура суглобів може бути викликана зниженням рухливості через рубці.​​​​​​​

Уповільнений процес загоєння, відновлення тканин - регенерація тканин безпосередньо залежить від гормонального фону, імунної та кровоносної системи

Набряки - гематоми, набряклість тіла свідчить про порушення обмінних процесів, лімфовідтоку, циркуляції крові та інших рідин в організмі.

Частий больовий синдром - якщо людина змушена приймати анальгетики навіть через місяць після оперативного втручання, лікарів це насторожує.

Знижена чутливість шкіри - відчуття мурашок, оніміння, малорухливість пальців найчастіше пов'язана з іннервацією - порушенням кровообігу або процесом здавлювання нервових відростків.

Запаморочення, млявість, порушення артеріального тиску - причини можуть бути в дисфункції серцево-судинної системи, тривалому постільному режимі, зниження життєвого тонусу.

Безсоння, нервозність - будь-яка операція - це стрес для організму, який проявляється збоєм в нервовій системі.

Коли і з ким необхідно приступати до реабілітації після операції?

Строки, інтенсивність навантаження природно залежать від складності операції, стану людини, його віку та фізіологічних здібностей. Але, як стверджують професійні лікарі: рух - це життя. Вже на 1-2 день після проведеної операції медики радять робити найпростіші рухи, збільшуючи та ускладнюючи їх з кожним днем. Як тільки людина залишає лікарняну палату, він вже може приступати до процесу відновлення своєї фізичної форми та здоров'я, але тільки під керівництвом професійного фахівця реабілітолога. Існують вправи, які можна виконувати вдома самостійно, але спочатку програму індивідуального відновлення повинен скласти реабілітолог, показати правильність виконання вправ, проконтролювати роботу м'язів, серця, ритм дихання під час фізичного навантаження. Варто врахувати, що для багатьох відновних програм необхідно спеціальне обладнання, допомога професійного масажиста.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Які бувають реабілітаційний програми після операцій?

Лікувальна фізкультура. Нормалізує рухливість суглобів, позитивно впливає на роботу всіх життєво важливих систем і органів тіла людини.

Масаж. Покращує кровотік, що своєю чергою покращує живлення м'яких і кісткових тканин, підвищує контрактуру суглобів, пружність і еластичність шкіри, не допускає напруги в м'яких тканинах в області шва

Заняття на спортивних та реабілітаційних тренажерах. Проходять тільки під наглядом реабілітолога або тренера. Спеціально підібрані вправи після операцій зміцнюють м'язовий корсет, допомагають позбавитися від зайвої ваги, призводять тіло в гарну фізичну форму

Ефективне реабілітаційне відновлення і лікування після операцій у Києві проводить Актив Центр. Нашими фахівцями застосовуються сучасні методи лікування після операцій у дітей і дорослих, які включають лікувально-профілактичну суглобову гімнастику, вправи на спеціальному обладнанні, курс відновлювального масажу і метод тейпирования для зняття м'язового болю і відновлення функцій зв'язок і основних груп м'язів. Профілактика після операцій допомагає людям будь-якого віку уникнути ускладнень, відновити втрачені сили та повернутися до звичайного способу життя.

Чого досягають клієнти Актив Центру після проходження реабілітаційного курсу

  • Відновлюють колишній рівень активності та значно підвищують фізичні здібності організму: гнучкість, витривалість, працездатність;
  • Приводять у норму кровообіг, мікрорухливість і іннервацію, еластичність м'яких тканин;
  • Покращують стан опорно-рухового апарату, зміцнюють кісткову систему;
  • Підвищують життєвий тонус, нормалізують психоемоційний фон, додають життєвої енергії;
  • Забувають про хронічні хвороби та ліки, позбуваються зайвої ваги;
  • По завершенню курсу отримують рекомендації для підтримки фізичної форми в домашніх умовах, оптимізації харчування, профілактичні заходи.

Види реабілітації

Реабілітація після операції на колінному суглобі. Якщо у вас була операція по заміні колінного суглоба, дуже висока ймовірність того, що вам знадобиться відновлювальна фізична терапія. Реабілітаційні вправи допоможуть вам ходити, підійматися по сходах і швидше повертатися до інших звичайних занять. Фізіотерапія відразу після операції. Це може вас здивувати, але ви можете почати виконувати елементарні вправи лікувальні вправи відразу ж. Вони призначені для того, щоб зміцнити ногу, відновити рух коліна, допомогти вам ходити. Після виписки ви можете вже звертатися в реабілітаційний центр. Одним з переваг реабілітаційної клініки є те, що вам буде надана допомога, і ви обов'язково будете виконувати вправи кожен день!
Реабілітація після операції на хребті поперекового відділу. Ви можете отримати користь від фізичної терапії після операції, вона допоможе вам повністю відновитися. Цілі реабілітації нижній частині спини після операції полягають в тому, щоб допомогти вам відновити повний спектр рухів і сили в хребті, а також допомогти вам повернутися до колишнього способу життя. Реабілітація після операції на грижу спочатку може проходити в спеціалізованому центрі, далі Ваш реабілітолог, також допоможе вам розробити програму вправ для домашніх умов, яка допоможе вам запобігти майбутні проблеми з хребтом.
Реабілітація після операції грижі хребта. Фізіотерапія або реабілітація можуть допомогти вам швидше відновитися. Ви можете піти в реабілітаційний центр або робити вправи вдома. Ходьба також може допомогти вам відновити рух в хребті. У перші кілька тижнів після операції будьте обережні: не підіймати важкі предмети; не сидіти протягом тривалого часу; не розтягуйтеся занадто багато. Ваш лікар повідомить вам, коли ви зможете водити машину, повертатися до роботи і займатися іншими справами, які ви зазвичай робите. Через 2-4 тижні ви зможете повернутися до роботи за столом. Якщо вам доводиться підіймати важкі предмети або працювати на великих машинах, можливо, вам доведеться почекати від 6 до 8 тижнів. Які ризики після операції? Операція грижі диска, як правило, безпечна, але існує ризик: інфекційного захворювання, ушкодження нервів або кровоносних судин, виникнення проблеми з новим диском, витоку рідини спинного мозку, кровотеча. Є ще невелика ймовірність того, що операція не поліпшить ваші симптоми. Або ваш біль може на деякий час вщухнути, а потім повернутися в майбутньому. Хірургія може дати більшості людей з грижею міжхребцевого диска полегшення болю та інших симптомів. Проте, це не працює для всіх. Приблизно в 5% випадків диск знову стане грижею. Реабілітація після операції грижі поперекового відділу - задачами реабілітації після операції, є зміцнити м'язові волокно, зменшити ймовірність рецидиву, прибрати симптоми болю, поліпшити кровопостачання і живлення дисків хребта.
Реабілітація після операції на суглобах Післяопераційна реабілітація має першорядне значення після повної заміни суглоба, щоб забезпечити безболісну функцію суглоба та поліпшити якість життя пацієнта. Повна заміна суглоба, або артропластика, являє собою значний прогрес у лікуванні хворобливих і інвалідизуючих патологій суглобів. Така операція може бути виконана на будь-яких суглобах тіла, включаючи стегно, коліно, гомілку, стопу, плече, лікоть, зап'ясті та пальці. Близько 15% досліджень все ще повідомляють про помірну або сильну біль, а 40% повідомляють про  функціональні поліпшення через рік після операції, попри на відсутність рентгенологічних порушень. Через багато років після операції пацієнти залишаються з такими ж сильно зменшеними м'язовими силами нижньої кінцівки та порушеннями ходи, які були очевидні до операції. Рекомендуємо програму вправ після виписки з ортопедичного відділення. Симптоми зберігаються після операції: пацієнти раніше, відчувають анемію, біль і набряк. Існують попередні дані, що свідчать про те, що досягнення оптимальної сили м'язів нижніх кінцівок, моделей і симетрії ходи, а також моделей навантаження на колінний суглоб може мати вирішальне значення для довгострокових клінічних переваг, цілісності інших суглобів нижніх кінцівок і довговічності імплантата після операції із заміни колінного суглоба. Адекватне лікування поточних фізичних порушень після операції по заміні колінного суглоба може дозволити цим пацієнтам безпечно почати більш активний спосіб життя, покращуючи їх загальний стан здоров'я і зменшуючи ризик серйозних супутніх захворювань та поточні витрати на охорону здоров'я.

МИ ПОВЕРНЕМО ВАМ РАДІСТЬ - РУХУ!

Просто зателефонуйте в Актив центр, реабілітаційний центр після операції на хребті, нижніх і верхніх кінцівках. У наші послуги входить: реабілітація після операції на хребті, реабілітація після травм та відновлення після операції на хребті.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму