Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 26.12.2023

Деформуючий спондильоз шийного відділу хребта - дегенеративне захворювання, пов'язане з хребетними тілами та суміжними міжхребцевими тканинами. Це узагальнений артроз хребта, де очікується прогресивна, хоч і повільна, деформація спини та хребетних суглобів. Спондильоз описує патологічний стан, який широко поширене серед дорослих та літніх пацієнтів. Зокрема, пацієнти, які виконують або виконували важку фізичну роботу, найбільш схильні до ризику спондильозу. У будь-якому разі, за оцінками, близько 90% жінок старше 60 років та 50% чоловіків старше 50 років страждають від спондильозу, хоча стан сприймається суб'єктом по-різному; тому отримане клінічне вираження дуже неоднорідне.

Спондильоз може вражати хребет по всій його довжині або зосередитися лише на певних ділянках.​​​​​​​

ПРИЧИНИ

Причини спондильозу, як і при переважній більшості захворювань, знайомство, тому генетична передача, є фактором, який суттєво впливає на прояв спондильозу. З усім тим, були ідентифіковані та інші елементи, які відіграють важливу роль в появі спондильозу: стреси та травми хребта, важка робота, і фізичні зусилля, дегенеративні захворювання, що зачіпають хребет, і хірургічні втручання, такі як, наприклад, видалення гриж (діскєктомія).

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

СИМПТОМИ

Як вже згадувалося, спондильоз є дегенеративним станом кісток поперекової області тіла і зачіпає в основному літніх людей. Ознаки спондильозу характеризують дане захворювання, наступні:

Дегенерація міжхребцевих дисків і вторинного остеоартрит, який часто протікає безсимптомно, але може бути пов'язаний з дисковим виступом і розростанням кісток, які розташовані поряд з хребцями, викликаючи звуження хребетного каналу і між хребетним каналом з наступним стисканням нервових і спінальних коренів.

Багато пацієнти відчувають біль у попереку та біль в нижніх кінцівках, які, ймовірно, виникнуть на диску і хребті. Стиснення нервового кореня відбувається, коли диск проходить боком і біль виходить від нижньої частини спини до ніг. Біль зменшує можливість руху, а відчуття нездужання погіршується з рухом: ходьба, вигин, вставання з сидячого положення і т. д. Стає дуже болючим. Ознаки слабкості та м'язової дистрофії залежать від стислих нервових корінців, а також відчуття поколювання нижніх кінцівок. Грижа диска і розвиток остеофітів можуть призвести до більшого тиску на спинний мозок, і пацієнт може відчувати прогресуючий спастичний і сенсорний параліч. Поперековий відділ хребта показує зменшені дискові простору та утворення остеофітів і корінь нерва.Не можна нехтувати основним фактором: фізіологічне підвищення колагену у порівнянні з желатиновим компонентом диска, що корелює з прогресуючою дегідратацією фібро хряща; обидва ці фактори в значний мірі пов'язані з симптомами спондильозу.

Як ми проаналізували, кожна людина суб'єктивно реагує на патологію, тому практично неможливо описати унікальну симптоматичну картину хвороби.Пацієнти зі спондильозом часто скаржаться на "поширену жорсткість і (переривчасту) біль, який посилюється вранці": біль і жорсткість, як правило, послаблюються протягом дня, з відпочинком і з застосуванням тепла.

ЛІКУВАННЯ

Лікування спондильозу хребта може бути проведено різними методами, в тому числі:
  • Фізичні вправи;
  • Обробки гарячою водою і холодною водою;
  • Аеробні вправи;
  • Застосування лікувальних мазей;
  • Анальгетичні кошти
  • Хірургічні втручання.

Лікування спондильозу спрямоване на зменшення болю, шляхом введення специфічних протизапальних препаратів; однак хворий спондильоз повинен відпочивати, уникати навантажень, дотримуватися правильного харчування, проходити цілеспрямовані фізіотерапевтичні масажі, розтягуватися або плавати. Для пацієнтів, які страждають важким спондильозом, хірургічне втручання може бути єдиним розв'язання проблеми.

ДІАГНОСТИКА

Для постановки діагнозу використовуються різні методи діагностики, такі як: рентген хребта або окремих його відділів, магнітно-резонансна томографія, доплерографія судин, електронейрографія, лабораторні дослідження.

Методи лікування спондильозу містить комплексний підхід. Основним з яких є профілактика спондильозу. Але якщо говорити про те, як лікувати спондильоз, то розглядається консервативний метод лікування. Основа лежить в зняття гострого болю з допомогою внутрішньосуглобових ін'єкцій (блокади), ін'єкції гіалуроновою кислотою і хондропротекторів, а так само як одне з головних – це ЛФК. І пам'ятайте, що основа існування здорового організму – це своєчасне звернення до фахівців у даній області, відмова від шкідливих звичок і правильність харчування. Відмова від гіподинамії, грамотний підхід до виконання важкої роботи.

Спондильоз може спричинити розвиток інших захворювань. В Актив Центрі Ви завжди зможете отримати кваліфіковану консультацію фахівця по всіх захворювань опорно-рухового апарату, визначити та призначити лікування лордозу, радикуліту, гриж шморля, лікування лігамєнтіта, грижі міжхребцевого диска, лікування протрузії дисків, остеохондрозу, сколіозу, знайти гарну поставу, здорову опору стопи та здоров'я всього організму. Ми завжди раді допомогти, телефонуйте прямо зараз!

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму