Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар невролог.
Оновлено: 07.09.2023

 

​​​​​​​Анатомічно нога містити три основні частини: стопу, гомілку і стегно. Стегно складається з самої міцної та масивної кістки в скелеті людини — стегнової кістки, а також надколінна, який захищає колінний суглоб. Мала і велика гомілкові кістки утворюють гомілку. Стопа містити безліч невеликих кісток. Місце, де тазова кістка зчленується зі стегнової, називається тазостегновим суглобом. Зчленування гомілкових кісток зі стегнової називається колінним суглобом, а місце, де кістки стопи з'єднані з гомілковими кістками — гомілковостопним суглобом. Щодо гомілкової кістки руху стопи обмежуються ахілловим сухожиллям. Серйозну небезпеку становлять травми гомілковостопного, особливо, колінного суглобів, тому, що шкода, що наноситься ними, часто є незворотнім. Больові відчуття, ломота в лівій нозі (правій)., а також почуття тяжкості в ногах виникають протягом життя багатьох людей. Деякі зазнають ці симптоми досить довго. А все ж таки, дуже важливо діагностувати причину виникнення болю.

На жаль, існує дуже багато патологій, які можуть вплинути на ногу і виникнення болі в лівій нозі. Але багато з них можна розв'язати з допомогою відповідної медичної допомоги. У даній статті ми розглянемо, які проблеми можуть вплинути на виникнення такого болю. Найчастіша проблема – це біль у попереку при затисненні сідничного нерва відбивати в ногу. Біль віддає в ліву ногу може варіюватися від слабкої до сильної, з'являтися дискомфорт у лівій нозі, який приходить і йде або переходить в нестерпну біль, яка ускладнює сон, прогулянки або заняття простої повсякденної діяльністю.

Ниючі болі в лівій нозі можуть також супроводжуватися неврологічними симптомами, такими як відчуття оніміння або слабкість, печіння, поколювання. Слабкість може бути постійною, або це може статися раптово і викликати нечутливість ноги. Звичайно, тупий біль у лівій нозі, біль в гомілках, може бути викликана проблемами в м'язах, суглобах, кровопостачанні, венах, зв'язках і т. д. , але часто основна причина проблеми починається в нижній частині спини, де виникає сідничний нерв, а потім рухається шляхом нерва (званого ішіас).

СИМПТОМИ

Симптоми ішіасу та опис болі в лівій нозі при даному захворюванні:

  • Біль як горіння (печіння). Біль виходить з нижньої частини спини або сідниць вздовж ноги або може проявлятися у вигляді переривчастої болю, яка розширюється зверху донизу в нозі, а іноді та в стопу. На відміну від багатьох форм болі в спині,  тупий біль у лівої ніг часто може бути тривалою та дратівної та іноді нестерпним. Цей тип болю горіння досить типовий, коли нервовий корінь в нижній частині хребта роздратований і часто називають ішіасом.
  • Біль або поколювання стопи. Оніміння від поперекової проблеми може бути майже безперервним і може серйозно вплинути на якість життя людини. Наприклад, може бути важко або майже неможливо ходити або водити автомобіль. Типові симптоми можуть варіюватися від легкого поколювання, до повного оніміння лівої ноги та стопи.
  • Слабкість і важкість лівої ноги. Тут переважна скарга полягає в тому, що слабкість або тяжкість лівої ноги істотно заважають руху.
  • Постійний біль лівої ноги. Цей тип болю зазвичай відчувається в області сідниць. Цей тип болю зазвичай описується як «біль нерва», різка і пульсуючий біль. Він зазвичай є тільки з однієї сторони та зазвичай називається ішіасом або поперекової радикулопатії. Хоча біль зазвичай з одного боку, але вона може виникати з обох сторін, якщо обидві сторони порушені.

Якщо болить ліва нога (права) і біль погіршується (зростає) при сидінні, стоячи або в ходьбі, це може вказувати на проблему з певною частиною анатомії в нижній частині спини. Пошук більш зручних позицій зазвичай полегшує біль. Для більшості симптомів болю в лівій нозі ретельний діагноз основної причини проблем є важливим першим кроком до досягнення ефективного лікування.

ПРИЧИНИ І СИМПТОМИ

Інші причини болю в лівій нозі та симптоми

  • Дегенеративні зміни хребетного диска. З віком наші міжхребетні диски зневоднюють (втрачають воду), дегенерують, втрачають гнучкість і допускають невеликі аномальні рухи, які можуть викликати болі з диска, які можуть випромінювати ногу. У той час як основним симптомом захворювання дегенерації поперекового диска зазвичай є низький біль, біль у ногах і стопах також є поширеними симптомами.
  • Грижа міжхребцевого диска. Має тенденцію чинити тиск на саму слабку точку диска, область, розташовану трохи нижче нервового корінця. Це викликає біль, яка може випромінюватися по всій довжині проходження сідничного нерва по всій нозі. В залежності від залученого нервового корінців можуть бути задіяні інші нерви (поряд з сідничним нервом). Симптоми грижі міжхребцевого диска зазвичай змінюються в залежності від того, де знаходиться грижа диска.
  • Спинальний стеноз в поперековій ділянці виникає, коли спинальні нервові коріння стискуються, зазвичай у кістковому каналі, де спинний мозок розташований усередині хребта. Стеноз хребта зазвичай, але не завжди, зустрічається у літніх пацієнтів, де суглоби хребців розширені та деформовані через дегенерацію хребетного стовпа, який має тенденцію виникати з віком. Симптоми стенозу спинномозкового мають тенденцію поліпшуватися, коли пацієнт нахиляється вперед, положення, яке має ефект витягнення хребта, зменшуючи тиск від коренів спинного нерва.
  • Біль у лівій нозі від спондилолістезу. Спондилолістез виникає, коли хребець зсувається стосовно наступного нижнього хребця, порушуючи природну структуру сегмента хребта, а також його стійкість і гнучкість. Нестабільність може призвести до нерва, який затискаються або запалюється, викликаючи біль у ногах. Ішіас є симптомом проблеми в поперековій області.
  • Синдром piriformis і дисфункція крижово-клубових суглобів також можуть викликати біль у лівій нозі та типові симптоми ішіасу.
  • Біль у лівій нозі від проблем з судинами. Біль у лівій нозі також може бути викликана судинними проблемами. Хронічна венозна недостатність з утворенням венозних варикозов. Викличе відчуття тяжкості або горіння. Якщо проблема знаходиться на артеріальному рівні, і є перешкода для нормального артеріального кровообігу, біль проявляється після зусилля або після використання ноги протягом тривалого періоду. Причиною болю є порушення кровопостачання і недолік кисню, які артеріальний коло не зможе адекватно задовольнити. Альтернативно, іншою проблемою може бути утворення згустку в судинах, які будуть викликати біль. У цих випадках ми говоримо про тромбоз глибоких вен (ТГВ).
  • Біль у лівій нозі від м'язових проблем. М'язові травми можуть викликати біль у лівій нозі. Найбільш часто зустрічається у спортсменів, але все ж можливо та у людей з малорухливим способом життя.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ДІАГНОСТИКА

Діагностика болі в лівій нозі

Точний діагноз болю в лівій нозі пацієнта буде поставлений, якщо пацієнт зможе надати чітку інформацію про характер болю і симптоми. Ця інформація як частина повної історії хвороби у поєднанні з фізичними та діагностичними тестами (такими як МРТ-сканування, мієлографія, комп'ютерна томографія тощо) дозволять фахівцю за більш точно поставити діагноз і визначитися з можливими варіантами лікування.

ЛІКУВАННЯ

Лікування болю в лівій нозі

Багато пацієнти знаходять полегшення болю допомогою поєднання фізичної терапії та відпочинку під час загострення гострого болю, хоча значну нестабільність і стійку біль можна лікувати з допомогою операцій, цільових ін'єкції (блокад), щоб допомогти зменшити запалення від запаленого нервового корінця.

ЛІКУВАННЯ В ЦЕНТРІ АКТИВ

Актив Центр пропонує лікування болі в лівій нозі при патологіях хребта.

  • Ми застосовуємо найбільш ефективні методики лікування опорно-рухового апарату консервативними методами.
  • Застосування комплексно кілька методик, дозволяє зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій.
  • Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечний варіант лікування і полегшення стану.
  • Від діагнозу до лікування Ваше здоров'я для нас пріоритет.
  • Наші клієнти відчувають покращення вже після першого тижня занять з реабілітологом.
  • Ми зможемо допомогти Вам звернути увагу на можливі порушення самопочуття і підказати, з якими захворюваннями вони можуть бути пов'язані, а так же зорієнтуватися по діагнозу і можливих варіантів відновлення та оздоровлення функцій хребта і стопи.
  • Ми добиваємося і головне закріплюємо результат лікування!

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму