Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 07.09.2023

Що такє протрузія?

Протрузії диска являє собою тип хвороби диска, іноді її лікарі відразу називають міжхребцева грижа (лікування міжхребцевої грижі). Наш хребет складається з хребців, розділених маленькими подушками, відомими нам як диски. Ці диски служать амортизуючими подушечками і розташовані між хребцями. Коли диск напружений до межі, під тиском хребців, частина диска може випинатися за межі міжхребцевого простору. Желеподібне внутрішнє речовина диска може випинатися в бік і чинити тиск на один з спинномозкових нервів. Це зазвичай називають випинанням диска, також відомим як протрузія. В медичних термінах ви можете страждати від опуклості диска, або від розриву диска (екструзія диска або секвестр). Вчасно вжиті заходи лікування протрузії дисків хребта, допоможуть уникнути погіршення стану і запобігти розвитку супутніх захворювань. Для правильного діагнозу необхідні об'єктивне обстеження, історія хвороби , МРТ або комп'ютерна томографія, неврологічна оцінка та електроміографія.

Типи

Типи протрузій розрізняють в залежності від напрямку випинання:

  • Латеральні — бічні протрузії, при яких міжхребцевий диск випинається вправо або вліво від хребта.
  • Циркулярні — протрузії, мають вигляд ущільнень і розширень в різних областях.
  • Медіанні — центральні, спрямовані до центру спинномозкового каналу.
  • Форамінальні — яких відбувається випинання в області фораминальных отворів хребця, де розташовані корінці нервів.
  • Дифузні — нерівномірно розподілені.
  • Вентральні — передні протрузії.
  • Дорзальные — задні протрузії.

Стадії

Стадії формування протрузії диска:​​​​​​​

  1. У початковій стадії дегенеративні процеси в диску призводять до його разволокнению, при цьому руйнується до 70% його структури, в фіброзному кільці утворюються тріщини, пульпозне ядро передислоковується. На цьому етапі пацієнт відчуває біль, однак, неприємні відчуття носять локальний характер, виникає помірний спазм м'язів, можуть мати місце статико-динамічні зміни.

  2. Наступна стадія - формування випинання - це і мережа власне протрузія міжхребцевого диска, виникають функціональні блокади не лише в тому сегменті, де розвинулася вибухання, але і у вище - і нижележащих. В даному випадку відзначається порушення чутливості, незначна асиметрія рефлексів. Больовий синдром стає більш інтенсивним, неприємні відчуття поширюються не прилеглі ділянки. М'язово-тонічний синдром і порушення рухової активності носять помірний характер.

  3. Заключна стадія - це утворення грижі, яке відбувається внаслідок розриву фіброзного кільця. Пролапс веде до функціональної блокади у всьому ураженому відділі хребта; наступають виражені рухові порушення і зниження чутливості в ділянці іннервації ураженого корінця. Пацієнт відчуває гострий біль.

ОЗНАКИ

Ознаки і причини протрузії

Основною причиною утворення протрузій є старіння і загальний знос диска, наслідки захворювання (остеохондрозу). Однак ще багато додаткові фактори можуть стимулювати або прискорювати це дегенеративне стан хребта, в тому числі: раптові травми, автомобільна аварія, важке падіння, генетична схильність, природжені стану, ожиріння, зайва вага, відсутність фізичної активності. Так само спровокувати протрузию можуть викривлення хребта, наприклад сколіоз. Лікування сколіозу у Києві та профілактика захворювань хребта дозволить уникнути і зупинити розвиток зносу дисків і запобігти багато захворювань.

Чим небезпечна протрузія?

Це початкова стадія утворення міжхребцевої грижі, небезпека полягає саме в ймовірності переходу з стану протрузії до міжхребцевої грижі. При цьому пошкоджене фіброзне кільце не витримує тиску і розривається. Через тріщини ядро випливає, потрапляє в порожнину спинномозкового каналу і защемляет нервові закінчення спинного мозку. В результаті порушується кровообіг, больовий синдром стає вираженим, з'являється запаморочення, погіршується пам'ять.Утворення гриж у грудному відділі веде до міжреберної невралгії, в поперековому відділі викликає проблеми з органами малого тазу. Стан хребетної грижі не можливо вилікувати повністю тільки консервативними методами і наслідки більш значні.

Що небезпечніше, грижа або протрузія?

Небезпечніше грижа, якщо йде розрив фіброзного кільця або сильне випинання і защемлення нервових закінчень. Але в залежності від типу і галузі формування протрузії в певних відділах хребта, протрузія може бути небезпечніше грижі.

Як лікувати протрузії дисків хребта?

Точна діагностика випинання диска відіграє ключову роль у плануванні найбільш відповідного лікування. Застосовувані способи лікування випинання диска залежить від тяжкості стану. Насправді, для менш тяжких випадків для лікування протрузії без операції поперекового відділу зазвичай застосовуються і досить консервативної терапії; для найбільш серйозних випадків і вони не реагують на консервативне лікування, замість цього необхідна хірургічна терапія.

Чим краще полегшити біль при протрузії диска?

Існує два способи зняти біль застосувавши один з видів терапії: медикаментозну (спазмолітики і міорелаксанти) або без лікарські методи лікування (лікувальна фізкультура, витягування, кінезітерапія, юмейхо-терапія, прикладна кінезіологія, масаж, мануальна терапія, фізіотерапія та ін)

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Хто лікує протрузії диска?

Лікуванням цього захворювання займаються лікарі: ортопеди. неврологи-вертебрологи, реабілітологи, кинезитерапевты, хірурги.

Як вилікувати протрузию домашніми засобами?

Лікування у домашніх умовах може тільки нашкодити, радимо звертатися до фахівців, що займаються лікуванням в даній області.

Як вилікувати протрузию домашніми засобами?

Аж ніяк.

Лікування

Як лікувати протрузию в попереку? Методи лікування хвороб дисків хребта різноманітні, але перш, ніж вдаватися до хірургічного втручання, рекомендуємо спробувати комплексне застосування консервативних методів лікування протрузій дисків: фізична терапія (кінезитерапія), масажі, медикаментозна, не інвазивні процедури (холод, тепло). Фізична і лікарський лікування при протрузіях повинно бути суворо рекомендовано і прописано лікарем, включаючи комплекс і для домашнього використання (вправи при протрузіях), самостійні дії можуть спричинити погіршення існуючої проблеми. Всі ці методи терапії протрузій у дітей і дорослих, повинні враховувати причини виникнення захворювання, фізичні показання здоров'я, вік та інші чинники. Якщо консервативні методи фізіотерапії не забезпечують адекватного полегшення, може знадобитися хірургічне втручання. Не приймайте ознаки протрузії в якості постійної частини Вашого життя і пройдіть лікування при протрузії хребта!

Вся інформація щодо лікування в інтернеті представляється для людей лише для ознайомлення, не варто все без розбору пробувати на собі, звертайтеся до фахівця, який займається цими проблемами і розкаже як вилікувати протрузії правильно, призначить найбільш ефективні методи впливу і де можна вилікувати протрузию в Києві.

Види застосовуваного лікування:

  • Медикаментозне лікування. Серед ліків включають болезаспокійливі засоби, міорелаксанти, не стероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ), і кортикостероїди;

  • Фізіотерапія. Кінезітерапія. Вертебрологія. Фізіотерапевтичне лікування складається з вправ для зміцнення м'язів спини, вправ на розтягування м'язів спини, вправ для підвищення гнучкості хребетного стовпа і т. д.;

  • Масажна терапія. Це практика, спрямована на полегшення болю. Якщо пацієнт уважно виконує приписи лікаря, консервативне лікування дає очевидний результат.

  • Хірургічне лікування складається з дискектомії. Дискектомія - це хірургічна операція, яка включає видалення пошкодженого або не функціонального міжхребцевого диска і заміну останнього на протез. З процедурної точки зору дискектомія є складною і дуже делікатною процедурою, яка вимагає хірургічного розрізу в анатомічних областях, що представляють щільну мережу нервів, зв'язок і кровоносних судин. Тому лікарі вдаються до хірургічного втручання тільки тоді, коли засоби консервативного та медикаментозного лікування повністю неефективні.

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР

Лікування протрузії в Києві та профілактику захворювання при протрузії пропонує Актив Центр, ми розповімо як лікувати протрузії хребта.

Актив Центр пропонує програми лікування протрузій київ. Як проходить прийом лікаря в АКТИВ ЦЕНТР:

  • Лікар вислуховує Вас: з якою проблемою звернулися, що і де у Вас болить, ходив раніше до лікарів, що рекомендували і як лікувався, робили знімки МРТ і т. п.
  • Лікар проводить огляд з проблеми з якої Ви звернулися, візуальний огляд. Рекомендації, заповнення консультаційного листа.
  • В консультацію в будь-якому випадку входить діагностика стоп - плантографія стоп чорнильна. Діагностика плоскостопості та відхилень стопи, у разі порушень пропонуються індивідуальні устілки.
  • Виходячи з того, з якою проблемою Ви звернулися призначається план лікування. Лікарі не виписують серйозних медикаментів, тільки за своєї компетенції. У разі необхідності направляють до партнерів на МРТ, УЗД, рентген або до інших лікарів.
  • Лікар з Вами виходить до адміністратора, адміністратор роздруковує висновок фахівця, Ви підписуєте і лікар, після цього адміністратор за висновком лікаря розповідає що Вам призначено, скільки це коштує і дає роздруківку коротку по наших послуг з цінами і контактами.

Використовувані програми оздоровлення і відновлення дозволяють не тільки усунути біль при протрузії, але і зупинити та попередити виникнення повторення захворювання. Програми занять так само ефективні для профілактики протрузії.

Ми приймаємо відвідувачів на Академмістечку і Святошинському районі за адресою: проспект Палладіна, 20. А також на Дарниці, Дніпровському районі і Лісовому масиві за адресою: вулиця Петра Запорожця, 26 а, на Оболоні за адресою: проспект Оболонський, 1

Домашні заходи

В цьому випадку потрібно з обережністю підходити до домашнього лікування, та як можна тільки погіршити ситуацію при даному захворюванні. До домашнього лікування, можна приступати тільки після консультації з лікарем і, якщо не існує протипоказань. Тоді можна використовувати наступні методи народної медицини: ванни, припарки, трав'яні настої, мазі, вправи при протрузії....

Лікування протрузії хребта

Своєчасне виявлення протрузий дозволяє почати лікувальні заходи, які допоможуть запобігти подальше прогресування і формування міжхребцевої грижі. Лікування протрузії дисків повинно проводитись тільки під наглядом кваліфікованого спеціаліста з реабілітації. У початкових стадіях можливо консервативне і симптоматичне лікування без оперативного втручання,  використовання спеціальних вправ і методів лфк при протрузії.  Важливі критерії лікувальної тактики - доцільність і регулярність заходів. Необхідно припинити дію провокуючих чинників - знизити масу тіла за допомогою дієт, змінити спосіб життя, включити повсякденні рухові вправи.  Ці заходи також є профілактичними методами для запобігання виникненню протрузий.

 Ефективні консервативні методи лікування:

  •  Лікувально-фізкультурний комплекс вправ;
  •  Кінезітерапія;
  •  Електростимуляція;
  •  Лікувальний масаж;
  •  Голкорефлексотерапія;
  •  Лазерна терапія;
  • Ударно-волнова хвиля.

 У важких випадках вдаються до оперативного лікування.

Як зняти гострий біль при протрузії?

При появі гострого болю в спині необхідно якомога швидше звернутися до лікаря. В домашніх умовах можна здійснити наступні заходи: обережно прийняти горизонтальне положення, поверхня повинна бути рівна і жорстка, ноги можна покласти прямо, можна зігнути в колінах і покласти валик під ноги; далі прийняти знеболювальний засіб (Бруфен, Нимисил, Ібупрофен, Дексалгін, Кеторол або інше) і спокійно полежати 3-4 години; коли біль трохи відпустить відразу звернутися до лікаря.

Вправи

Вправи для протрузії

Перша вправа, яку потрібно виконати, - спробувати вислухати свій здоровий глузд, порадитися з лікарем або фахівцем у цій галузі, перш ніж почати тренування і робити будь-які вправи. Це не звичайний рада, а справжня рекомендація, щоб переконатися, що немає ніяких протипоказань до вправ. Пропоновані вправи в інтернеті є лише загальними і не призначені саме для вас, чи вони будуть корисними і не викличуть ускладнення, особливо в тих випадках, коли біль у спині викликана слабкістю або надмірними м'язовими контрактурами . При наявності протрузії диска або інших проблем з міжхребцевими дисками вправи повинні виконуватися з великою обережністю. Щоб запобігти біль у спині, важливо відновити втрачену еластичність, не обмежуючись тільки поліпшенням м'язової сили. Цей вид реабілітації дозволяє зняти напругу і поліпшити еластичність паравертебральних і поперекових м'язів. Особливо в перший період, коли запалення і біль ще не пройшли повністю, фізична активність повинна ґрунтуватися майже виключно на вправах на розрядку і декомпресію.

Профілактика протрузії

Вчасно вжиті профілактичні заходи можуть зупинити дегенеративні зміни в хребті. До профілактичних заходів відносять лікувальну фізкультуру, киинезитерапию, спеціальні комплекси вправ і масажну терапію. Профілактику можна починати вже з 10 років, так ви не помилилися, саме з 10 років. Навіть у цьому віці в силу різних причин можуть спостерігатися формування протрузій, так як дане захворювання можуть спровокувати викривлення хребта, сколіоз. Причиною яких може бути не правильна постава і сильна навантаження хребта. Комплекси вправ можна виконувати в домашніх умовах, кожен день, приділяючи всього 15-30 хвилин або займатися з реабілітологом в спеціальних оздоровчих центрах, відвідуючи профілактичні заняття раз в 6-12 місяців.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

13.08.2018

Диагноз мне поставили очень давно, года 3 назад , протрузии в поясничном отделе, прошла медикаментозное лечение и вроде как то стало лучше. Но пол года назад всё опять началось,появились сильные боли отдающие в пояснице и в ногу и сидеть стало не возможно. Сделала МРТ и мой результат не протрузии, а уже протрузии 3 шт по 2-4 см и 2 шт межпозвоночные грыжи 7 мм. Боль была очень сильная, спасалась только Диклофенаком и нимесилом. МРТ показало одну экструзию межпозвоночного диска 7 мм и три протрузии по 2-4 мм каждая. В этот раз уже решила не лечится только медпрепаратами, а заняться в целом своей проблемой. Сразу с снимком МРТ я пошела на консультацию к нейрохирургу, там меня сразу поставили перед фактом-срочно нужна операция, что меня сильно испугало. Я много читала и поняла, что операцию назначают каждому второму с такими проблемами и нет 100% гарантии и к тому же очень дорого. Поэтому решила найти другие консервативные методы лечения. Для начала все таки пролечилась и мне сняли воспаление, боль поутихла и я задумала найти центр где есть реабилитация позвоночника. Так я и попала в Актив Центр. Вытяжка, лечебная физкультура, кинезитерапия, массаж это основные и можно сказать единственные эффективные методы лечения на мой взгляд. Сам же за курс лечения у меня состоял 2 месяца, через это время я почувствовала себя здоровой. Врач мне сказал, что такое лечение необходимо повторять с перерывами в пол года, так как после занятий уходят симптомы, нормализируется кровоснабжение, уходят защемления. Прошло уже 4 месяца и я пишу отзыв именно сейчас, потому что хотела проверить результат такого лечения в актив центре. Чувствую себя замечательно! Спасибо вам за работу, внимание ко мне. Я рада что не пошла сразу на операцию и попала именно к вам!

13.11.2018

Я очень довольна занятиями в актив центре. Благодарю)