Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 07.09.2023

Що такє протрузія?

Протрузії диска являє собою тип хвороби диска, іноді її лікарі відразу називають міжхребцева грижа (лікування міжхребцевої грижі). Наш хребет складається з хребців, розділених маленькими подушками, відомими нам як диски. Ці диски служать амортизуючими подушечками і розташовані між хребцями. Коли диск напружений до межі, під тиском хребців, частина диска може випинатися за межі міжхребцевого простору. Желеподібне внутрішнє речовина диска може випинатися в бік і чинити тиск на один з спинномозкових нервів. Це зазвичай називають випинанням диска, також відомим як протрузія. В медичних термінах ви можете страждати від опуклості диска, або від розриву диска (екструзія диска або секвестр). Вчасно вжиті заходи лікування протрузії дисків хребта, допоможуть уникнути погіршення стану і запобігти розвитку супутніх захворювань. Для правильного діагнозу необхідні об'єктивне обстеження, історія хвороби , МРТ або комп'ютерна томографія, неврологічна оцінка та електроміографія.

Типи

Типи протрузій розрізняють в залежності від напрямку випинання:

  • Латеральні — бічні протрузії, при яких міжхребцевий диск випинається вправо або вліво від хребта.
  • Циркулярні — протрузії, мають вигляд ущільнень і розширень в різних областях.
  • Медіанні — центральні, спрямовані до центру спинномозкового каналу.
  • Форамінальні — яких відбувається випинання в області фораминальных отворів хребця, де розташовані корінці нервів.
  • Дифузні — нерівномірно розподілені.
  • Вентральні — передні протрузії.
  • Дорзальные — задні протрузії.

Стадії

Стадії формування протрузії диска:​​​​​​​

  1. У початковій стадії дегенеративні процеси в диску призводять до його разволокнению, при цьому руйнується до 70% його структури, в фіброзному кільці утворюються тріщини, пульпозне ядро передислоковується. На цьому етапі пацієнт відчуває біль, однак, неприємні відчуття носять локальний характер, виникає помірний спазм м'язів, можуть мати місце статико-динамічні зміни.

  2. Наступна стадія - формування випинання - це і мережа власне протрузія міжхребцевого диска, виникають функціональні блокади не лише в тому сегменті, де розвинулася вибухання, але і у вище - і нижележащих. В даному випадку відзначається порушення чутливості, незначна асиметрія рефлексів. Больовий синдром стає більш інтенсивним, неприємні відчуття поширюються не прилеглі ділянки. М'язово-тонічний синдром і порушення рухової активності носять помірний характер.

  3. Заключна стадія - це утворення грижі, яке відбувається внаслідок розриву фіброзного кільця. Пролапс веде до функціональної блокади у всьому ураженому відділі хребта; наступають виражені рухові порушення і зниження чутливості в ділянці іннервації ураженого корінця. Пацієнт відчуває гострий біль.

ОЗНАКИ

Ознаки і причини протрузії

Основною причиною утворення протрузій є старіння і загальний знос диска, наслідки захворювання (остеохондрозу). Однак ще багато додаткові фактори можуть стимулювати або прискорювати це дегенеративне стан хребта, в тому числі: раптові травми, автомобільна аварія, важке падіння, генетична схильність, природжені стану, ожиріння, зайва вага, відсутність фізичної активності. Так само спровокувати протрузию можуть викривлення хребта, наприклад сколіоз. Лікування сколіозу у Києві та профілактика захворювань хребта дозволить уникнути і зупинити розвиток зносу дисків і запобігти багато захворювань.

Чим небезпечна протрузія?

Це початкова стадія утворення міжхребцевої грижі, небезпека полягає саме в ймовірності переходу з стану протрузії до міжхребцевої грижі. При цьому пошкоджене фіброзне кільце не витримує тиску і розривається. Через тріщини ядро випливає, потрапляє в порожнину спинномозкового каналу і защемляет нервові закінчення спинного мозку. В результаті порушується кровообіг, больовий синдром стає вираженим, з'являється запаморочення, погіршується пам'ять.Утворення гриж у грудному відділі веде до міжреберної невралгії, в поперековому відділі викликає проблеми з органами малого тазу. Стан хребетної грижі не можливо вилікувати повністю тільки консервативними методами і наслідки більш значні.

Що небезпечніше, грижа або протрузія?

Небезпечніше грижа, якщо йде розрив фіброзного кільця або сильне випинання і защемлення нервових закінчень. Але в залежності від типу і галузі формування протрузії в певних відділах хребта, протрузія може бути небезпечніше грижі.

Як лікувати протрузії дисків хребта?

Точна діагностика випинання диска відіграє ключову роль у плануванні найбільш відповідного лікування. Застосовувані способи лікування випинання диска залежить від тяжкості стану. Насправді, для менш тяжких випадків для лікування протрузії без операції поперекового відділу зазвичай застосовуються і досить консервативної терапії; для найбільш серйозних випадків і вони не реагують на консервативне лікування, замість цього необхідна хірургічна терапія.

Чим краще полегшити біль при протрузії диска?

Існує два способи зняти біль застосувавши один з видів терапії: медикаментозну (спазмолітики і міорелаксанти) або без лікарські методи лікування (лікувальна фізкультура, витягування, кінезітерапія, юмейхо-терапія, прикладна кінезіологія, масаж, мануальна терапія, фізіотерапія та ін)

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Хто лікує протрузії диска?

Лікуванням цього захворювання займаються лікарі: ортопеди. неврологи-вертебрологи, реабілітологи, кинезитерапевты, хірурги.

Як вилікувати протрузию домашніми засобами?

Лікування у домашніх умовах може тільки нашкодити, радимо звертатися до фахівців, що займаються лікуванням в даній області.

Як вилікувати протрузию домашніми засобами?

Аж ніяк.

Лікування

Як лікувати протрузию в попереку? Методи лікування хвороб дисків хребта різноманітні, але перш, ніж вдаватися до хірургічного втручання, рекомендуємо спробувати комплексне застосування консервативних методів лікування протрузій дисків: фізична терапія (кінезитерапія), масажі, медикаментозна, не інвазивні процедури (холод, тепло). Фізична і лікарський лікування при протрузіях повинно бути суворо рекомендовано і прописано лікарем, включаючи комплекс і для домашнього використання (вправи при протрузіях), самостійні дії можуть спричинити погіршення існуючої проблеми. Всі ці методи терапії протрузій у дітей і дорослих, повинні враховувати причини виникнення захворювання, фізичні показання здоров'я, вік та інші чинники. Якщо консервативні методи фізіотерапії не забезпечують адекватного полегшення, може знадобитися хірургічне втручання. Не приймайте ознаки протрузії в якості постійної частини Вашого життя і пройдіть лікування при протрузії хребта!

Вся інформація щодо лікування в інтернеті представляється для людей лише для ознайомлення, не варто все без розбору пробувати на собі, звертайтеся до фахівця, який займається цими проблемами і розкаже як вилікувати протрузії правильно, призначить найбільш ефективні методи впливу і де можна вилікувати протрузию в Києві.

Види застосовуваного лікування:

  • Медикаментозне лікування. Серед ліків включають болезаспокійливі засоби, міорелаксанти, не стероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ), і кортикостероїди;

  • Фізіотерапія. Кінезітерапія. Вертебрологія. Фізіотерапевтичне лікування складається з вправ для зміцнення м'язів спини, вправ на розтягування м'язів спини, вправ для підвищення гнучкості хребетного стовпа і т. д.;

  • Масажна терапія. Це практика, спрямована на полегшення болю. Якщо пацієнт уважно виконує приписи лікаря, консервативне лікування дає очевидний результат.

  • Хірургічне лікування складається з дискектомії. Дискектомія - це хірургічна операція, яка включає видалення пошкодженого або не функціонального міжхребцевого диска і заміну останнього на протез. З процедурної точки зору дискектомія є складною і дуже делікатною процедурою, яка вимагає хірургічного розрізу в анатомічних областях, що представляють щільну мережу нервів, зв'язок і кровоносних судин. Тому лікарі вдаються до хірургічного втручання тільки тоді, коли засоби консервативного та медикаментозного лікування повністю неефективні.

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР

Лікування протрузії в Києві та профілактику захворювання при протрузії пропонує Актив Центр, ми розповімо як лікувати протрузії хребта.

Актив Центр пропонує програми лікування протрузій київ. Як проходить прийом лікаря в АКТИВ ЦЕНТР:

  • Лікар вислуховує Вас: з якою проблемою звернулися, що і де у Вас болить, ходив раніше до лікарів, що рекомендували і як лікувався, робили знімки МРТ і т. п.
  • Лікар проводить огляд з проблеми з якої Ви звернулися, візуальний огляд. Рекомендації, заповнення консультаційного листа.
  • В консультацію в будь-якому випадку входить діагностика стоп - плантографія стоп чорнильна. Діагностика плоскостопості та відхилень стопи, у разі порушень пропонуються індивідуальні устілки.
  • Виходячи з того, з якою проблемою Ви звернулися призначається план лікування. Лікарі не виписують серйозних медикаментів, тільки за своєї компетенції. У разі необхідності направляють до партнерів на МРТ, УЗД, рентген або до інших лікарів.
  • Лікар з Вами виходить до адміністратора, адміністратор роздруковує висновок фахівця, Ви підписуєте і лікар, після цього адміністратор за висновком лікаря розповідає що Вам призначено, скільки це коштує і дає роздруківку коротку по наших послуг з цінами і контактами.

Використовувані програми оздоровлення і відновлення дозволяють не тільки усунути біль при протрузії, але і зупинити та попередити виникнення повторення захворювання. Програми занять так само ефективні для профілактики протрузії.

Ми приймаємо відвідувачів на Академмістечку і Святошинському районі за адресою: проспект Палладіна, 20. А також на Дарниці, Дніпровському районі і Лісовому масиві за адресою: вулиця Петра Запорожця, 26 а, на Оболоні за адресою: проспект Оболонський, 1

Домашні заходи

В цьому випадку потрібно з обережністю підходити до домашнього лікування, та як можна тільки погіршити ситуацію при даному захворюванні. До домашнього лікування, можна приступати тільки після консультації з лікарем і, якщо не існує протипоказань. Тоді можна використовувати наступні методи народної медицини: ванни, припарки, трав'яні настої, мазі, вправи при протрузії....

Лікування протрузії хребта

Своєчасне виявлення протрузий дозволяє почати лікувальні заходи, які допоможуть запобігти подальше прогресування і формування міжхребцевої грижі. Лікування протрузії дисків повинно проводитись тільки під наглядом кваліфікованого спеціаліста з реабілітації. У початкових стадіях можливо консервативне і симптоматичне лікування без оперативного втручання,  використовання спеціальних вправ і методів лфк при протрузії.  Важливі критерії лікувальної тактики - доцільність і регулярність заходів. Необхідно припинити дію провокуючих чинників - знизити масу тіла за допомогою дієт, змінити спосіб життя, включити повсякденні рухові вправи.  Ці заходи також є профілактичними методами для запобігання виникненню протрузий.

 Ефективні консервативні методи лікування:

  •  Лікувально-фізкультурний комплекс вправ;
  •  Кінезітерапія;
  •  Електростимуляція;
  •  Лікувальний масаж;
  •  Голкорефлексотерапія;
  •  Лазерна терапія;
  • Ударно-волнова хвиля.

 У важких випадках вдаються до оперативного лікування.

Як зняти гострий біль при протрузії?

При появі гострого болю в спині необхідно якомога швидше звернутися до лікаря. В домашніх умовах можна здійснити наступні заходи: обережно прийняти горизонтальне положення, поверхня повинна бути рівна і жорстка, ноги можна покласти прямо, можна зігнути в колінах і покласти валик під ноги; далі прийняти знеболювальний засіб (Бруфен, Нимисил, Ібупрофен, Дексалгін, Кеторол або інше) і спокійно полежати 3-4 години; коли біль трохи відпустить відразу звернутися до лікаря.

Вправи

Вправи для протрузії

Перша вправа, яку потрібно виконати, - спробувати вислухати свій здоровий глузд, порадитися з лікарем або фахівцем у цій галузі, перш ніж почати тренування і робити будь-які вправи. Це не звичайний рада, а справжня рекомендація, щоб переконатися, що немає ніяких протипоказань до вправ. Пропоновані вправи в інтернеті є лише загальними і не призначені саме для вас, чи вони будуть корисними і не викличуть ускладнення, особливо в тих випадках, коли біль у спині викликана слабкістю або надмірними м'язовими контрактурами . При наявності протрузії диска або інших проблем з міжхребцевими дисками вправи повинні виконуватися з великою обережністю. Щоб запобігти біль у спині, важливо відновити втрачену еластичність, не обмежуючись тільки поліпшенням м'язової сили. Цей вид реабілітації дозволяє зняти напругу і поліпшити еластичність паравертебральних і поперекових м'язів. Особливо в перший період, коли запалення і біль ще не пройшли повністю, фізична активність повинна ґрунтуватися майже виключно на вправах на розрядку і декомпресію.

Профілактика протрузії

Вчасно вжиті профілактичні заходи можуть зупинити дегенеративні зміни в хребті. До профілактичних заходів відносять лікувальну фізкультуру, киинезитерапию, спеціальні комплекси вправ і масажну терапію. Профілактику можна починати вже з 10 років, так ви не помилилися, саме з 10 років. Навіть у цьому віці в силу різних причин можуть спостерігатися формування протрузій, так як дане захворювання можуть спровокувати викривлення хребта, сколіоз. Причиною яких може бути не правильна постава і сильна навантаження хребта. Комплекси вправ можна виконувати в домашніх умовах, кожен день, приділяючи всього 15-30 хвилин або займатися з реабілітологом в спеціальних оздоровчих центрах, відвідуючи профілактичні заняття раз в 6-12 місяців.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт
Джулай Денис Валерійович
Реабілітолог-масажист

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

13.08.2018

Диагноз мне поставили очень давно, года 3 назад , протрузии в поясничном отделе, прошла медикаментозное лечение и вроде как то стало лучше. Но пол года назад всё опять началось,появились сильные боли отдающие в пояснице и в ногу и сидеть стало не возможно. Сделала МРТ и мой результат не протрузии, а уже протрузии 3 шт по 2-4 см и 2 шт межпозвоночные грыжи 7 мм. Боль была очень сильная, спасалась только Диклофенаком и нимесилом. МРТ показало одну экструзию межпозвоночного диска 7 мм и три протрузии по 2-4 мм каждая. В этот раз уже решила не лечится только медпрепаратами, а заняться в целом своей проблемой. Сразу с снимком МРТ я пошела на консультацию к нейрохирургу, там меня сразу поставили перед фактом-срочно нужна операция, что меня сильно испугало. Я много читала и поняла, что операцию назначают каждому второму с такими проблемами и нет 100% гарантии и к тому же очень дорого. Поэтому решила найти другие консервативные методы лечения. Для начала все таки пролечилась и мне сняли воспаление, боль поутихла и я задумала найти центр где есть реабилитация позвоночника. Так я и попала в Актив Центр. Вытяжка, лечебная физкультура, кинезитерапия, массаж это основные и можно сказать единственные эффективные методы лечения на мой взгляд. Сам же за курс лечения у меня состоял 2 месяца, через это время я почувствовала себя здоровой. Врач мне сказал, что такое лечение необходимо повторять с перерывами в пол года, так как после занятий уходят симптомы, нормализируется кровоснабжение, уходят защемления. Прошло уже 4 месяца и я пишу отзыв именно сейчас, потому что хотела проверить результат такого лечения в актив центре. Чувствую себя замечательно! Спасибо вам за работу, внимание ко мне. Я рада что не пошла сразу на операцию и попала именно к вам!

13.11.2018

Я очень довольна занятиями в актив центре. Благодарю)