Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 23.11.2018

ЩО ЦЕ?

Тріщини на п'ятах досить поширене захворювання шкіри, вони утворюються переважно на шкірі п'ятки стопи локально. Не слід упускати з виду такий симптом як тріщини на п'ятах, тому, що вони можуть викликати дуже серйозні ускладнення.
 

ПРИЧИНИ

Поява тріщин п'яти не викликані однією причиною. У більшості випадків тріщини з'являються у відповідь на дію кількох факторів, які поступово пошкоджують шкіру, надмірної сухості шкіри (шкірний ксероз) і надлишкового тиску і тертя. Але, на жаль, зовнішні вплив це не єдині фактори ініціюють захворювання. Внутрішні чинники також мають значення.

Розглянемо детальніше основні причини тріщин п'ят при впливі зовнішніх факторів впливу

► Безсумнівно, основна причина це сухість шкіри або іншими словами ксероз, це патологія, яка вражає різні ділянки дерми надмірною сухістю стопи. Причинами появи сухості є, не використання зволожуючих засобів по догляду за ногами та стопами, тривалий контакт з пилом і подразниками (наприклад, води басейну, морської води, піску, землі тощо). Таким чином, будучи збезводненої, шкіра п'яти висушується до такої міри, що сприяє поступовому прояву тріщин і нагрубивши шкіри.
► Ляпанець, сабо, ходьба босоніж, взуття з тонкої та прямої підошвою, сандалі, жорстка взуття і т. п. Ці чинники можуть бути небезпечними для здоров'я ніг. Контакт з ґрунтом, з пилом і брудом, може дратувати підошву стопи та призводить до сухості шкіри, інфекції, мозолі та, звичайно, тріщини на п'яті.
► Використання невідповідних черевик (взуття з п'ятою) і звичка не носити шкарпетки: це можна вважати одним з найгірших ворогів ніг, оскільки вони збільшують ризик не тільки тріщин, але також мозолів, натоптишів, травм стопи та місцеві інфекції.
► Агресивні косметичні засоби, наприклад, використання дратівливих кремів, миючих засобів, знежирювальних засобів, мила - може сприяти формуванню тріщин і ран на стопі та п'яті. Ці косметичні засоби, по суті, виснажують природну гідр ліпідну захисну плівку, присутню на поверхні шкіри (складається з NMF, гідрофільного компонента і лип розчинній фракції, в основному зі шкірного сала), таким чином, привертаючи до прояву тріщин.
► Причини та фактори ризику патологічного походження
Тріщини на п'ятах можуть являти собою наслідок деяких основних патологічних станів, таких як:
► Шкірні захворювання, наприклад такі, як псоріаз, можуть привертати до тріщин.
► Метаболічні захворювання: діабет, безсумнівно, є чинником ризику утворення виразок та тріщин на ступнях.
► Зміна чутливості в стопі, порушення функцій якого-небудь нерва (нейропатії).
► Гіповітаміноз, недолік в онанізм вітаміну А і Є.
► Порушення циркуляції крові в нижніх кінцівках (артропатія).
► Ожиріння: це привертає елемент, який не можна недооцінювати, оскільки він може значно збільшити тиск на стопи. Отже, шкіра, змушена переносити аномальні та перебільшені робочі навантаження, легко тріскається.
► Залізодефіцитна анемія. Недолік заліза.
► Нога спортсмена, екзема, інфекції стопи: навіть діючи опосередковано, ці розлади можуть послабити шкіру стопи, піддаючи п'яту ризику появи виразок і тріщин.
► Захворювання щитовидної залози.
► Відхилення розвитку стоп ніг, наприклад, плоскі стопи (плоскостопість), відхилення та деформації плеснових кісток.
► Вагітність: аналогічно ожиріння, вагітність також є важливим фактором ризику появи потріскані п'яти. Фактично, навіть у цьому випадку стопа змушена витримувати великі навантаження, ніж зазвичай.
► Наслідки деяких видів спорту: навіть деякі види спорту можуть являти собою фактор ризику виникнення цього захворювання, особливо коли він діє постійно або на конкурентному рівні. У цих випадках п'яти можуть тріскатися з-за постійного тертя з черевиками (як це може відбуватися, наприклад, у деяких типах танцю) або з-за безперервного тертя ноги з землею і постійного контакту з деталями подразнюючих речовин (наприклад, як при заняттях танцями, бойовими мистецтвами, плаванням та інші).
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

СИМПТОМИ І ОЗНАКИ

Типові ознаки та симптоми досить прості для виявлення та об'єктивного огляду лікарем поверхні шкіри стоп зазвичай достатньо для постановки діагнозу. На дотик шкіра потрісканих, груба, суха, навіть колір шкіри п'яти змінюється, тому що наявність тріщин і надмірної сухості надають шкірі сіруватий відтінок, тьмяність і не здоровий вигляд.
Прояв симптоматики больових відчуттів в основному пов'язана з глибиною ушкодження. Коли п'яти злегка потріскалися, пацієнт не відчуває болю, тому що пошкодження мінімально. Однак і за таких обставин маленькі тріщини на п'ятах здаються досить непривабливими, тому що шкіра суха, сіра і лущиться. Тому для цього необхідно пом'якшити розтріскування щедрими дозами зволожуючих кремів і поживних речовин для відновлення здоров'я стопи. В іншому випадку глибоко потріскані п'яти викликають біль і дискомфорт при ходьбі.
 

УСКЛАДНЕННЯ

Коли потріскані п'яти не отримують необхідного догляду тріщини, як правило, рвуться і призводять до утворення тріщин, які можуть кровоточити. На додаток призводять до ряду симптомів, таких як біль та важкість при ходьбі. Кровоточиві тріщини можуть являти собою легкий доступ до вірусів, бактерій і грибів, які, використовуючи обмежену місцеву імунний захист - легко проникають шляхом зараження ніг і в гіршому випадку, весь організм.
 

ЛІКУВАННЯ​​​​​​​

План дій простий:
► Будь-яке лікування варто починати з відвідин лікаря. Лікар ортопед, проведе огляд, зробить діагностику і призначить необхідні методи. Якщо є ушкодження та інфекція варто відвідати так само консультацію дерматолога.
► Лікування тріщин на п'ятах починається виключення зі свого життя факторів ризику, що провокують дане захворювання. До цих чинників ми відносимо зовнішні фактори впливу, описані в цій статті в розділі «Причини».
► Зменшення навантаження на стопи. У цьому Вам допоможе використання індивідуальної ортопедичної устілки при тріщинах п'ят і правильно підібраного взуття.
► Дотримання гігієни ніг і стоп.
► Лікування п'ят від тріщин так само має додаватися правильним доглядом за шкірою і засобами, зволожують і живлять шкіру. Наприклад, професійна, лікувальна косметика або просто народні засоби так само чудово підійдуть при мінімальній ураженості та глибині тріщин.
► Кращий догляд при лікуванні тріщини п'ят може забезпечити медичний педикюр, який можна проводити у кваліфікованого фахівця подолог.
При більш складних станах шкіри та глибоких ураженнях, використовуються:
► Спеціальні мазі з антибіотиком, для запобігання проникнення інфекцій.
► Медикаментозне лікування при наявності супутніх захворювань, таких як захворювання щитовидної залози. Діабет, гіповітаміноз, залізодефіцитна анемія, ожиріння та інших захворювань.

ПОСЛУГИ АКТИВ ЦЕНТР

Дотримуючись не важкі правил, можна уникнути наслідків і посилення такої, на перший погляд суттєвої проблеми, як тріщини на п'ятах. Актив Центр пропонує консультації фахівців і виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок при такій проблемі, як тріщини на п'ятах.
Індивідуальна устілка, виготовлена з урахуванням всіх анатомічних особливостей стопи допоможе зменшити навантаження на стопи, скорегувати положення стоп, правильно розподілити навантаження і забезпечити амортизуючі властивості при ходьбі, зменшити тертя і подразнення від взуття.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму