Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 11.12.2023

Лікування болю в плечі

Біль у плечі є симптомом, який варіюється від простої незручності до неможливості руху без болю.  Біль у плечі може починатися з плеча (суглоби, м'язи, сухожилля) і випромінювати вздовж усієї верхньої кінцівки, переходячи і на шию та грудну клітку. Лікування болю в плечі може проводити тільки лікар. Домашнє лікування обмежується мазями та гелями місцевої знеболювальної дії за перших ознак больових відчуттів. Якщо у Вас було падіння, ви відчуваєте гострий біль, негайно зверніться по допомогу до швидкої медичної допомоги або травматології, в такому разі може знадобитися хірургічна допомога і лікування болю в плечі.

Симптоми болю в плечовому суглобі

  • Ниючі: незначний біль у плечовому суглобі, мають характер тягнучих болів, можуть посилюватися під час руху руки. Відносяться до хронічних у період відновлення.
  • Гострий біль у плечі: зазвичай на тлі защемлення нервового закінчення або травми. біль у плечі сильний із прострілом, може віддавати в кінцівки, шию, голову, присутнім оніміння, печіння.
  • Простріл: печіння й оніміння може зникати за спокійного стану, посилюватися під час руху руки, поширюватися по всій кінцівці.
  • Хронічний біль у плечі: може бути присутнім довгий час, має менш виражений больовий синдром, завжди супроводжується додатковими симптомами. Лікування болю в плечі за хронічного перебігу захворювання так само потрібне, навіть якщо біль має дуже незначний характер прояву. 
  • Пекучий біль у плечі: запалення і біль плечового суглоба. Так само цей симптом свідчить про відповідну реакцію імунної системи.

Захворювання, за яких болить плечовий суглоб


Симптом - біль у плечі характерний для таких захворювань, станів і розладів:

  • Ревматоїдний артрит - хронічне системне запальне захворювання сполучної тканини. Основні симптоми - це біль у плечі, припухання плечового суглоба, хрускіт, почервоніння шкіри в ділянці суглоба.
  • Артрит - запальне захворювання плечових суглобів. Основні симптоми: загальна слабкість, нездужання, біль у плечі, обмеженість у рухах, можливе оніміння.
  • Плечова подагра - запальний процес обміну речовин з відкладенням солей у суглобах. Основні ознаки: набрякання, почервоніння в ділянці ураження, сильний біль у плечі.
  • Остеоартрит плечового суглоба - незапальне хронічне захворювання, хрящові деформації, а також зміни в капсулі суглобів. Основний симптом: досить сильний біль у плечі, який посилюється під час руху. Лікування болю в плечі проводить лікар травматолог-ортопед.
  • Цервікальний артроз - руйнування хрящової суглобової тканини, дистрофічні дегенеративні процеси. Основна симптоматика захворювання: порушується нормальна робота плеча, біль у плечі обмежує рухливість, що значно знижує якість життя. 
  • Бурсит - запалення синовіальної сумки, накопичення рідини в її порожнині. Основні ознаки та симптоматика: біль у плечі під час згинання плечового суглоба, що поширюються вниз, припухлість плеча, почервоніння в зоні ураження.
  • Заморожене плече або Капсуліт плечового суглоба - ураження капсули плечового суглоба. Симптоми, що часто трапляються: стійкий ниючий біль у плечі, здебільшого біль у плечовому суглобі посилюється в стані спокою і збільшується біль у плечі під час руху. 
  • Цервікальний спондильоз - остеоартрит шийних хребців. 
  • Цервікальний стеноз - звуження цервікального каналу; 
  • Спінальний стеноз - зношування і руйнування хребта;
  • Тендиніт - запалення сухожилля в місці прикріплення кістки. 

Біль у плечі також може бути симптомом, характерним для інших захворювань, не включених до вищевикладеного списку.

Причини болю в плечах


Причини болю в плечі різноманітні. Трохи опишемо найпоширеніші стани, коли болить рука в плечі?  Найпоширенішою причиною болю в плечі є тендиніт, який виникає здебільшого з гострих травм, хронічних штамів та анатомічних чинників. Це запалення сухожиль, яке виникає в місці прикріплення сухожилля до кістки і поширюється аж до м'язів. Виражається як ниючий біль у плечовому суглобі або простіше кажучи, як ниючий біль у плечі.

  • Цей симптом також зустрічається в черепно-плечовому періартриті, запальному процесі, що вражає сухожилля та м'які частини плеча, характеризується переважно болем у плечовому суглобі під час сну, локалізованим на артикуляцію та дельтоподібний м'яз, що випромінюється в руку. Особливістю цього захворювання є нічний біль у плечі в плечовому суглобі та в м'язах плеча за повного спокою та за спроб рухів рукою. Захворювання дуже погано піддається лікуванню, загострення можуть тривати місяцями. В інших випадках виникнення через більш-менш важкі травматичні травми, такі як бурсит, запалення синовіальної сумки.
  • Розрив сухожилля. У зв'язку з травмами важливо враховувати перелом плечової кістки, ключиці та лопатки. Виражається сильним болем у плечі, набряком, запаленням. у разі отриманої травми зверніться негайно до лікаря, лікування болю в плечі проводить ортопед-травматолог. 
  • Також кальцинуючий тендиніт, гострий ідіопатичний розлад, що зазвичай вражає плечові сухожилля, пов'язаний із сильним болем, вираженою болючістю і характерним рентгенологічним проявом.
  • Клітинний капсуліт (також відомий як "заморожене плече") є хворобливим станом, що характеризується сильним звуженням плечових суглобів у всіх напрямках. Цей розлад часто виникає після тривалої не рухливості, але може також починатися без певної причини.
  • З іншого боку, запальний артрит плечового суглоба характерний для ревматичної поліміалгії - запального захворювання невідомої етіології, до якого найбільше схильні люди в старшому віці. Але даному захворюванню у формі Ювенільного артриту підтверджені діти до 16 років.  Характеризується болями і скутістю плечового пояса, набряком, болем у плечовому суглобі, іноді його руйнуванням.
  • Біль у плечі може виникнути внаслідок дегенеративних процесів суглобових поверхонь (остеоартрит) або аутоімунних захворювань (ревматоїдний артрит). У деяких випадках цей симптом є наслідком неврологічних явищ (інсульту, цервікальної радикулопатії тощо), метастатичного захворювання (рак), холециститу та інфаркту міокарда.
  • Подагра, страждає великий палець ноги, але з прогресуванням захворювання страждає і плечовий суглоб.

Перш ніж починати лікування болю в плечі, необхідно встановити причину, пройти діагностику, здати аналізи і тільки потім визначатися з лікуванням. Щоб біль не заважав вам, фахівець порекомендує медикаментозні препарати і розповість як зняти біль у плечовому суглобі.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Який лікар лікує біль у плечовому суглобі


Лікування болю в плечі проводять кілька лікарів: терапевт і хірург. Після встановлення попереднього діагнозу, можуть залучатися інші фахівці: невролог, травматолог, ревматолог, гастроентеролог, кардіолог.

Як і при будь-якій іншій медичній проблемі, діагноз болю в плечі формулюється шляхом застосування процесу в три послідовні етапи

  • Медична історія: пацієнт повідомляє лікаря про стан, який викликає біль у плечі.
  • Фізичне обстеження: лікар оглядає пацієнта, шукає ознаки травми, обмеження руху, місце болю і ступінь нестабільності.
  • Діагностика: лікар може призначити один або кілька методів діагностики, для встановлення точного діагнозу. Дані дадуть змогу визначити причини болю в плечі.

Діагностика


Лікування болю в плечі починається тільки після діагностики та встановлення діагнозу.

Застосовувані діагностичні методи:

  • Радіографія: сімейна процедура, під час якої частина тіла піддається впливу низьких рівнів випромінювання для створення зображення, званого рентгенівським знімком. Рентгенографія корисна для діагностики переломів або інших проблем із кістками. М'які тканини, такі як м'язи або сухожилля, не видно за допомогою рентгенівських променів.
  • Артрограма: рентген, зроблений після ін'єкції контрастної речовини в плечовий суглоб, щоб виділити структури. Існують захворювання або травми, в яких цей контрастний агент може досягати ділянок, куди він зазвичай не входить, що вказує на розрив або відкриття, або не поширюється в тих ділянках, де він повинен у нормальних умовах мати доступ.
  • Ультрасонографія (УЗД): не інвазивна процедура, добре переноситься, в якій маленький зонд поміщається на шкіру плеча.
  • МРТ (Магнітно-резонансна томографія): не інвазивна процедура, під час якої пристрій із сильним магнітним полем передає силу в тіло для створення серії поперечних зображень плеча.
  • Інші діагностичні методи, такі як ті, які вимагають ін'єкції анестетика в плечовий суглоб і навколо нього.

Лікування болю в плечовому суглобі


Лікування болю в плечі лікар призначає на підставі всіх отриманих даних про захворювання і після встановлення діагнозу формує план лікування. Залежно від тяжкості захворювання рекомендується:
Фізична реабілітація - це зміна фізичної активності. Допоможе полегшити біль у плечі, прибрати жорсткість, повернути рухливість.
Медикаментозне лікування. Залежно від причини застосовуються мазі зігрівальні (охолоджувальні), для поліпшення кровотоку, знеболювального ефекту, зняття запалення, набряклості тканин. 
Хірургічне втручання - застосовується, якщо консервативні методи не допомагають.


Лікування в Актив Центр 


Актив Центр пропонує лікування болю в плечі в Києві, лікування болю в сідниці, що віддає в ногу, та інших захворювань опорно-рухового апарату і застосовує найефективніші методики в лікуванні цього захворювання.  Застосування комплексних методик дає змогу зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій. Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечний варіант і лікування болю в м'язах плеча, полегшення стану без операційного лікування.
Від діагнозу до лікування Ваше здоров'я для нас головні пріоритети!

  • Під час першої консультації фахівець ретельно оцінить вашу історію хвороби, оцінить симптоми, якщо присутній біль у плечі, та загальний фізичний стан. У разі необхідності направить на додаткові дослідження.
  • Оцінить і продіагностує стан ніг і стоп, важливої опори для хребта і всього організму. 
  • Чітко визначить причину болю в плечі і потім призначить лікування болю в плечі. 
  • Дасть рекомендації щодо подальшої профілактики захворювання, здорового способу життя. 
  • Рекомендації щодо посттравматичної реабілітації. 

Наші клієнти за цієї проблеми відчувають поліпшення вже після першого тижня занять із реабілітологом.

Профілактика


Для профілактики цього захворювання рекомендується якомога більше рухатися, завжди пам'ятайте про поставу, правильно харчуйтеся, уникайте травмонебезпечних ситуацій, звертайтеся до лікаря вчасно за перших ознак, коли відчуєте біль у плечі.
 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 9 відгуків

20.11.2023

По рекомендаю своего терапевта принимал обезболивающие, но боль в плече не проходила. Пришлось искать дургое решение, кроме таблеток. Попал сюда на консультацию к Ванюшкину по рекоменджации друга. Назначили мне ударно-волновую терапию и массаж разработку 10 сеансов, на тренировки по тенису временно дали запрет. Прохожу сейчас лечение и напишу позже о результате окончательном. На 3 сеансе уже намного легче. Спасибо.

22.11.2023

Проходив курс реабілітації, розробки плеча після травми плеча. Усе чудово. Допомогли.

24.11.2023

Вітаю! В Актив центр на Академіка Паладина 20 я звернулася з болем у плечовому суглобі (синдром імпінджменту). Лікарем були призначені 10 масажів та занять з розробки плюс УХТ. Полегшення відчула вже після перших занять, але для фіксації результату та побоюючись, що больові відчуття повернуться, я подовжила курс ще на 10 занять. На зараз, закінчую курс реабілітації, стан здоров’я відчутно змінився на краще: зникло відчуття болю та скутості в рухах, також фізично відчуваю себе набагото міцнішою. Хочу висловити свою вдячність персоналу, а особливо реабілітологам: Миколі, Ілоні та Валентині за їх турботу, уважність та професіоналізм. Уважніть до детелей, хороший настрій та приємна атмосфера в центрі заохочує звернутись при потребі в майбутньому. Після закінчення курсу планую періодично відвідувати лікувальний курс масажу та занять для підтримки здорового стану. Ще раз, дуже дякую!!!!

27.11.2023

Проходил физическую реабилитацию плеча в аутив центре. Могу рекомендовать реабилитологов Станислава и Андрея, очень мне вы помогли. Спасибо вам за отношение и спасибо что помогаете людям.

29.11.2023

Много раз получал травму , очередные тренировки и болит плечо, сначала пришел я на юмейхо к специалисту, процедура мне понравилась, пару раз был на массаже и увт, полегчало. Очень хочу попробовать ваши занятия, обязательно приду. В данный момент помогли справиться с данной проблемой и я очень рад , что попопал к вам. Благодарю! Центру на Петра Запорожца всем сотрудникам огромный привет. Вы реально стали друзьями за короткий срок. Отношение как к себе. Это редко, вы отличаетесь от других этим.

06.12.2023

Травма, разрыв сухожилия и как год я мучался болью в плече. Прочитав эту статью, решил что что-то не долечил, нужно искать варианты. Пришел к вам и очень доволен. Спасибо главному реабилитологу, направитл, подсказал, составил мне программу для занятий. В зале 2 реабилитолога Артем и Николай были. Занятия проходят легко, а главное помогают. Всем привет. Скоро ждите снова. Спасибо рекомендую их однозначно.

08.12.2023

После травмы боль в плече сохранялась у меня долгое время. Обратилась за реабилитацией сюда. Сделали курс массажа и разработок. Сейчас вес нормально. Рекомендую.

11.12.2023

Беспокоил плечевой сустав, плечо иногда болело. Был у ортопеда своего, назначил мне обезболивающие и все. Пришлось искать куда еще обратиться. Прошел разработку в актив центр, остался очень доволен.