Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 22.09.2021

Що таке варикозне розширення вен?

Варикозне розширення вен (спрощено варикоз) — часто зустрічається патологічний процес, ураження вен (судин, що несуть кров до серця), для якого характерне збільшення діаметру просвіту, витончення венозної стінки та утворення «вузлів» — аневризмоподобных локальних розширень. Варикозні вени часто бувають на стегнах, спині та передньої частини ікри або на внутрішній стороні ніг біля щиколоток і ступнів. Найбільш частим діагноз у наш час, є варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Варикозне розширення вен найчастіше з'являються на ногах, тому що вени на ногах несуть кров до вашого серця проти сили тяжіння і на найдовшу відстань де-небудь в тілі. Під час вагітності варикозне розширення вен може відбуватися навколо внутрішньої поверхні стегна, нижній частині таза і сідниць.

Що таке судинні зірочки?

Павукові вени або ниткоподібні вени менше, ніж варикозні вени. Вони зазвичай червоні. Вони можуть виглядати як гілки дерев або павутини. Павукові вени зазвичай можна побачити під шкірою, але вони не змушують шкіру випинатися, як варикозні. Павукові вени зазвичай знаходяться на ногах або особі.
Які симптоми варикозного розширення вен?
Основний симптом – це втома і важкість у ногах, з візуальним зміною кольору шкіри, набряки, поколювання й оніміння, м'язові судоми, свербіж в гомілки та щиколотки, біль, припухлість, пульсація або спазми. Симптоми погіршуються після тривалого сидіння або стояння. Зміна рівня гормонів може вплинути на симптоми у жінок, з-за цього ви можете помітити більше симптомів у певні періоди менструального циклу, під час вагітності або менопаузи.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Що викликає варикозне розширення вен на ногах?

Проблеми з клапанами у ваших венах можуть перешкодити нормальному перебігу крові й викликати варикозне розширення вен. Серце прокачує кров, наповненого киснем і поживними речовинами, через артерії по всьому тілу, потім вени переносять кров з різних частин тіла назад у серце, у вен є клапани, які діють як односторонні клапани. Але якщо клапани не закриваються правильно, кров може просочитися назад у нижню частину відня, а не у напрямку до серця. З часом у вену потрапляє більше крові, створюючи тиск, який послаблює стінки вени. Це призводить до збільшення вени.

Основні причини виникнення хвороби вен

  • Спадковість. В одному невеликому дослідженні більш ніж половина жінок з варикозним розширенням вен мали батьків з варикозним розширенням вен.
  • Аномалії судин (свищі, фістули).
  • Підвищений внутрішньочеревний тиск.
  • Вагітність. Під час вагітності кількість крові, прокачивающей ваше тіло, збільшується, щоб підтримувати вашого майбутнього дитини. Надлишок крові викликає набряк ваших вен, зростаюча матка також чинить тиск на вени. Варикозне розширення вен може зникнути протягом декількох місяців після пологів, або вони можуть залишатися і продовжувати викликати симптоми.
  • Підвищена в'язкість крові при низькому артеріальному тиску.
  • Надмірна вага і тривале перебування на ногах, великі навантаження на судини. Особливості роботи — сидіння або стояння протягом тривалого часу, особливо більш як 4 годин, можуть змусити ваші вени працювати сильніше проти сили тяжіння, щоб доставляти кров до серця. Надмірна вага або ожиріння можуть чинити додатковий тиск на ваші вени, такі люди страждають варикозним розширенням вен.
  • Збої в роботі ендокринної системи.
  • Вік. Коли ви стаєте старше, клапани у ваших венах можуть слабшати та працювати не так добре, литкові м'язи також слабшають з віком.
  • Використання гормональної контрацепції або гормональну терапію при менопаузі. Гормон естроген може послабити венозні клапани та привести до варикозного розширення вен. Використання гормонального протизаплідного засобу, включаючи таблетку або пластир, укол, вагінальне кільце або внутрішньоматкове пристрій (ВМС) з естрогеном і прогестероном, або прийом менопаузальной гормональної терапії може підвищити ризик розвитку захворювання.
  • І ще багато супутніх причин: висока в'язкість крові, хвороби серцево-судинної системи, носіння незручного взуття, носіння і підняття ваги, важку у фізичному плані роботу та ін.

Діагностика варикозного розширення вен

Вам потрібен лікар-флеболог. Лікар огляне ваші ноги, опитає про ваших симптомах і призначить додаткові методи діагностики або аналізи, такі методи як:
  • Ультразвук. Цей тест використовують звукові хвилі для створення зображень всередині вашого тіла, здатний перевірити кровотік у ваших венах, щоб знайти ослаблені або протікають клапани та тромби.
  • Флебограма. Допомагає детальніше дослідити кровотік по венах.
  • Венограмма — це вид рентгенографії, в якому використовується барвник (званий «контраст»), щоб допомогти лікаря чи медсестри побачити вени. Венограмма - це тип ангіографії, цей тест використовується тільки в тому випадку, якщо лікар вважає, що у вас може бути великий згусток крові.

Лікування варикозного розширення вен на ногах

Починати лікування необхідно з лікарем, є спеціалізовані фахівці та їх називають флебологи. Вони краще за всіх знають, як лікувати та призначити правильне лікування варикозного розширення вен у жінок і яке застосувати консервативне лікування варикозного розширення вен у чоловіків на ранніх стадіях.
Консервативні методи лікування і рекомендації:
• Медикаментозне – прийом препаратів типу медичних препаратів: флеботоніки, антикоагулянти, антиоксиданти.
• Допоміжні засоби – креми, мазі, гелі дозволяють тимчасово зняти біль, набряк.
• Компресійні вироби – такі, як компресійні панчохи, вони здійснюють зовнішню підтримку для судин, у деяких випадках як варіант використовуються еластичні бинти. Компресійні панчохи допомагають збільшити приплив крові від ваших ніг. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб визначити потрібний тип компресії та придбайте правильне виріб. Компресійні вироби ви можете придбати у наших партнерів мережі "Ортокомфорт"
• Так само варто звернути увагу на взуття, вона повинна бути зручною і не здавлювати ступні ніг. При даній проблемі підійде ортопедичне взуття, яку можна придбати в мережі ортопедичних магазинів "Оrtocomfort"
• Отримати комфорт, зняття надмірного навантаження, додаткова амортизація і підтримка, в цьому вам допоможуть – індивідуальні ортопедичні устілки.
• Отримуйте регулярну фізичну активність. М'язи в ногах допомагають вашим венах відштовхувати кров назад до серця, проти сили тяжіння. Якщо у вас варикозне розширення вен або судинні зірочки на ногах, будь-яка вправа, яке працює на м'язи ваших ніг, допоможе запобігти формування нових варикозних вен або судинних зірочок. Приходьте і проходьте профілактичні курси занять і масажу 1 раз в пів року в "Актив-Центр".
• Схуднути, якщо у вас надмірна вага або ожиріння. З-за додаткового ваги вашим венах буде важче перенести кров назад у серці проти сили тяжіння. Втрата ваги може допомогти запобігти формування нових варикозних вен.
• Не сидіть і не стійте довго. Якщо вам доводиться довго сидіти або стояти на роботі чи вдома, кожні 30 хвилин робіть перерву, щоб встати та погуляти. Це змушує м'язи ваших ніг переміщувати кров назад до серця більше, ніж коли ви сидите або стоїте без руху.
 
 
Інші методи лікування, передбачають оперативне втручання, склеро терапію, лікування варикозу лазером. Деякі методи лікування варикозного розширення вен назавжди закривають або видаляють, але з часом можуть розвинутися нові варикозні вени або судинні зірочки. Якщо захворювання знову розвивається, тоді вам може знадобитися повторна операція або медична процедура, щоб видалити або заблокувати.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму