Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 07.09.2023

Дуже багато людей страждають від болю в ногах і відчувають біль в області стопи, вдень і особливо ввечері в кінці дня. Ці болі можуть виникати періодично або постійно з роздратуванням, може спостерігатися тягучий біль стопи ноги або просто обмежує нормальну діяльність людини. Без перебільшення біль у стопі відчуває кожна друга людина на землі. Стопа несе вага тіла людину й дозволяє нам не тільки стояти, але й зберігати рівновагу, незважаючи на присутність в природі багатьох сил (наприклад, гравітації), які впливають на наше повсякденне життя. Якщо у Вас болить стопа, не варто упускати цей симптом з виду, даний симптом може провокувати більш серйозні захворювання опорно-рухового апарату.

АНАТОМІЯ СТОПИ​​​​​​​

Перший аспект, який потрібно враховувати, - це, звичайно, знати, будова ноги, її кістки і насамперед, м'язові анатомії. Стопа складається з 26 кісток, влаштованих таким чином, що вони утворюють арки, складові підошовний звід і метатарзальный склепіння. Таке розташування підтримує і дає більшу стійкість стопі, але в той же час гнучкість, що дозволяє стопі відповідати будь опорної поверхні, будь то гладкі, або тверді. Стопа має функцію забезпечення стійкості та підтримки, насамперед, ваги тіла, забезпечує стійкість усього тіла при стоянні у вертикальному положенні, що дає стабільність під час ходьби. В стопі проходять численні нервові, судинні, сухожильні і м'язові структури, які можуть викликати біль і призвести до інвалідності. Сильна біль в підошовної частини стопи може бути викликана багатьма захворюваннями, анатомічними дефектами, травмами або повторними мікротравмами. Порушення в ногах відбуваються часто в спортивних або робочих умовах, якщо людина проводить багато часу на ногах, виконує важку роботу. Людина відчуває дратівливу біль у стопі та не знає, звідки вона взялася. Давайте дізнаємося, що викликає ці проблеми і як лікувати.

ПРИЧИНИ БОЛЬОВОГО СИНДРОМУ

Спровокувати поява больового синдрому можуть різні причини. Подібний стан може виникати як при ходьбі, так і в стані спокою. Локалізація болю доводиться або на всю поверхню стопи, або на якусь певну її частину. Виявить природу патології тільки фахівець. Тому при регулярних скаргах на болі в ступнях необхідно проконсультуватися у лікарів, що спеціалізуються на даній проблемі: ортопеда, реабілітолога-вертебролога, невролога.

Причини болю в стопах ніг і виникнення болю в даній області:

  • Вікові зміни та деформації стоп.
  • Тривале перебування в положенні стоячи.
  • Спадкові деформації і аномалії стопи.
  • Зайва вага, за рахунок якого підвищується тиск на область ступень.
  • Травматичні пошкодження і запалення м'язів, суглобів, сухожиль (складні переломи, розтягнення, вивихи, операції та операційні помилки лікарів).
  • Надлишок фізичних (спортивних) навантажень на нижні кінцівки.
  • Незручне взуття з порушеними амортизаційними характеристиками.
  • Ослаблення м'язової тканини і зв'язок внаслідок тривалої відсутності рухової активності (лежачі хворі).
  • Надлишкова фізична активність або навпаки недолік руху.
  • Вузька і невідповідна вам взуття, високий каблук. Постійний тиск, здавлювання стопи.
  • Постійна поява шкірних хвороб (підошовні бородавки, мозолі, натоптиші, мікози). Всі ці стани провокують больові відчуття, що пов'язано з носінням незручною або неякісного взуття. Характер таких болів — ниючий, пульсуючий, що посилюється при ходьбі
  • Порушення кровообігу.
  • Вроджені і набуті деформації стопи, такі як вальгусна, варусна, плоскостопість, шишки на ногах (хальгус вальгус).
  • М'язові і скелетні зміни.
  • Некроз.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ФАКТОРИ РИЗИКУ

Фактори ризику появи болю при захворюваннях:

Травми і запалення нервів, нервово-судинні захворювання, наприклад неврома Мортона - доброякісне розростання близько-нервових тканин в області підошовної. Патологія проявляє себе тяжкими відчуттями в основі третього і четвертого пальців, ураження піддається тільки одна нога; судинні патології, порушення обміну речовин. Больові спазми при таких порушеннях достатньо виражені, супроводжуються відчуттям жару або холоду в нижніх кінцівках, розростанням судинної сітки (венозної павутини). Розлад метаболічних процесів відбивається на органічному складі кісткових структур, правильному функціонуванні м'язових і суглобових тканин. Це призводить до важким відчуттям в стопі.

Артроз, артрит, тобто хвороби суглобів стопи.Звичайно виникають у людей старечого віку, що пов'язано з віковим зношуванням суглобів, порушенням кровотоку в нижніх кінцівках, кістковими деформаціями, здавленням нервових закінчень. Патології провокують порушення рухової активності ураженої кінцівки, біль різного ступеня вираженості.

Подагричний артрит. Різновид суглобових хвороб, має запальну природу. Поява болю в нижніх кінцівках при такій патології пов'язане з утворенням кристалів уратів в навколосуглобових тканинах, які сприяють формуванню пухлиноподібних наростів.

Захворювання судин, таких як варикоз - симптоми тяжкості і болю в ногах, не рідкість при цьому діагнозі. Подібні прояви — наслідок захворювання і виникають вже після розвитку варикозу.

Цукровий діабет. Діабетична стопа. Уражені ділянки шкіри викликають больові відчуття.

Плоскостопість. Може бути спадковим або набутим. порушуються ресорні функції стопи, болять не тільки стопи, але і кістки, суглоби, голеностоп.

Підошовний фасциит, гігрома стопи, остеопороз, облітеруючий ендартеріїт, шпори—джерело болі в області п'яти, лігаментит, ахиллотендинит, эритромелалгия, або Хвороба Мітчелла, тендиніт задньої великогомілкової м'язи, бурсит, сесамоидит.

Як бачите причин і захворювань може бути дуже багато, але очевидні симптоми: різка біль у ступні, в області склепіння, біль у пальцях ніг, набряки і набрякання ніг, простріли і поколювання пальців ніг, біль у п'ятах, деформація пальців ніг, напруга ніг і болі в спині, втрата рухливості і амортизації при ходьбі.

Больові відчуття можуть відбиватися на у всьому опорно-руховому апараті!

СИМПТОМИ

​​​​​​​Різка біль у ступні в передній частині є наслідком запалення в передній частині стопи, а саме в передній частині спереду біля пальців. Викликає дії, які напружують ногу. Наприклад, занадто тугі, вузькі туфлі або високі підбори, можуть викликати метатарзалгию (біль у передньої частини гомілковостопного суглоба, біль в передній частині стопи плюсневого відділу, біля пальців ніг) або запалення в цій області. Змінюється біомеханіка суглобів і м'язів стопи, відбувається деформація суглобів і кісток стопи. Які тягнуть за собою зміщення суглобів, виникнення підвивихів, здавлювання самих суглобів, розриви і надриви зв'язок, зміни хрящових суглобів.

Найпоширеніша біль у стопі біля пальців. Поширена біль, що вказує на наступні захворювання: плоскостопість, захворювання дрібних суглобів (остеопороз, артроз),

Біль у п'яті, біль у стопі ззаду є результатом перевантаження, забиття, запалення. Варто виключити зі свого життя: взуття на високих підборах, ходіння по твердих поверхнях. І звичайно більш серйозні причини такі як, підошовний фасциит, п'яткова шпора, перелом п'яти, синдром Хаглунда (деформація і запалення кісткового виступу з задньої частини п'ятки).

Біль всередині стопи, болить ступня ноги може відбуватися від заднього сухожилля задніх гомілкових м'язів, плоскостопості. Як наслідок захворювань і деформацій хребта.

Біль на зовнішній стороні стопи (близько щиколотки) зазвичай виникає при розтягуванні щиколотки (зв'язок), напрузі м'язів, синців і переломів (п'ятої плеснової кістки), запалення сухожиль і призводить до болів у всій нозі.

Ниючий біль у стопах ніг, яка може виникати в будь-якій частині стопи це не лише взуття, але і бурсит, мозолі, подразнення нервів і суглобів, деформація пальців, переломи, тендиніт, підошовний фасциит, артроз і навіть бородавки, віруси, грибкові захворювання можуть бути джерелом болю в стопі.

Розпухання стоп може бути наслідком синців, розтягнень, артриту, переломів, бурситів, рідко тендиніту. Або наслідком навантажень на стопу у віці понад 50 років.

Після операційний біль виникає після проблем, що потребують операційного втручання, наприклад, таких, як кісточка на ногах, видалення невроми та інших захворювань. Біль, набряк можуть зберігатися довгий час і вимагати реабілітації.

ЛІКУВАННЯ

Лікування болю в стопі, звичайно, вимагає уваги та своєчасної постановки діагнозу, в залежності від причини болю призначаються методи лікування. Консервативне, оперативне, медикаментозне. Хворобливі відчуття звичайно добре знімають лікарські препарати, такі як диклофенак, ібупрофен, німесулід, індометацин та інші. Оперативне втручання застосовують при станах, коли вже інші методи безсильны. Не варто нехтувати консервативними методами: щадний режим, ортопедичні устілки або взуття, лікувальна фізкультура, масаж, ударно-хвильова терапія, лазерна терапія, електротерапія, кінезітерапія, кинезиотейпирование Всі ці методи знизять вірогідність операції і позбавлять від болю.

Чому болить стопа і що робити якщо болить стопа?

Як і при будь-ортопедичної патології, необхідно зробити правильний діагноз і встановити, у чому основна причина болю в стопі ноги, щоб потім перейти до правильного лікування. Патології, які можуть викликати такі болі, численні, і симптоми не слід недооцінювати, щоб не піддавати хронічним проблем, які вимагають тривалого часу для лікування.

Можливі варіанти лікування після постановки діагнозу:

  • прийом медикаментів;
  • зовнішні медикаментозні;
  • фізіопроцедури;
  • лікувальна гімнастика;
  • лікувальний масаж;
  • носіння ортезів;
  • носіння індивідуальних ортопедичних устілок;
  • хірургічне втручання (при необхідності).

ПЛАН ДІЙ ПРИ БОЛЯХ У СТОПІ

  1. Перше необхідно відвідати консультацію фахівця і пройти діагностику стопи: зробити плантографию, візуальний огляд стопи, лікар оцінює загальний стан хворого і саму пошкоджену кінцівку: визначається точна локалізація болю, цілісність шкірного покриву (рани, виразки), зміна його кольору, наявність набряку або пухлини в області стопи. При необхідності направляє на рентген стопи, якщо біль раптова і сильна. Лікар так само оцінить цілісність капсульно-зв'язкового апарату і хворобливу область. І звичайно, консультація не повинна фокусуватися виключно на нозі, а аналізувати всю ногу і хребет в тому числі, шукаючи проблеми постави, які можуть викликати перевантаження в одному або кількох відділах, викликаючи біль у ногах і стопах. Збирає анамнез і вивчає історію хвороби (якщо є дана інформація обов'язково беріть з собою на прийом усі наявні висновки і аналізи).

  2. Після огляду лікар у разі необхідності призначить додаткові методи діагностики, які дозволять виявити причину, яка впливає на розвиток патології: загальні і розгорнуті аналізи сечі; дослідження крові для оцінки її біохімічних маркерів; магнітно-резонансна томографія дозволяє оцінити стан м'язової, кісткової і суглобової тканин, сухожиль області стоп (дослідження вважається найбільш точним, оскільки допомагає зрозуміти, що саме викликає біль: поразка м'язів, сухожиль, кісток або це болять суглоби стопи); рентгенографічне обстеження необхідно для точного виявлення органічних змін і процесів в кісткових структурах; комп'ютерна томографія призначена для пошарового вивчення кісткової тканини нижніх кінцівок. Отримані результати дозволяють точно встановити діагноз. Тому комп'ютерна томографія — завершальний етап обстеження, що підтверджує попередні діагностичні процедури. Методи діагностики визначає фахівець на підставі загального стану та індивідуальних особливостей пацієнта, супутніх симптомів і анамнезу захворювання.

Тільки під час вжиті дії допоможуть уникнути або зупинити подальший розвиток захворювання. Актив Центр проводить консультування по стопі, проводить діагностику, розшифровку всіх даних. Фахівець надасть рекомендації з відновлення не тільки стопи, полегшення болю, але і за відновлення правильної роботи всього опорно-рухового апарату. У разі необхідності будуть запропоновані і виготовлені ортопедичні засоби для стопи - індивідуальні ортопедичні устілки.

Звичайно причин виникнення болю багато, але ми спробуємо їх вирішити, щоб знайти правильне рішення для кожного клієнта і повернути Вам рух без болю. Актив Центр пропонує лікування болю в стопі, лікування хребта та порушень опорно рухового апарату у Києві.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 3 відгуків

11.09.2018

Проходил консультацию у невролога, на ногу было очень больно наступать, особенно когда ходил долго, вечером боль отпускала. Поставили диагноз неврома мортона. Дали рекомендации. Заказал еще стельки себе за 500 грн. хорошие, правда не очень тонкие, но ведь лечение есть лечение, пришлось (до этого в другой клинике заказывал за 3500 и выбросил через 3 дня, не выносимо было ходить в них! не знаю как я тогда купил их, наобещали что поможет ). Прошло 2 месяца, я забыл о боли в стопе. Я благодарен вам, что вы смогли мне помочь.


Администратор Актив Центр

2018-09-25

Благодарим Вас Роман за отзыв. Будьте здоровы. С уважением, администратор Актив Центр.

25.09.2018

В актив центр попал случайно, прошел диагностику стоп, заказал индивидуальные стельки. Ортопедические стельки заказывал уже не раз и себе и детям, мне нравится качество и то что я могу наблюдать за результатом. Раньше чувствовал боль в стопе, ноги очень уставали и у меня плоская стопа. Для себя я выбрал вариант который мне очень подходит по цене и качеству в этой компании. Периодически посещаю массаж стоп и ног, детки ходят раз в пол года на профилактические занятия, у них есть спец программа, профилактика плоскостопия. Меня все устраивает, вообщем могу рекомендовать и другим. И советую чтобы люди раньше принимали меры, а то в моем возрасте уже поздно лечить плоскостопие, поэтому стараюсь позаботиться о своих детях.


Администратор Актив Центр

2018-09-25

Благодарим Вас Михаил за отзыв о нашем центре. С уважением, коллектив Актив Центр.

28.11.2018

Долгое время я испытывал боль в стопе под пальцами, особенно эта боль в стопе при ходьбе. Попал на консультацию случайно, проходил мимо , увидел баннер и зашел, реабилитолог любезно согласился принять меня без записи. Провел мне диагностику стоп и осмотр, выслушал терпеливо все мои жалобы) и не только по ногам) объяснил подробно причины боли в стопе и что делать. Результат заключения: поперечное плоскостопие, сильная перегрузка переднего отдела стопы. Плюс у меня вес и я мало двигаюсь, я это и сам знал... но бездействовал. Предложили заказать индивидуальные стельки, походить на массаж стоп и программу чтоб нормализовать мой вес. Недавно забрал ортопедические стельки, ноги меньше намного болят, сейчас хожу еще на массаж. На занятия и диету пока не решился) но буду думать и если решусь приду к Вам в центр на оболонь. Спасибо за хорошую и квалифицированную консультацию и за простое человеческое отношение.