Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Оновлено: 07.09.2023
П'яткова шпора або як її ще називають плантарний або підошовний фасциит – це всі народні назви. Медичний термін – остеофіт – кістковий наріст. Розташування шпори може бути не тільки на п'яті, але і ближче до краю, середині стопи. Діагностиці рентгенологічним шляхом піддається не завжди та в 40% випадків залишається не поміченою, якщо відсутній больовий синдром. Дуже важливо знати, що такий наріст сам по собі не небезпечний, але при запаленні-набряку сполучнотканинної капсули навколо шипа з'являється біль, яка не дасть можливості спокійно наступати на стопу і ходити. Підошовна фасція являє собою смугу сполучної тканини, розташовану в підошві стопи, яка виникає в п'яті та переходить у фалангу пальців. Коли ця смуга запалюється, виникає стан, який називається підошовним фасциитом. Ще один з не маловажних факторів: п'яткова шпора з'являється тільки у людей із плоскостопістю або вагусною деформацією стоп.
 

Симптоми

Ця патологія характеризується наявністю болю в п'яті та підвищеною чутливістю в цій області при ходьбі, симптоми п'яткової шпори болі з'являються з першого кроку. Біль може з'являтися після тривалого перебування на ногах, при заняттях бігом, спортом і просто ходьбі. Зазвичай це відбувається тільки на одній нозі. На початковому етапі відбувається запалення фасції на рівні її виникнення в якості захисного механізму, виражається на тлі підвищеної напруги. Якщо цей запальний процес не лікувати належним чином, з часом відбуваються дегенеративні зміни. І біль проявляється при найменшому тиску і навантаження на область стопи. При цьому змінюється хода людини. Тому, що він намагається уникнути або наступати на стопу з мінімальною болем, тим самим змінюються механічні властивості та провокуються зміни в стопі. Головною небезпека захворювання полягає в ускладненнях: запаленні фасції, втрати рухливості, некрозі, нагноєнні.

Причини

  • Основною причиною розвитку п'яткової шпори є – плоскостопість, з-за високої та інтенсивної навантаження на п'яткову зону.​​​​​​​
  • Травми та інтенсивні навантаження при заняттях спортом.
  • Захворювання наступного характеру: судинні, невралгічні, ревматичні.
  • Зайва вага, не правильна хода і перенапруження м'язів стоп
  • Незручне взуття
  • Високі підбори
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Діагностика

На початковому етапі потрібно діагностичний огляд лікаря ортопеда, збір історії захворювання, прояви симптоматики, локації болю і гостроти больового синдрому. Для підтвердження діагнозу проводиться рентгенологічне обстеження та УЗД, виконується плантографія стоп для визначення ступеня плоскостопості та деформації стоп. Для виключення хвороб послужили причиною утворення п'яткової шпори (б. Бехтерева, ревматоїдний артрит, с. Рейтера) проводяться додаткові методи діагностики: біохімічний аналіз крові на ревматоїдні проби.

Лікування

Лікування п'яткової шпори необхідно починати з профілактичних заходів при перших симптомах дискомфорту в стопах і больових відчуттів. На даному етапі, можливо, ще застосувати консервативні методи впливу і запобігти утворенню п'яткової шпори.
При даній проблемі застосовуються наступні методи лікування п'яткових шпор:
  • Для зменшення болю призначається протизапальна медикаментозне лікування не стероїдними протизапальними препаратами типу ібупрофен та ін.
  • Знеболюючі блокади
  • Хірургічні способи лікування, якщо консервативні методи не допомагають. Хірургічне втручання має недоліки та дуже болючий і тривалий метод після операційної реабілітації.
  • Ортопедичні устілки
  • Відмова від взуття на плоскій підошві та ходьби босоніж
  • Лікувальна фізкультура на розтяжку сухожилля
  • УХТ, ультразвукова терапія, лазерна терапія
  • холодні компреси з льодом на область п'яткової шпори або сольові ванночки
  • уникати сильних навантажень на стопу
  • якщо є зайва вага, варто відкоригувати харчування
  • спеціальні ортез на ніч для розвантаження стопи

Лікування в Актив Центр

Актив Центр не займається хірургічним лікуванням. Лікування п'яткових шпор ми використовуємо консервативні методи профілактики.
У нас Ви зможете:
  • Пройти консультацію ортопеда при больовому синдромі в стопі, де фахівець огляне стопи, проведе фізіологічний огляд зони болю, зробить плантографію стоп і перевірить наявність плоскостопості або інших деформацій стоп, можливо є причиною болю в ногах.
  • У разі необхідності при підозрі на п'яткову шпору фахівець призначить всі необхідні методи діагностики.
  • Ви отримаєте точний діагноз і рекомендації фахівця з розв'язання проблеми.
  • У нас в центрах Ви зможете не тільки пройти плантографическое дослідження, але і пройти лікування ударно-хвильової терапії (УХТ), замовити індивідуальні ортопедичні устілки для п'яткової шпори.
  • Пройти курс занять лікувальної фізкультури та масажу для усунення міофасціальних тригерів м'язів нижніх кінцівок.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

18.10.2019

Прошла в этом центре лечение пяточной шпоры, полезная информация в статье была. Помогло, особенно УВТ и довольна что приобрела стельки. Не болит больше.

25.10.2019

Помогла увт, прошёл 4 сеанса, на двух ногах, боль уходит, ещё буду ходить 2 сеанса, думаю будет достаточно.