Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 19.01.2018

ЩО ЦЕ ТАКЕ?

Стеноз в хребті – це звуження хребетного каналу, обмежене хребетними отворами. Через міжхребцеві отвори нервові волокна направляються до інших частин тіла. Всередині цього каналу, захищеного хребцями, є спинний мозок і коріння нервів. Звуження хребетного каналу може чинити певний тиск (компресія) на нервові коріння і на спинний мозок, викликаючи біль. Захворювання частіше проявляється у двох відділах хребта і викликає стеноз поперекового відділу хребта (частіше зустрічається локалізація) та стеноз шийного відділу хребта (більш небезпечна локалізація), тому що спинний мозок і нерви можуть бути пошкоджені на більш глибокому рівні, що призводить до найважчих випадків та інвалідності. Це захворювання частіше зустрічається у чоловіків і жінок у віці старше 50 років. Однак може виникати та у молодих людей, які народилися зі звуженням каналу або з травмою хребта.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ПРИЧИНИ​​​​​​​

Причини стенозу хребта. Артроз або дегенерація диска, остеоартрит, є основною причиною, і розвиток може призвести до:
  • Виснаження хряща між кістками відповідно суглобових поверхонь.
  • Утворення кісткових відрогів (званих остеофітами), які можуть обмежити простір, в якому розташовуються нерви.
  • Зменшення нормальної висоти дисків між хребцями хребетного стовпа (хвороба дегенеративного диска, також відома як спондильоз).
  • Надмірний ріст (гіпертрофія) зв'язкових структур і суглобів фасета між одним хребцем і іншим.
  • Спондилолістез призводить до того, що ковзання, одного хребця над іншим, у важких випадках дає нестабільність і симптоми невралгій.
  • Серед інших захворювань, які зменшують простір хребетного каналу або хребетного отвори, ми вважаємо:
  • Ревматоїдний артрит, що уражає у віці від 40 до 60 років і викликає запалення м'яких тканин і суглобів синовіальної мембрани (синовіт). Хоча ревматоїдний артрит не є загальною причиною спінального стенозу, пошкодження зв'язок, кісток і суглобів починається з синовіту.
  • Пухлина, тягне за собою утворення аномальної тканини в структурах, які складають спинальний канал.
  • Інфекційний процес. Порушення обміну кісткового мозку, які викликають зростання кісток, таких як хвороба Педжета.

Проте всі ці причини зустрічаються набагато рідше, ніж артроз.

СИМПТОМИ

Симптоми при стенозі хребтового каналу. Пацієнт може відчувати поколювання, оніміння, печіння, до відчуття «укусу», яке зазвичай випромінюється від сідниць уздовж нижньої кінцівки до стопи. Ці зміни чутливості поверхні можуть бути пов'язані з почуттям слабкості (дефіцит сили) однієї або обох нижніх кінцівок. Часто пацієнт не може ходити на великі відстані та повинен зупинитися кілька разів, або трохи нахилитися вперед, після чого з'являється можливість пересуватись або стояти. Час від часу може відчути необхідність нахилятися вперед навіть при збереженні сидячого положення протягом тривалого часу. Отже, може бути невелика кульгавість, викликана болем, звана нейрогенної кульгавістю або викликана компресією на нервовому корені.

Діагноз може бути поставлений тільки після детального обстеження МРТ і діагностичних тестів. Рентгенограми можуть показувати деякі ознаки, пов'язані зі спінальний стеноз: втрата висоти міжхребцевого диска; наявність кісткових відрогів (остеофітів) та спінальної нестабільності (ненормальне рух між хребцями). Тести дають розуміння, стиснуті чи нерви, і в якій частині хребта. У деяких випадках може проводитись випробування на нервову провідність: електроміографія (ЕМГ).

ЛІКУВАННЯ

Лікування стенозу хребта. Нижче слідують рекомендації, як вилікувати стеноз хребта:

  1. Лікування болю стенозу хребетного починається з НПЗП, препаратів, що широко використовуються для їх протизапальних та анальгезуючих властивостей. Оскільки їх використання може викликати важливі побічні ефекти, такі як виразка шлунка, НПЗП слід використовувати під наглядом лікаря. Якщо біль важка і не регресує, вони замінюються більш потужними анальгетиками.
  2. Тільки у виняткових випадках, наприклад, при наявності позитивних неврологічних тестів на міелопатію, хірургічна операція показана для усунення причини, що викликала стеноз.
  3. У всіх інших випадках проводитися консервативне лікування, яке проводиться за медичними показаннями, може використовувати одне чи кілька фізіотерапевтичних і не фізіотерапевтичних процедур (ультразвук, електростимуляція, масаж, маніпуляції, голковколювання).
  4. При наявності звуження поперекового хребетного каналу вправи лфк при стенозі хребтового каналу, спрямовані на зміцнення м'язів живота, дуже корисні, в поєднанні з іншими вправами для розтягування. Але дуже важливо уникати вправ, які викликають гіперестезію хребетного стовпа. Гімнастика при стенозі хребтового каналу повинна розроблятися фахівцем з фізіотерапії, це допоможе уникнути застосування в лікуванні не правильних вправ і не правильне виконання, які можуть спричинити погіршення стану і спровокувати інші захворювання (як лікувати остеопороз).

Дуже важливо придбання правильної техніки підйому вантажів, найбільш відповідні вправи при наявності стенозу хребців встановлюються і застосовуються тільки після ретельного обстеження, медикаментозного лікування (зняття гострих стадій) та у співпраці з лікарем та іншими фахівцями з реабілітації.

 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму