Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 24.04.2018

Симптоми і причини болю в животі

Одним з досить-таки частих звернень за професійною медичною допомогою, є відчуття болю в животі. Ця недуга зустрічається як дорослих, так і дітей. І може бути причиною серйозних процесів і змін, так і віддаленою болем (іррадіація від нервових корінців хребта). Поширення болю може бути в різних відділах живота різної інтенсивності та характеру, що дозволяє лікарю визначати причину і методи лікування. Якщо сильні болі внизу живота, важливо перед прийомом не пити знеболювальних препаратів, тому, що діючі речовини препарату блокують больовий поріг і ускладнюють встановлення точного діагнозу.
Деякі симптоми болі внизу живота можуть бути викликані як результат запальних процесів пов'язаних з гінекологією у жінок та урології у чоловіків, захворювання сечостатевої системи та органів травного тракту. Першим що є важливим це підтвердження або виключення гострого запального процесу червоподібного відростка сліпої кишки (апендицит), через те, що основним методом лікування є екстрене хірургічне втручання.
Також різкий біль внизу живота характерний біль при гострій кишкової непрохідності, особливо при запальному процесі в нижньому відділі кишечнику, защемлення пахової грижі (часто після сильних фізичних навантажень), розриву яєчника, сечокам'яна хвороба, хронічне запалення органів статевої системи та т. д., і можуть викликати колюча болі внизу живота. Біль внизу живота у вагітних жінок може позначати ознаки позаматкової вагітності, передчасних пологів, загрози вагітності та вимагає негайного звернення до профільного медичного закладу. Тягнуть болі внизу живота виникає дуже часто у жінок в період менструального циклу, особливо в перші дні та визначається як симптоми ПМС. Таку ж біль можуть відчувати та чоловіки, що може сигналізувати про простатит, причиною якого є статева інфекція. 
Колючі болі внизу живота виникають при спастичних скороченнях окремих м'язових волокон, розташованих в м'язовій оболонці органів малого тазу (органів нижнього поверху черевної порожнини як матка, маткові труби, кишечник і сечоводи).
Можливі фактори та причини болю внизу живота стосовно можна розділити на дві основні групи: органічні (запалення, злоякісні та доброякісні пухлини, акушерські проблеми та т. д.) і функціональні (спричинені порушеннями менструального циклу).
При наявності тривалого біль різного характеру та інтенсивності болю лікування болю внизу живота визначається тільки фахівцем. Тому, що самолікування і не правильно підібраний метод можуть приховати основну картину та ускладнити встановлення діагнозу.
Для більш точного визначення діагнозу фахівцем призначаються додаткові обстеження і процедури. Обов'язковими є аналіз крові та сечі та УЗД органів тазу, печінки та нирок. Після визначення точного діагнозу, методів лікування та усунення болючості, можна приступати до консервативних методів. Які можуть містити масаж, принципи лікувального харчування та пиття, прикладну кінезіологію і дозовані фізичні навантаження. Через те, що відсутність тонусу і слабкість м'язів промежини, черевного преса, спини, сідниць і ніг можуть викликати дисбаланс внутрішніх органів і систем. Фізичні навантаження рекомендуються тільки в період ремісії та відсутності болю.
 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму