Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 21.09.2021

Актив Центр займається лікуванням болю в сідниці, що віддає в ногу і захворювань опорно-рухового апарату. Наші фахівці допоможуть Вам зорієнтуватися по діагнозу, направлять на необхідну додаткову діагностику, встановити діагноз і визначити методи лікування при цьому симптомі.

Причини

Біль в сідниці не досить приємний і приносить багато дискомфорту симптом. Найчастіші захворювання і стани, які можуть викликати біль в сідниці відбиваються на ногу:

  • Ішіас
  • Люмбаго
  • Защемлення сідничного нерва
  • Радикуліт попереково-крижового відділу
  • Міжхребцева грижа
  • Поперековий лордоз
  • Артроз
  • Артрит
  • Порушення кровообігу в тазостегновому суглобі
  • Злоякісні пухлини
  • Травми
  • Переохолодження
  • Травми
  • Патологія кісток
  • Серцево-судинні захворювання та інші

Як Ви вже зрозуміли причина болю в області сідниці віддає в ногу - це досить поширений біль, яка є симптомом багатьох захворювань і станів. Більш детально про цих захворюваннях ви можете прочитати, перейшовши в розділ «захворювання».

У даній статті ми розглянемо симптом – і причину виникнення болю в сідниці віддає в ногу, яка є найбільш частою причиною даного симптому. Синдром грушоподібної м'язи. Такий діагноз важко поставити та тому його часто плутають з запалення сідничного нерва або грижею міжхребцевого диска, протрузією. Симптоми дуже схожі: біль в середині сідниці віддає в ногу, тягнучий біль в сідниці віддає в ногу, яка може охоплювати всю ногу, даючи відчуття поколювання та оніміння. Такий біль у сідницях віддає в ноги, відчувається, коли ви бігаєте, гуляєте чи робите інші дії. У запущених станах біль довготривала і не відпускає під час відпочинку або бездіяльності. Точної причини синдрому немає, але передбачається, що м'язові аномалії з гіпертрофією пов'язані з інтенсивною фізичною активністю, є наслідком захворювань хребта, малорухливим способом життя, сидячими фізичними вправами (наприклад, гребля або велосипед). На жаль, ця різкий біль в сідниці віддає в ногу в основному зачіпає жінок і може створити великий дискомфорт, який обмежує діяльність. Можуть виникнути болі в спині вранці після сну.

Де знаходиться грушовидна м'яз?

М'яз являє собою невелику трикутну м'яз, яка знаходиться в сідниці та дуже близько до сідничного нерва. Скорочуючи або розширюючи його занадто багато, виникає проблема даного синдрому. По суті це нервово-м'язове розлад, який виникає, коли м'яз, що стискає або дратує спинномозковий нерв в області хребта (радикуліт поперекового відділу) або нерв, розташований ближче до ноги.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Симптоми

Щоб зрозуміти, чи є у вас синдром грушоподібної м'язи або ішіас або інше захворювання хребта, виконуються різні тести, але основними симптомами є такі: дуже сильний біль в сідниці віддає в ногу або біль, подібна болі в попереково-крижової кістки: поколювання в поперековій області, оніміння задньої частини стегна, поколювання в нозі, тягнучі відчуття, напруги, гострий біль в сідниці віддає в ногу і т. д. Ці болі посилюються при ходьбі, бігу, фізичної активності, підіймання по сходах або сидінні занадто довго. Ви відчуваєте невелике полегшення, коли ви лежите, тому що ви не залучаєте м'язи.

Наслідки: крім болю в сідниці з'являється біль у попереку, крижах, стегнах, сідницях; підвищений тонус м'язів (сідничних, поперекових, нижніх кінцівок); обмеження рухів у хребетному стовпі та кульшовому суглобі; зниження чутливості, поколювання.

Лікування

Лікування болю в сідниці віддає в ногу застосовуються протизапальні медикаменти та ін'єкції кортикостероїдів, які дають тимчасове полегшення, але не усувають проблему. Щоб вилікувати цю біль рекомендується робити вправи на розтяжку, які фактично можуть обмежити тиск грушоподібної м'язи на нерві. Виконуючи досить прості вправи або займаючись фізкультурою, кинезитерапией, масаж, ви напевно помітите поліпшення або зникнення болю зовсім. У деяких випадках, коли біль стає нестерпним і коли не допомагають консервативні методи лікування, можна використовувати хірургію.

ЯК ПОЛЕГШИТИ БІЛЬ В СІДНИЦІ?

Вам не потрібно негайно вдаватися до ліків, щоб полегшити біль у сідницях, викликану таких синдромів. Спочатку спробуйте: холодні та гарячі компреси, вправи на розтяжку, масаж, при сидячому способі життя рекомендуємо кожні 20 хвилин вставати та робити невелике розтягнення. А так само можуть використовуватися ортопедичні подушки для сидіння і правильного положення.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму