Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 11.08.2021

ЩО ТАКЕ РАДИКУЛІТ?

Радикуліт або ішіас – це біль, яка випромінюється вздовж нервових шляхів внаслідок запалення корінців спинномозкових нервів.

ПРИЧИНИ

Основні причини радикуліту (ішіасу) є стиск, з дратівливими ефектами, сідничного нерва або коріння на спинномозковому рівні. Охоплює поперековий відділ спини, сідниць, стегна, ноги, стопи. Причиною стиснення нерва може бути: грижа спинного диска, хребетного або перфорованого стенозу, розташована вздовж попереково-крижовій частині хребта, поперекова спинна пухлина, вагітність і т. д. Існують також більш рідкісні причини, такі як деякі форми раку, діабет (збільшує ризик виникнення нервових поразок).

СИМПТОМИ

Симптоми радикуліту і його лікування

Основні ознаки радикуліту це різка, схоплює біль з обмеженням руху. Хворобливе почуття може мати різні прояви та може бути м'яким, глухим, постійним або гарячими, подібно до електричного шоку, з гострим або переривчастим кріпленням. На додаток до болю можуть бути інші порушення, такі як сонливість, поколювання (особливо пальці ніг) і труднощі в контролі рухів ніг, печіння, оніміння, м'язова слабкість з порушенням моторики. Симптоми виникають у спині, руках і руках, якщо розлад впливає на шийні нерви, в той час як сідниці, ноги та стопи уражаються, якщо торкнуться поперековий нерв.

Нижче ми підсумовуємо все основні причини радикуліту (ішіасу), що викликають типову сідничну біль:

  • дискова грижа
  • травми, нещасні випадки, падіння
  • артроз або дегенерація міжхребцевого диска
  • спондилолістез
  • поперековий стеноз хребта
  • вагітність
  • травми або перелому у тазового дна
  • метаболічний синдром
  • пухлини, які вичавлюють сідничний нерв
  • самі нервові пухлини
  • операції та ін'єкції
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ДІАГНОСТИКА

Діагностика радикуліту та методи лікування гострого радикуліту

Гострі форми можуть тривати до декількох тижнів, але в деяких випадках біль проходить з відпочинком протягом декількох днів: у цих випадках слабкі симптоми виникають після руху, можливо, у вологу і холодну погоду. Для правильного діагнозу дуже часто буває досить фізичного обстеження та повного збору анамнезу. Однак краще вдаватися до більш глибоким діагностичним методам, наприклад, до таких як МРТ, КТ, електроміографія, нейрограми, щоб точно зрозуміти, що викликає хворобливий стан. В окремих випадках необхідно здати аналіз крові.

ЛІКУВАННЯ

Лікування радикуліту варіюється в залежності від тяжкості стану: для більш м'якого прояви хвороби, досить відпочинку та стану спокою, однак при помірному і гострому стані втручання лікаря є необхідним. Випадки, які потребують невідкладної допомоги, коли біль дуже сильний, гострий біль, що раптово з'явилася і не відпускає, коли біль виникає після нещасного випадку, травми, падінь; фекальне або сечового нетримання. Не нехтуйте такими симптомами та терміново звертайтеся до лікаря! Лікування при радикуліті лікар визначить після огляду, як лікувати радикуліт і чим лікувати радикуліт, пропише ліки, цільову фізіотерапію, в крайніх випадках застосовується хірургія. Медикаментозна терапія проводиться з використанням міорелаксантів, не стероїдних протизапальних препаратів, системних болезаспокійливих, іноді та наркотичних засобів або кортикостероїдів.

Будьте обережні! Не зловживайте ними, ці препарати дуже сильно впливають на печінку, гастрит, крім того, втрачають свою ефективність, якщо приймати їх занадто часто.

ПРОФІЛАКТИКА

Профілактика радикуліту спини (Ішіасу). Тривалість цього захворювання варіюється від випадку до випадку або в більшості випадків триває в хронічній формі та тому необхідно вживати заходів. Реабілітація та функціональна підготовка мають вирішальні значення для поліпшення якості життя під час прояву симптомів захворювання, і дають можливість повернути рух.

Поради по профілактиці захворювання:

  • слідкуйте за своєю поставою протягом дня;
  • намагайтеся ходити та стояти прямо;
  • при сидінні ставте лікоть прямою спиною на спинку стільця, при цьому обидві ноги стоять на підлозі, без закидання ноги на ногу, а коліна трохи вище стегон;
  • при сні віддавайте перевагу положення на спині або на боці з зігнутими колінами;
  • використовуйте жорсткий матрац або з ефектом пам'яті;
  • ортопедичну подушку з ефектом пам'яті, відповідну за розмірами;
  • не робіть різких рухів і підйомів;
  • обмежте підняття важкого;
  • проходите курс фізкультури або кінезотерапії з періодичністю кілька разів на рік. Профілактика допоможе уникнути рецидивів або зменшити прояв симптомів захворювання в гострий період.

ЛІКУВАННЯ В ЦЕНТРІ АКТИВ

Радикуліт може спричинити розвиток інших захворювань. В Актив Центрі Ви завжди зможете отримати кваліфіковану консультацію фахівця по всіх захворювань опорно-рухового апарату, визначити та призначити лікування спондильозу, грижі Шморля, грижі міжхребцевого диска, протрузії, остеохондрозу, сколіозу, лікування викривлення хребта, лікування протрузії хребта, міжхребцевої грижі, знайти гарну поставу, здорову опору стопи та здоров'я всього організму.Ми завжди раді допомогти, телефонуйте прямо зараз!

Наші переваги:
  • Ми застосовуємо найбільш ефективні методики лікування опорно-рухового апарату консервативними методами.
  • Застосування комплексно кілька методик, дозволяє зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу (виправлення сутулості) і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій.
  • Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечний варіант лікування і полегшення стану.
  • Від діагнозу до лікування Ваше здоров'я для нас пріоритет.
  • Наші клієнти відчувають покращення вже після першого тижня занять з реабілітологом.
  • Ми зможемо допомогти Вам звернути увагу на можливі порушення самопочуття і підказати, з якими захворюваннями вони можуть бути пов'язані, а так же зорієнтуватися по діагнозу і можливих варіантів відновлення та оздоровлення функцій хребта і стопи.
  • Ми добиваємося і головне закріплюємо результат лікування!

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму