Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 27.09.2021

 

ЩО ЦЕ ТАКЕ?

Кіфосколіоз - складна деформація, викривлення хребетного стовпа, що поєднує сколіоз у вигляді бічного вигину і кіфоз у вигляді вигину, сутулості спини. Залежно від спрямованості бокового викривлення виділяється правосторонній або лівобічний кіфосколіоз. Центр реабілітації хребет та стопи "Актив-Центр" пропонує сучасне лікування кіфосколіозу в Києві за методиками, які поєднують в собі лікувальний масаж, гімнастику та заняття на спеціальному обладнанні. Всі застосовувані методики ретельно опрацьовані реабілітологами. Виявивши причини та ознаки кіфосколіозу, наші фахівці розробляють індивідуальну програму реабілітації, яка враховує вік та стан здоров'я клієнта. Вправи підбираються дуже ретельно, спеціально для Вас, які враховують весь симптоматичний анамнез захворювання. Це дуже важливо для досягнення позитивного результату лікування. Програма занять може змінюється в залежності від досягнення певних цілей і стану пацієнта, впливу зовнішніх факторів і навантаження на організм.

​​​​​​​

ПРИЧИНИ

  • Вроджений кіфосколіоз - патологія стає помітна лише на 6 місяці життя, коли дитина починає повзати та пізніше ходити. Аномальний розвиток хребта в дитячому віці, як правило, супроводжується проблемами сечостатевої системи.
  • Вроджена недостатність м'яких тканин - рахіт, остеохондропатия, різні пухлини можуть спровокувати формування придбаного кіфосколіозу.
  • Порушення м'язових функцій - зниження тонусу м'язів, дисфункція сухожиль, захворювання ОДА (остеохондроз, сутулість та інші), які викликають порушення будови м'язових волокон і знижують рухову активність.
  • Висока навантаження, тиск на хребетний стовп і прилеглі м'язи - надлишкова маса тіла, «сидячий» спосіб, тривала робота за столом або комп'ютером, «синдром листоноші» - носіння важкої сумки на одному плечі.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

СТУПЕНЯ

Кіфосколіоз має чотири ступені:

I - малопомітне є зміщення в лівий або правий бік, ротація хребців, кут викривлення складає 45/55 градусів;

II - зміщення та скручування-ротація хребетного стовпа візуально видно, кут викривлення досягає 65 градусів;

III - наявність явної деформації грудного відділу, сформований хребетний горб, кут викривлення до 75 градусів;

IV - кут викривлення хребта в передньо-задній площині перевищує 75 градусів, критична деформація грудного відділу і хребетний горб що прогресує.

СИМПТОМИ

Основні симптоми кіфосколіозу:

  • У дітей до року вроджений кіфосколіоз грудного відділу хребта виявляється, як тільки дитина починає приймати вертикальне положення. Хворобу можна помітити ледь помітною горбинки та валику, який утворюють остисті відростки хребців.
  • Підлітковий кіфосколіоз проявляється в порушенні постави, сутулості, які провокують біль у спині. Здавленість ребер може викликати задишку. У випадку неврологічних порушень, зазначається несиметричність сили та розвитку різних груп м'язів, порушення сухожильних рефлексів.
  • При важких формах кіфосколіозу страждає діафрагма і грудна клітка, знижується і знижується їхня рухливість. Це призводить до збою в роботі серця, легенів, значно порушує розташування і функціонування внутрішньочеревних органів у т. ч. травлення. До основних симптомів можуть додаватися симптоми інших захворювань, що розвиваються на тлі змін у хребті, наприклад таких як, остеохондроз, і потрібно розуміти, як виправити остеохондроз і не допустити розвитку інших захворювань хребта.

ЗАСТОСОВУВАНІ МЕТОДИ

Методи лікування кіфосколіозу у дітей і дорослих:

В питанні як виправити, кіфосколіоз дуже важлива своєчасність. Медики стверджують, що у дітей до 14/15 років викривлення хребта можна виправити, якщо профілактика кіфосколіозу і лікування вже наявного захворювання відбувається з допомогою ефективних способів до закінчення росту та формування опорно-рухової системи. Чим раніше ви помітите проблему і зверніться за лікуванням, тим більш високий результат можливо отримати не вдаючись до хірургічного втручання.

Як лікувати кіфосколіоз у дорослих?

Сприятливі прогнози існують при 1 і 2 ступні - більшість людей досягають відмінних результатів і домагаються вирівнювання хребта. При 3-4 ступені сучасна медицина здатна зупинити прогресію деформації хребта з частковою корекцією. Досягнення анатомічно правильного положення хребетного стовпа малоймовірно, але шанс є.

ЛІКУВАННЯ

Консервативна корекція. Передбачає постійне носіння корсетів. Виконує другорядну, допоміжну роль при кифосколиозе 1,2 ступеня, значно знімає больові відчуття. Корсети діляться на дві групи: жорсткі та м'які. Час носіння індивідуального жорсткого корсета за показаннями іноді досягає носіння 23 години на добу, що може приносити не тільки зручність, але послабити тонус м'язів. Актив Центр не займається виготовленням індивідуальних ортопедичних корсетів, але ми можемо дати рекомендації та направити на виготовлення до партнерів центру. Носіння корсета дає хороші результати при правильному застосуванні та дотриманні всіх правил носіння даного виробу, але не варто забувати про фізичну підтримки м'язового стану. Носіння корсета передбачає обмеження руху, таким чином і зниження фізичних навантажень, що своєю чергою призводить до ослаблення фізичного стану. І в цьому Актив Центр може допомогти, центр спеціалізується на фізичному відновлення і реабілітації. В наших центрах Ви можете відвідати консультацію реабілітолога, спеціально для Вас буде складена програма реабілітації та курс занять, що включає комплексно необхідні методики для відновлення: лікувальна гімнастика і заняття кінезотерапії.

Лікувальна гімнастика, так звана лфк при кифосколиозе досить ефективний і безпечний метод, зміцнює м'язовий корсет, що коригує поставу. А так само спеціальні вправи при кифосколиозе усувають скручування хребта вздовж осі. Рекомендується плавання (будь-які види) і фізична активність, де в якості навантаження, використовується власна вага тіла людини. В роботі з власною вагою добре себе зарекомендувала методика реабілітації TRX. Елементи даної методики широко застосовуються в Актив Центрі.

Методика Євмінова. Безліч варіацій вправ на профілакторі Євмінова дають можливість поступової корекції. Правильно підібрані вправи, контроль виконання, дихальна техніка при виконанні вправ дозволять скорегувати поставу поступово, але правильно.

Масаж. Активізує обмінні процеси в м'язових волокнах, підвищує еластичність м'язів, знімає затискачі та блоки, що своєю чергою покращує гнучкість спини.

Хірургічна корекція. Актив Центр не займається і не надає послуги по хірургічної корекції, яка рекомендується при 4 ступені на тлі гострих больових відчуттів, неврологічних проблемах, порушення роботи органів дихання і серцевої - судинної системи. У центри "Актив-Центр" Ви можете звернутися після 6 місяців після операції, ми зможемо допомогти вам поступово відновити фізичну форму, свободу руху.

"Головна перевага Центру відновлення "Актив-Центр" в тому, що ми не обмежуємося на застосування певних методик. Методики складають основу занять, але якщо згідно з вашим діагнозу або станом методика не підходить, реабілітологи обов'язково створять для вас спеціальний реабілітаційний план із застосуванням ортопедичного інвентарю та комплексу вправ, які підходять саме для Вас."

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

18.10.2019

Прочитав статью, я кажется сама себе решила поставить диагноз))) Но слава богу, что пришла на консультацию)))) Рекомендую всем обращаться к врачам.