Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 07.09.2023
Одна з найбільш часто зустрічаються проблем - це сильний біль нижче попереку віддає в ногу і стегно. Цей симптом найчастіше зустрічається у віці після 35 років. може бути особливо неприємним, коли ви рухаєтеся, ходіть і навіть коли ви спите. Існує сильний зв'язок між тим, що ви відчуваєте в нижніх кінцівках, і тим, що відбувається в поперековому відділі хребта, тазу і стегнах; дуже болюча випромінює нервова, виходить з поперекового відділу хребта або таза, може викликати оніміння, слабкість і поколювання в ногах і ногах.

ПРИЧИНИ

Головні причини болю в попереку, що віддає в ногу:​​​​​​​
  • Нерегулярні навантаження на хребет протягом дня;
  • Тривале сидяче положення;
  • Напруга м'язів спини;
  • Важкі навантаження на хребет (при роботі, заняттях в тренажерному залі, екстремальні види спорту);
  • Наслідок супутніх;
  • Травма;
  • Операція;
  • Пухлина;
  • Надмірна вага;
  • Діабет;
  • Невралгія;
  • Спондилоартрит;
  • Спондилолістез;
  • Остеохондроз;
  • Мієліт;
  • Гінекологія;
  • і багато інші захворювання.
В обов'язковому порядку рекомендуємо звернутися до фахівців і встановити точні причини. Для визначення діагнозу може знадобитися консультація декількох лікарів: ортопеда, невропатолога, гінеколога, уролога, гастроентеролога, вертебролога, реабілітолога.
 
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

СИМПТОМИ

Біль може локалізуватися в різних частинах тіла:

Тягне біль в попереку справа віддає в ногу, у верхню частину і стегно. Часто виникає при протрузії диска, міжхребцевих грижах поперекового відділу хребта, пухлини спинного мозку, запалення сідничних м'язів, запалення сідничного нерва.
Сильний біль у попереку віддає в ноги та в задню частину стопи, іноді зачіпаючи всю задню частину ноги та попереково-крижовий відділ спини. Виникає на тлі спазмування грушоподібної м'язи в точці виходу сідничного нерва. При сильному стисненні сідничного нерва розвивається запалення ішіасу і можливе виникнення атрофії сідничного м'яза з однією зі сторін.
Різкий біль в попереку зліва віддає в ногу, гострий біль у попереку віддає на зовнішню частину стегна. Виникає при міжхребцевої грижі, тунельному синдромі, стиснення зовнішнього шкіряного нерва стегна (Мералгия). Супроводжується онімінням, печінням, мурашками, поколюванням, слабкістю м'язів стегна, патологіями стегнового суглоба.
Біль у попереку, що віддає в передню поверхню ніг і стегна. Виникає на тлі запалення стегнового нерва, міжхребцевих гриж, після перенесених операцій на нижній частині живота, обмеження рухливості. Часто супроводжується втратою рефлексів колінного суглоба, чутливості, слабкістю м'язів, утруднення руху.
Біль в поперековому відділі віддає в ногу і коліно. Виникає на тлі ортопедичних порушень стегнового суглоба, онкологічних захворювань статевих органів у жінок, захворювань передміхурової залози у чоловіків, переломах тазової кістки, невралгії.

ЛІКУВАННЯ

Перший етап - необхідно відвідати лікаря, якщо необхідно пройти діагностику та отримати правильний діагноз, встановити причину виникнення цього симптому і тільки потім приступати до лікування. Більшість таких болів викликано захворюваннями опорно-рухового апарату, особливо дегенеративними ураженнями дисків хребта. Але не варто забувати та про інших не менш небезпечних захворюваннях і патологічних процесів, які викликають цей симптом. Де б не виявлялася біль у попереку, спині, в нозі – це не нормальне і не природний стан людини і його необхідно лікувати. При лікуванню болю в попереку віддає в ногу обов'язково слід враховувати діагностичні висновки обстежень, які зможе призначити та визначити тільки лікар, після повного збору анамнезу: УЗД, МРТ, КТ та інших методів діагностики. Може застосовуватися лікування: медикаментозне, фізична, хірургічне.
 

Актив Центр проводить лікування при болі в попереку віддають у ногу, лікування болю в плечі та при інших симптомах і захворюваннях опорно-рухового апарату. Наші фахівці допоможуть Вам зорієнтуватися по діагнозу, направлять на необхідну додаткову діагностику, встановити діагноз і визначити методи лікування при цьому симптомі.

ПРОФІЛАКТИКА

Це найкращий спосіб попередити та зупинити розвиток захворювань хребта.

  • Фізична активність:фізичні вправи в достатньому обсязі, не менше 3 годин в тиждень, що забезпечує м'язову підтримку.
  • Правильне харчування: збалансоване харчування з присутністю продуктів, що містять мінерали та вітаміни (кальцій, магній, вітамін D, вітаміни групи B та інші) Якщо ваше харчування не містить достатнього рівня вітамінів, застосовуєте вітамінні комплекси.
  • Паління: спробуйте побороти шкідливу звичку, тому, що куріння призводить до втрати кісткової тканини.
  • Фізичне навантаження: контролюйте навіть під час роботи, прогулянок. занять спортом.
  • Алкоголь: через мірне вживання алкоголю впливає на засвоєння організмом кальцію, недостатня кількість кальцію впливає на розвиток остеопорозу.
  • Контроль ваги тіла: стежите за своєю вагою, порятуйте свій хребет і ноги від носіння тягарів у вигляді своєї ваги.
  • Прийом хондропротекторів: захист міжхребцевих дисків від руйнування хрящової тканини (призначаються тільки лікарем).

І напевно найголовніше, обов'язково доводьте будь лікування травм, захворювань до кінця, дотримуйтесь розпорядженням та рекомендаціями лікарів і будьте здорові.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

03.06.2019

очень полезная статья, Спасибо,


Баирма

2021-09-25

Здравствуйте очень хорошо написано , спасибо

19.06.2022

Добрый день. Хотелось проконсультировать про боль в спине который даёт в ногу


Администратор

2022-06-22

Доброго дня, якщо у Вас є питання, чекаємо на Ваш дзвінок. На жаль, у форматі листування на сайті, ми не зможемо зрозуміти, чим ми Вам можемо допомогти. З повагою Актив Центр.

19.10.2023

Дякую за наданий матеріал Все по темі мого питання. Мені дуже допомогло вияснити мої проблеми в здоров'ї. Ще раз дякую.