Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 11.08.2021

ЩО ТАКЕ ДОРСАЛГІЯ?

Дорсалгія хребта – термін, який лікарі використовують для постановки попереднього діагнозу при ряді больових симптомів, таких як біль у м'язах спини, нервах, кістках, суглобах і інших частинах пов'язаних з хребтом. Найбільш частий симптом звернень до лікаря «біль у спині». Причини болю в спині зазвичай багатофакторні, що часто утруднює постановку правильного діагнозу. Найчастіше біль у спині є результатом сидячого способу життя, травм, операцій, захворювань хребта, поганих звичок постави та відсутність регулярних фізичних вправ. Біль у спині може бути викликана багатьма захворюваннями, а не тільки хребтом.

ВИДИ

Дорсалгию різняться від локації болю:
  • Поперекова дорсалгія
  • Цервікальна дорсалгія
  • Цервикоторакальная дорсалгія
  • Грудна дорсалгія
  • Грудо-поперековий дорсалгія
  • Попереково-крижова дорсалгія

СИМПТОМИ

Симптоми залежать від ураження відділу хребта. Основними симптомами є: біль у ділянці спини, головний біль, біль віддає в нижні або верхні кінцівки, м'язовий біль, оніміння. Біль може бути сильною і пекучої.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ПРИЧИНИ І СИМПТОМАТИКА

Розглянемо основні причини та супроводжуючу симптоматику станів:
  • Найчастіше симптоми болю відповідальні сидячий спосіб життя, шкідливі звички постави, тривале ухвалення не природних і вимушених поз, занадто довге сидіння в одній позі, відсутність регулярних фізичних вправ, ходьба на високих підборах, не правильний підйом предметів з підлоги.
  • Постуральна біль, яка є наслідком перевантаження тканево-суглобових структур. Це невизначуване, нестабільний біль у спині, найчастіше в грудному сегменті хребта. Погані звички постави часто призводять до постуральним дефектів (сколіоз, кіфоз або лордоз) і звичайно надалі до болю.
  • Захворювання, які можуть спровокувати синдром дорсалгии: остеопороз, кіфоз, лордоз, ішіас, люмбаго.
  • Перевантаження, перенапруження м'язів, розрив зв'язок, спазм м'язів хребта.
  • Грижа хребта, випадання диска – дорсалгія поперекового відділу або грижа проявляється болем у хресті, яка посилюється при нахилі вперед і поколювання в ногах. Грижа грудної клітки викликає біль в ребрах, які дуже сильно відчуваються від сміху, кашлю та чхання.
  • Цервікальна грижа - спочатку з'являється невеликий біль і скутість в шиї, пізніше поколювання в руках.
  • Компресійний перелом хребців - біль може посилюватися при кашлі, чханні або дефекації. Цей тип перелому є одним з основних симптомів остеопорозу хребта.
  • Стеноз хребетного каналу в поперековій області - характерна виражений біль при надмірному розростанні хребта.
  • Спондилолістез (зісковзування хребців) - за винятком болю в спині, присутня ускладнена ходьба, неможливість згинати ноги в стегнах з випрямленими колінами.
  • Фібро міалгія - це синдром, в ході якого виникають болі та так звані тригерні точки, тобто місця тіла з надмірною чутливістю до тиску. Супутніми симптомами є хронічна втома, безсоння, депресія, а також розлади концентрації та тривоги.
  • Причинами можуть бути й інші захворювання: аневризма черевної аорти (пухлина); розшарування аорти; розтин сонної або хребетної артерії; гострий менінгіт стенокардію або інфаркт міокарда; деякі захворювання травної системи (наприклад, холецистит, гнійні абсцеси, запалення підшлункової залози, апендицит); розлади тазу (наприклад, позаматкова вагітність, рак яєчників, сальпінгіт); захворювання дихальної системи (наприклад, плеврит, пневмонія);захворювання сечовивідних шляхів (запалення передміхурової залози, пієлонефрит); хвороба кісток Педжета; синдром відкриття верхньої частини грудної клітки; синдром скронево-нижньощелепного суглоба; оперізувальний лишай аутоімунне захворювання (при якому імунна система атакує ваші власні тканини), в більшості випадків вони викликають запалення спини. Аутоімунні захворювання, тісно пов'язані з запальними болями в спині: аксіальний спондилоартрит (наприклад, анкілозивний спондиліт), псоріатичний артрит, реактивний артрит і артрити, пов'язані з запальними захворюваннями кишечника.
  • Найбільш серйозними причинами болю в спині є інфекції (наприклад, остеомієліт) та пухлини (спинний мозок або хребет).
Як бачите, причин виникнення болю в спині дуже багато, і розрізнити симптоматику і поставити правильний діагноз може тільки лікар.
 

ДІАГНОСТИКА​​​​​​​

Добре знати, що біль в спині діагностується, коли біль посилюється, коли ви рухаєтеся або переносите важкі речі, і розслабляється з відпочинком або бездіяльністю. Локацію болю важливо описати та розповісти лікареві на консультації, для найбільш точної постановки діагнозу і призначення правильного лікувального плану. У діагностиці широко використовуються додаткові методи діагностики, такі як МРТ, рентгенографія, УЗД, КТ.
 

ЛІКУВАННЯ

Лікування дорсалгии необхідно починати з відвідин лікаря ортопеда, невролога. У разі необхідності лікар призначить необхідні методи діагностики та надалі визначить план лікування. Лікування багато в чому залежить від причин виникнення болю в спині. Тому радимо, після прояви больового синдрому, використовувати знеболюючі медикаментозні засоби тільки для первинного зняття больового синдрому. Перед прийомом і оглядом лікаря не варто приймати знеболюючі препарати.
Лікування може бути як консервативним, так і хірургічним. Легкі випадки дорсалгии можна лікувати консервативно за допомогою фізіотерапії та НПЗП для полегшення болю. Крім того, міорелаксанти можуть бути призначені при болях і м'язових спазмах, які, як правило, виникають в результаті дорсалгии. Для полегшення болю, що впливає на нерви, для полегшення болю призначаються нервові препарати. Крім того, для полегшення болю рекомендується чергування тепла і льоду протягом 15-20 хвилин два-три рази в день. Слід розуміти, що деякі з причин дорсалгии незворотні та, отже, мета лікування полягає в тому, щоб домогтися максимального поліпшення від болю з поверненням до нормального діяльності в найкоротші можливі терміни та допомогти впоратися будь залишкової болем, яка може бути викликана в результаті операції або інших форм лікування дорсалгии.
 

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР

Актив Центр застосовує тільки консервативні методи лікування, такі як кінезотерапія, методика Євмінова, TRX реабілітація, лікувальна фізкультура, масажна терапія, юмейхо-терапія, прикладна кінезіологія і додаткові ортопедичні засоби корекції.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

18.10.2019

Спасибо за информацию, очень полезная.

25.10.2019

Хороший центр. Рекомендую.