Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 11.08.2021

ЩО ТАКЕ ДОРСАЛГІЯ?

Дорсалгія хребта – термін, який лікарі використовують для постановки попереднього діагнозу при ряді больових симптомів, таких як біль у м'язах спини, нервах, кістках, суглобах і інших частинах пов'язаних з хребтом. Найбільш частий симптом звернень до лікаря «біль у спині». Причини болю в спині зазвичай багатофакторні, що часто утруднює постановку правильного діагнозу. Найчастіше біль у спині є результатом сидячого способу життя, травм, операцій, захворювань хребта, поганих звичок постави та відсутність регулярних фізичних вправ. Біль у спині може бути викликана багатьма захворюваннями, а не тільки хребтом.

ВИДИ

Дорсалгию різняться від локації болю:
  • Поперекова дорсалгія
  • Цервікальна дорсалгія
  • Цервикоторакальная дорсалгія
  • Грудна дорсалгія
  • Грудо-поперековий дорсалгія
  • Попереково-крижова дорсалгія

СИМПТОМИ

Симптоми залежать від ураження відділу хребта. Основними симптомами є: біль у ділянці спини, головний біль, біль віддає в нижні або верхні кінцівки, м'язовий біль, оніміння. Біль може бути сильною і пекучої.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ПРИЧИНИ І СИМПТОМАТИКА

Розглянемо основні причини та супроводжуючу симптоматику станів:
  • Найчастіше симптоми болю відповідальні сидячий спосіб життя, шкідливі звички постави, тривале ухвалення не природних і вимушених поз, занадто довге сидіння в одній позі, відсутність регулярних фізичних вправ, ходьба на високих підборах, не правильний підйом предметів з підлоги.
  • Постуральна біль, яка є наслідком перевантаження тканево-суглобових структур. Це невизначуване, нестабільний біль у спині, найчастіше в грудному сегменті хребта. Погані звички постави часто призводять до постуральним дефектів (сколіоз, кіфоз або лордоз) і звичайно надалі до болю.
  • Захворювання, які можуть спровокувати синдром дорсалгии: остеопороз, кіфоз, лордоз, ішіас, люмбаго.
  • Перевантаження, перенапруження м'язів, розрив зв'язок, спазм м'язів хребта.
  • Грижа хребта, випадання диска – дорсалгія поперекового відділу або грижа проявляється болем у хресті, яка посилюється при нахилі вперед і поколювання в ногах. Грижа грудної клітки викликає біль в ребрах, які дуже сильно відчуваються від сміху, кашлю та чхання.
  • Цервікальна грижа - спочатку з'являється невеликий біль і скутість в шиї, пізніше поколювання в руках.
  • Компресійний перелом хребців - біль може посилюватися при кашлі, чханні або дефекації. Цей тип перелому є одним з основних симптомів остеопорозу хребта.
  • Стеноз хребетного каналу в поперековій області - характерна виражений біль при надмірному розростанні хребта.
  • Спондилолістез (зісковзування хребців) - за винятком болю в спині, присутня ускладнена ходьба, неможливість згинати ноги в стегнах з випрямленими колінами.
  • Фібро міалгія - це синдром, в ході якого виникають болі та так звані тригерні точки, тобто місця тіла з надмірною чутливістю до тиску. Супутніми симптомами є хронічна втома, безсоння, депресія, а також розлади концентрації та тривоги.
  • Причинами можуть бути й інші захворювання: аневризма черевної аорти (пухлина); розшарування аорти; розтин сонної або хребетної артерії; гострий менінгіт стенокардію або інфаркт міокарда; деякі захворювання травної системи (наприклад, холецистит, гнійні абсцеси, запалення підшлункової залози, апендицит); розлади тазу (наприклад, позаматкова вагітність, рак яєчників, сальпінгіт); захворювання дихальної системи (наприклад, плеврит, пневмонія);захворювання сечовивідних шляхів (запалення передміхурової залози, пієлонефрит); хвороба кісток Педжета; синдром відкриття верхньої частини грудної клітки; синдром скронево-нижньощелепного суглоба; оперізувальний лишай аутоімунне захворювання (при якому імунна система атакує ваші власні тканини), в більшості випадків вони викликають запалення спини. Аутоімунні захворювання, тісно пов'язані з запальними болями в спині: аксіальний спондилоартрит (наприклад, анкілозивний спондиліт), псоріатичний артрит, реактивний артрит і артрити, пов'язані з запальними захворюваннями кишечника.
  • Найбільш серйозними причинами болю в спині є інфекції (наприклад, остеомієліт) та пухлини (спинний мозок або хребет).
Як бачите, причин виникнення болю в спині дуже багато, і розрізнити симптоматику і поставити правильний діагноз може тільки лікар.
 

ДІАГНОСТИКА​​​​​​​

Добре знати, що біль в спині діагностується, коли біль посилюється, коли ви рухаєтеся або переносите важкі речі, і розслабляється з відпочинком або бездіяльністю. Локацію болю важливо описати та розповісти лікареві на консультації, для найбільш точної постановки діагнозу і призначення правильного лікувального плану. У діагностиці широко використовуються додаткові методи діагностики, такі як МРТ, рентгенографія, УЗД, КТ.
 

ЛІКУВАННЯ

Лікування дорсалгии необхідно починати з відвідин лікаря ортопеда, невролога. У разі необхідності лікар призначить необхідні методи діагностики та надалі визначить план лікування. Лікування багато в чому залежить від причин виникнення болю в спині. Тому радимо, після прояви больового синдрому, використовувати знеболюючі медикаментозні засоби тільки для первинного зняття больового синдрому. Перед прийомом і оглядом лікаря не варто приймати знеболюючі препарати.
Лікування може бути як консервативним, так і хірургічним. Легкі випадки дорсалгии можна лікувати консервативно за допомогою фізіотерапії та НПЗП для полегшення болю. Крім того, міорелаксанти можуть бути призначені при болях і м'язових спазмах, які, як правило, виникають в результаті дорсалгии. Для полегшення болю, що впливає на нерви, для полегшення болю призначаються нервові препарати. Крім того, для полегшення болю рекомендується чергування тепла і льоду протягом 15-20 хвилин два-три рази в день. Слід розуміти, що деякі з причин дорсалгии незворотні та, отже, мета лікування полягає в тому, щоб домогтися максимального поліпшення від болю з поверненням до нормального діяльності в найкоротші можливі терміни та допомогти впоратися будь залишкової болем, яка може бути викликана в результаті операції або інших форм лікування дорсалгии.
 

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР

Актив Центр застосовує тільки консервативні методи лікування, такі як кінезотерапія, методика Євмінова, TRX реабілітація, лікувальна фізкультура, масажна терапія, юмейхо-терапія, прикладна кінезіологія і додаткові ортопедичні засоби корекції.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт
Джулай Денис Валерійович
Реабілітолог-масажист

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

18.10.2019

Спасибо за информацию, очень полезная.

25.10.2019

Хороший центр. Рекомендую.