Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 10.08.2017

Hallux Valgus, або як заведено говорити кісточки на ногах (шишки на ногах) - це не тільки естетично несприятлива зміна у стопі, але й проблема, на яку варто вчасно звернути увагу, щоб надалі уникнути хірургічного способу лікування і не застосовувати радикальне лікування кісточки на ногах. При першому ступені та другий, ще можлива корекція. Під час вжиті заходи, дадуть можливість уникнути не бажаних і не приємних наслідків хірургічного втручання. Консервативна терапія, що призначається на початкових стадіях, допоможе перепинити посилення проблеми. Але повна зупинка розвитку можлива лише в деяких випадках.

Виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок на замовлення в Києві.

У 98% випадків першопричиною зростання кісточки на нозі є поперечна плоскостопість. У підошві порушуються функції що амортизує, точки опори на стопу зміщуються, внаслідок чого відбувається анатомічно неправильний розподіл на площину стопи. З-за цієї аномалії поступово деформуються суглоби стопи, а саме - в плюсне-фланговому суглобі великого пальця формується і закріплюється підвивих. Зовні це проявляється як випинання головки кістки з-під шкірних тканин, всередині відбувається повільне обростання кістковою тканиною плеснової кістки.

СТАДІЇ

Всього існує чотири стадії деформації стопи при захворюванні hallux valgus:

1 ступінь - майже непомітне зсув пальця (максимум на 20 градусів), яке провокує випинання шишки. Практично немає больових відчуттів, тільки огрубіння шкіри.

2 ступінь - кут зміщення пальця до 30 градусів, з'являються болі при тривалої ходьбі.

3 ступінь - зміщення до 50 градусів, прогресує хрящової наріст, до гострих болів в стопах додається припухлість вен і набряклість.

4 ступінь - накладання пальців, перекручення стопи, виникає артроз або бурсит.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ОЗНАКИ І ПРИЧИНИ

Ортопеди виділяють основні причини та ознаки кісточки на ногах, ознаки плоскостопості:

  • Носіння незручного взуття - вузький носок або колодка, яка обмежує фізіологічну рухливість стопи при ходьбі, викликають констриктивний ефект, пальці ніг зміщуються
  • Високий каблук - шпилька вище 4 см провокує зміщення центру тяжіння: знімається навантаження з п'яткової зони, а передня частина і перший палець бере на себе більшу частину ваги людини
  • Спадкова схильність - у спадок віддається слабкість, дисфункція м'язів і зв'язок стопи, які та призводять до ефекту «розпластування стопи»
  • Зайва вага тіла - поступовий процес розширення передньої частини стопи є захисною мірою організму для забезпечення стійкості при зайвого навантаження на ноги.
  • Професійна деформація - часто деформована стопа буває у балерин, танцівниць, циркових артистів.

СИМПТОМИ

Основні симптоми кісточки на ногах, це, звичайно ж, її збільшення, пов'язане кістково-хрящовим наростом, крім цього ущільнюється шкіра в області шишки, часто утворюються мозолі. З часом з'являється біль у кістці, яка заважає ходити, взуватися. Стопа стає менш, рухомий, як один з ознак - боляче ходити навшпиньки. Проблема може ускладнитися артрозом або бурситом суглоба.

Питанням як виправити кісточки на ногах, люди спантеличені вже давно. Існують народні методи, традиційні та хірургічний спосіб. У першому випадку трав'яні ванни, аплікації з меду, капустяного листа можуть тільки на час заспокоїти біль. Хірургічне втручання - метод ефективний, але до нього варто вдаватися в останню чергу, тому, що він дорогий, пов'язаний з ризиком і на тривалий час знерухомлює людини. Традиційна медицина в якості профілактики  рекомендує постійне носіння ортопедичних устілок, повний відмова від незручного взуття на високому каблуці та щоденну гімнастику для стоп.

ЛІКУВАННЯ

Чим лікувати кісточку на нозі?

Існують більш ефективні методи лікування кісточки на ногах у дітей і дорослих.

Примітка - діти теж можуть піддаватися цьому недугу вже з підліткового віку. Тому батьки, знаючи свою спадковість, намагаються вжити заходів ще до посилення захворювання.

Лікування кісточки на ногах у Києві в реабілітаційному центрі АКТИВ ЦЕНТР, відбувається щадним, але результативним способом. Висококласне обладнання дозволяє провести повне обстеження стопи. Далі професійні фахівці АКТИВ ЦЕНТР призначають індивідуальну програму, в залежності від ступеня захворювання.

  • Ортопедичні устілки - виготовляються індивідуально з урахуванням проблематики та особливостей будови стопи. Сприяють правильному перерозподілу навантаження, амортизують ударні хвилі при ходьбі, знімають тиск з хворого суглоба, запобігають накладання пальців, роблять будь-яку взуття більш комфортною.
  • Ударно-хвильова терапія - носить протизапальний ефект на тканини.
  • Спеціальна гімнастика - застосовується як профілактика кісточки на ногах у людей зі схильністю до цього захворювання. Так само спеціальний комплекс ЛФК включає вправи від кісточки на ногах, які знімають біль, зупиняють розвиток хвороби, сприяють збільшення рухливості суглобів.
  • Лікувальний масаж - збільшує еластичність зв'язок стопи та її рухливості, так само прибирає м'язові блоки, які фіксують суглоби в анатомічно неправильному положенні. Масаж стимулює процес кровообігу, що своєю чергою покращує живлення кісткових і м'язових тканин, зменшує запальні процеси в суглобі.

В результаті, клієнти, які звернулися на ранній стадії захворювання hallux valgus, отримали унікальну можливість позбутися від цієї проблеми без хірургічного втручання. Після проходження курсу, чоловіки та жінки будь-якого віку відзначають значну легкість в стопах, збільшення рухливості та гнучкості не тільки в ногах, але та у всьому тілі. Проходять хронічні болі, поліпшується стан вен нижніх кінцівок, знижуються або зникають зовсім захворювання опорно-рухового апарату.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму