Автор:
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 26.02.2024

Лікувальна фізкультура для хребта або як ще називають лікувальна гімнастика, такі поняття ми чуємо дуже часто. Іншими словами - це вправи, комплекси вправ сформовані з певним завданням і урахуванням захворювання, мета - поліпшити рухливість, зміцнити м'язовий корсет. Лікувальна фізична культура, як частина комплексної системи відновлення яскраво набуває в сучасному світі все більшої актуальності і популярність застосування у фізичному відновленні і профілактики здоров'я, як дорослих , так і дітей. За допомогою спеціальних вправ, руху усуваються порушення і сприяють повному функціональному відновленню функцій всього опорно-рухового апарату. Заняття ЛФК для дорослих та дітей актуальні в наш все більше і більше. Так як ефект від занять ЛФК забезпечує тонізуючі, загально-зміцнюючу дію на весь організм з цілеспрямованою дією на проблему, яку необхідно вирішити. Саме з цього, заняття ЛФК можна сміливо назвати самостійною медичною дисципліною, яка повноправно включається в сучасні методики лікування, ставлячи перед собою завдання, не розвинути силу, а відновити. Основним інструментом цього методу є різні фізичні вправи, які стимулюють і відновлюють життєві сили і функції організму. ЛФК використовується для профілактики хвороб і лікування різних станів як в процесі реабілітації, так і при загостренні захворювань, після оперативних втручань, перенесених травм.

лфк при сколіозі

Сколіоз - це тривимірна деформаційна аномалія хребта. Сколіоз визначається кутом викривлення хребта Кобба в корональної площини та часто супроводжується обертанням хребця в поперечній площині та гипокифозом в сагітальній площині. Ці аномалії в хребті, реберно-хребетних суглобах і грудній клітці. Компонент обертання починається, коли сколіоз стає більш вираженим. Це називається торсіон-сколіоз. Причина більшості випадків невідома, але вважається, що вона містить поєднання генетичних і екологічних факторів, вплив факторів навколишнього середовища. Не варто виключати й інші причини, включаючи вроджені деформації хребта (ті, що присутні при народженні, такі як церебральний параліч, розщеплення хребта) і нервово-м'язові проблеми, спадкові захворювання або стани, викликані нерівністю довжини кінцівок і пухлини. Сколіоз у два рази частіше зустрічається у жінок (дівчаток з 10 років), ніж у чоловіків (хлопчиків з 10 років). Лфк при сколіозі для дітей, це один із методів консервативного лікування, який може ефективно протидіяти погіршення стану. Потрібно розуміти, що лікувальна гімнастика при сколіозі може допомогти тільки на перших етапах початку захворювання 1-2 стадії, при 3-4 стадії як у дітей, так і дорослих рекомендується до лікувальної гімнастики застосовувати більш ефективні методи впливу, такі як індивідуальний жорсткий корсет або навіть операційне втручання (за показаннями).​​​​​​​

лфк при остеохондрозі

Остеохондроз – це виснаження в суглобових хрящах, хвороба «цивілізації». Розвивається в будь-якому відділі хребта шийному, грудному, поперековому. Проблема кожної другої людини в усьому світі. Виходячи з практики найчастіше зустрічається у віці від 40 років, але свій розвиток бере ще з підліткового віку. Сприяє виникненню захворювань міжхребцевих дисків, спостерігається погіршення кровопостачання хребетного стовпа, перенапруження м'язів, асиметрична робота м'язів. На розвиток остеохондрозу впливають: неповноцінне харчування, низька фізична активність, перенесення тягарів на одному плечі, м'які подушки та матраци, не зручні пози при сидінні, погана амортизація стопи, плоскостопість, отримані травми та інші чинники, все навантаження лягає на хребетний стовп, що і дає поштовх захворювання. Заняття лікувальною фізкультурою при остеохондрозі допоможуть поліпшити самопочуття, швидше впоратися із захворюванням. Головне – виконувати їх правильно!

лфк при захворюваннях суглобів

Захворювання суглобів - ставитися до запальних захворювань з ураженням суглобів. Різноманітність груп захворювань суглобів дуже велике: артрит, артроз, поліартрит, хвороба Бехтерева, остеоартроз, остеоартрит, синдром фасеточних суглобів, дисплазія, періартрит, ревматичні хвороби, подагра тощо. Комплекс вправ лфк залежить від причини захворювання і стану на момент звернення, але ЛФК не можна недооцінювати! Заняття допоможуть сформувати м'язовий корсет, зупинити ускладнення після хвороб, скорегувати поставу, повернути тонус м'язів, гнучкість, рухливість, зміцнити суглоби та зв'язки, тонізувати роботу м'язів. Спеціальні розроблені вправи лікувальної фізкультури допоможуть навчитися заново, згинати, розгинати руки та ноги, впевнено сидіти та рухатися без болю. Вправи лікувальної фізкультури ми розглядаємо як один з ефективних методів впливу при лікуванні та оздоровленні клієнтів з проблемами опорно-рухового апарату. Цей метод входить в заняття комплексно разом з іншими методиками та обладнанням. Ми не поділяємо методики та застосовуємо їх разом, що допомагає набагато ефективніше впоратися з проблемою. Актив Центр пропонує ефективне лікування та оздоровлення хребта і стопи, яке не тільки допоможе розв'язувати дану проблему, але і повною мірою заповнить дефіцит фізичної активності, що своєю чергою спричинить поліпшення стану всього організму в цілому.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Показання до застосування ЛФК

  • післяопераційний період після хірургічних втручань
  • розробка після травм, розтягнень зв'язок
  • больові відчуття і захворювання опорно-рухового апарату
  • реабілітаційний період після операцій на хребті
  • відновлення після компресійних переломів хребта
  • тривалий період перерви в заняттях спортом
  • сидячий спосіб життя, відсутність функціональних навантажень
  • викривлення хребта, сколіоз, кіфоз, лордоз, порушення постави
  • відновний період після респіраторних захворювань (в тому числі після Covid), порушення дихальних функцій
  • зайва вага
  • деформації стопи, плоскостопість
  • стосовно вагітності, період вагітності (оптимальний час для фізичних навантажень - це кінець I - початок II триместру) або відновлення після пологів (через 2 місяці)

​​​​​​​​​​​Протипоказання

  • високий артеріальний тиск
  • висока температура тіла
  • алергічні стани з важким перебігом
  • гострі болі
  • важке гостре стан

Лікування в Актив Центр

Ми застосовуємо найбільш ефективні методики лікування опорно-рухового апарату консервативними методами. Заняття лікувальною фізкультурою в Києві проходять в спеціально обладнаному залі, із застосуванням ортопедичного інвентарю та тренажерів під контролем кваліфікованого реабілітолога. Застосування комплексно кілька методик, таких як кінезотерапія, методика Євмінова, лікувальна гімнастика при шийному остеохондрозі та інших захворюваннях, кинезіотейпування, методика TRX, юмейхо - терапія, методики лікувального масажу та інші, дозволяють зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу (виправлення сутулості) і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій.Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечні методи лікування остеохондрозу шийного. Від діагнозу до лікування Ваше здоров'я для нас пріоритет.

Приходьте до нас на заняття ЛФК на Дарниці, Академмістечку або Оболоні в Києві та відчуєте поліпшення вже після першого тижня занять. Ми зможемо допомогти Вам звернути увагу на можливі порушення самопочуття і підказати, з якими захворюваннями вони можуть бути пов'язані, а так же зорієнтуватися по діагнозу і можливих варіантів відновлення та оздоровлення функцій хребта і стопи.

Ми добиваємося, і головне закріплюємо результат лікування!

 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

15.11.2017

Очень не любила физкультуру в школе и видимо зря) сейчас с моими болезнями спины, мне больше ничего не разрешают. Только сейчас понимаю, что следить за собой нужно с молоду. Занятия интересные. Упражнения вроде легкие, но помогают.

20.12.2017

Здравствуйте, хочу поделиться своим впечатлением о занятиях. Мне был поставлен диагноз грыжи позвоночные. Нагрузки запретили, но по чуть чуть заниматься было нужно, я просто ходить не мог без боли. Попробовал занятия лфк, в мою программу больше ничего не включали. Простые упражнения, но они мне очень помогли. Спасибо, что взялись за решение моей проблемы, никто не хотел. Мне легче, путь лечения конечно долгий и не только лфк, но мне помогают эти занятия двигаться. Спасибо.

14.07.2021

Лфк на занятиях в Актив центр включено в общее занятие, где есть и упражнения на тренажере и доске Евминова. Очень интересно, думала будет просто лечебная физкультура. Но занятие оказалось более насыщенное и интересное. Хожу с удовольствием.

14.07.2021

Согласна с предыдущим комментарием, занятие не похоже на физкультуру в школе) Родители привели меня, так как у меня сколиоз в актив центр) Мне очень нравится заниматься.

07.08.2021

Я прошла курс массажа и лфк. Мне очень помог комплекс реабилитации, и я захотела поделиться впечатлениями и оставить отзыв. До этого было обострение и сложности в шейном отделе позвоночника и в районе лопаток - не могла повернуть голову и поднять руку, дома сама тоже не могла делать упражнения, потому что боялась повредить себе. В центре мне назначили упражнения именно под мои проблемы. Благодарю тренеров за профессионализм и за то, что они уделяли индивидуальное внимание тому, как я выполняла каждое упражнение. Я теперь стала более гибкой, хожу уверенно на большие расстояния, и радуюсь жизни.

08.08.2021

На консультацию к Виктору Валериевичу в Актив центр на Запорожца,я в буквальном смысле приползла а июне этого года.(множество протрузий,защемлений и т.д :шейного,грудного,пояснично-кресцового отделов;ноги переодически отказывали,перестала чувствовать пальцы на обеих руках,пропал сон,были жуткие мигрени +Сумашедшая Боль по всему позвоночнику,обезбаливающие уже не помогали.) Получила полную,вполне понятную,четкую,а главное грамотную консультацию и назначение:ЛФК занятия(упражнения на тренажере и доске Евминова)+леч.массаж. Начала заниматься в зале(сквозь слезы и дикую боль). Огромное СПАСИБО и низкий поклон реабилитологам Артуру и Роману за помощь и индивидуальный подход к каждому пациенту. А так же отдельное нечеловеческое СПАСИБО реабилитологу Роману за занятия под названием Торт.))) И вот спустя 1,5 месяца благодаря занятиям в зале:УШЛА БОЛЬ,чувствительность востановилась,вернусля Сон. А благодаря ,,Торту,, вернулось:спокойствие,равновесие,уверенность в себе. Занятия в зале+Торт=Баланс (внешний и внутренний),а что еще нужно?)))))

17.09.2021

Дуже подобається клініка,привітний персонал