Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 21.09.2021

Так влаштоване наше життя, що з травмами людина стикається в дитинстві з перших кроків і аж до похилого віку. Бувають легкі випадки, які забуваються вже через тиждень, а є, на жаль, більш важкі травми, які можуть нагадувати про себе все життя, якщо після лікування не пройти життєво необхідний курс реабілітації, відновлення м'язів після травми або курс "реабілітація після операції на хребті".

Для чого потрібна професійна реабілітація після травм?

  • Поліпшення роботи суглобів – при будь-якій травмі відбувається дисфункція (часткова або повна) опорно-рухового апарату: переломи, вимушений постільний режим, травма м'язів.

  • Стимуляція процесу регенерації тканин – швидкість відновлення пошкоджених м'яких і кісткових тканин можна значно збільшити не тільки фармакологічними способом, але і шляхом активізації природних процесів регенерації клітин.​​​​​​​

  • Поліпшення рухливості тіла при наявності рубців і спайок – косметичні симптоми після травм можна значно зменшити, якщо вчасно приступити до спеціальних процедур масажу, фізіотерапії, застосовувати креми та мазі, що покращують еластичність шкіри.

  • Відновлення м'язового тонусу – гіпотонія, м'язова гіпертонія, ригідність м'язів часто зустрічаються симптоми у людей, які перенесли травму і змушений знаходяться в нерухомому положенні тривалий час.

  • Зняття больових синдромів – причини та ознаки після травм хворобливих відчуттів багато. Це можуть бути та психологічні травми, м'язова напруга, інтоксикація організму після медикаментозного лікування та ін.

  • Позбавлення від набряків і гематом після травм судинні зміни неминучі, тим більше, якщо людина довгий час перебував на ліжковому режимі.

  • Стимуляція кровообігу в травмованому органі, суглобі, кінцівки – щоб уникнути проблему обмеженості рухливості руки, кисті або нижніх кінцівок необхідно покращувати трафік і іннервацію згинальних м'язів і сухожиль.

  • Підвищення стресостійкості організму – протистояння негативним зовнішнім чинникам, зміцнення імунітету, підвищення життєвого тонусу – ці питання особливо актуальні, якщо симптоми після травм лікувалися медикаментозно.

  • Нормалізація психоемоційного стану – життя людини після травми може радикально змінитися: непрацездатність, обмежене коло спілкування, не можливість обслуговувати себе – всі ці чинники часто призводять до тяжкої депресії та емоційного занепаду. Як один з найважливіших факторів якнайшвидшого одужання, лікарі відзначають особисте бажання людини боротися за своє життя.

Період реабілітації після травм медики приділяють не менше уваги, ніж самої операції або терапії. Адже від того на скільки безпечно відбувається відновлення організму, залежить життя людини, його подальша фізична активність, здатність вести повноцінний спосіб життя. Спроби самостійної реабілітації чреваті небезпечними наслідками. Самолікування може загальмувати процес відновлення втрачених навичок, збільшити ризик ускладнень після операції.

Види реабілітації після травм

  • Ортопедична реабілітація після травми плечового суглоба і м'язів – після травми або операції програма відновної реабілітації допоможе вам повернутися до повсякденної діяльності та вести більш активний, здоровий спосіб життя. Щоб програма була безпечною та ефективною для вас, вона повинна виконуватися під наглядом лікаря реабілітолога. Такі програми допомагають зміцнити м'язи, що підтримують плече, зберегти стійкість плечовий суглоб стійким, зміцнити м'язи. Не маловажний фактор, необхідно відновити гнучкість: розтягнення м'язів, які ви зміцнюєте, важливо для відновлення діапазону рухів та запобігання надалі травм. Акуратно розтяжка після зміцнювальних вправ може допомогти зменшити хворобливість м'язів. Тривалість програми "Актив-Центр": ця програма підготовки плеча повинна тривати від 4 до 6 тижнів, якщо ваш лікар або фізіотерапевт не вказав інше. Після одужання ці вправи можуть бути продовжені в якості програми підтримки для захисту впродовж всього життя та здоров'я ваших плечей. Виконання вправ два-три дні в тиждень збереже силу і діапазон рухів у ваших плечах.
  • Реабілітація після травми коліна - "Безпечно мені займатися?" Це перше питання, яке виникає після травми коліна. Відповідь проста, це найкраще, що ви можете зробити, це зміцнити м'язи, що підтримують коліно, і зберегти їх гнучкими. Більшості можна допомогти конкретними вправами на розтяжку і зміцненням м'язів. Навіть якщо операція на коліні необхідна, реабілітаційні вправи, безумовно, будуть частиною вашого процесу відновлення.Вправи для м'язів, які оточують коліно, включають вправи для зміцнення чотириголового м'язи, вправи для зміцнення підколінних сухожиль і вправи для зміцнення ікри. Програма розробки стабілізаторів кульшового суглоба повинна бути зосереджена на відвідних стегнах, згиначах стегна і сідничних м'язах. Більшість з цих вправ можуть бути виконані без ваг або з мінімальною вагою.
  • Реабілітація після травми колінного суглоба або хірургічного втручання вимагає активного залучення м'язів, які оточують область лікування. Часто ці м'язи стають слабкими та жорсткими в результаті травми, і для відновлення нормальної функції колінного суглоба потрібно щось більше, ніж просто відновлення або виправлення структурного дефекту. Якщо м'язи не відновлюються, то суглоб не може нормально функціонувати. Робота з реабілітологом може допомогти вам переконатися, що ви виконуєте необхідні дії для відновлення нормальної механіки колінного суглоба.
  • Реабілітація після травми хребта - у першу чергу план реабілітації залежить від тяжкості травми, кінцевою метою є усунення шкоди, спричиненої травмою. Фізіотерапевти, лікарі, реабілітологи зазвичай працюють в команді, щоб визначити цілі з пацієнтом і розробити план лікування, відповідний стану. Коли пацієнт стає більш стабільним, він може відвідувати реабілітаційний заклад "Актив-Центр". На цьому етапі йде більш активне відновлення. Основні етапи: м'язова електростимуляція і поліпшення рухових функцій за допомогою спеціального обладнання і комплексної програми лікувальної фізкультури, кінезотерапії.
  • Фізична реабілітація після травми голеностопа - гомілковостопний суглоб є одним з основних  опорних структур в організмі. В результаті цієї функції та частково-за її структури кісточка часто травмується при неправильному стрибку і приземленні. Кожен рік згідно зі статистикою більш як два мільйонів осіб отримують травми на розтягнення зв'язок гомілковостопного суглоба, деформації та переломи. Стара травма щиколотки може збільшити ризик повторного травмування до 40-70 відсотків. З цієї причини дуже важливо зміцнити та розтягнути щиколотку після травми, щоб знизити ризик. Актив Центр допоможе провести реабілітацію, допомогти вам знайти рухливість і силу щиколотки. Відновлення щиколотки повинно бути зроблено повільно та обережно. Як правило, програми реабілітації щиколотки починаються з вправ на рух щиколотки без навантаження на спеціальному обладнанні, а потім переходять до вправ з навантаженням, кількість повторень збільшується по мірі того, як ви стаєте сильнішими. Травми щиколотки можуть бути складними для реабілітації, тому робота з реабілітологом може бути кращим способом допомогти вам відновити рухливість і повернутися до нормальної діяльності швидко і безпечно.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Методи

Спортивна реабілітація в Києві так само проводиться фахівцями Актив Центру і є невіддільна частина шляху відновлення. Щоб домогтися повного відновлення руху і функцій, витривалості, гнучкості, забезпечити повернення до спортивної діяльності, зводячи до мінімуму ризик повторення травми.

Фізіотерапевтичні процедури – лазеротерапія, електростимуляція, лікування інфрачервоним теплом, магнітотерапія застосовується при порушенні рухової активності лише в спеціалізованих медцентрах.

Дієтотерапія – прискорює процес зрощення кісток, доброчинно впливає на регенерацію клітин, сприяє корекції ваги.

Лікувальний масаж – зменшує вираженість рубцевої тканини, спайок, покращує кровообіг.

Рефлексотерапія – вплив на біологічно активні точки на тілі людини мобілізує внутрішньо ресурси організму, запускає механізм самовідновлення.

Ефективне лікування після травм в Києві пропонує спеціалізований реабілітаційний центр. Фахівці "Актив-Центр" розробляють для кожного клієнта індивідуальну програму відновлення з урахуванням отриманої травми, стану здоров'я, фізичних можливостей і віку. Під керівництвом професійного лікаря-реабілітолога наші клієнти проходять курс, який поєднує відразу кілька напрямків: суглобова загальнозміцнююча гімнастика, лікувальний масаж, заняття по методиці Євмінова, метод тейпирования, TRX-реабілітація, кінезотерапія. Атак же отримують рекомендації щодо корекції харчування та режиму дня. Заняття проходять в реабілітаційному залі із застосуванням сучасного обладнання.

Чому довіряють своє здоров'я Актив Центру?

  • Професійні лікарі-реабілітологи з великим досвідом роботи.
  • Сучасні методики лікування після травм у дітей та дорослих, спеціальні програми включають повне відновлення після травм, рухливості та загальне зміцнення організму в цілому.
  • Повна діагностика стану ОДА.
  • Спеціалізоване реабілітаційне обладнання.
  • Щасливий досвід людей після складних травм.

Центр реабілітації після травми хребта Актив Центр повернув до повноцінного життя багато людей, які перенесли травми та операцій різного ступеня складності. Після проходження курсу чоловіки та жінки різного віку не лише відновили сили, але і примножили своє здоров'я, придбали хорошу фізичну форму, залишили позаду хронічні захворювання.

Завдання відновлення

  • прибрати больові відчуття
  • відновити рухову функцію
  • повернути рухову активність
  • допомогти кінцівках не атрофуватися
  • стимулювати роботу м'язів
  • поліпшити приплив крові (дозволить прискорити процес відновлення)
  • психологічна допомога і спілкування

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт
Джулай Денис Валерійович
Реабілітолог-масажист

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

18.07.2019

Я очень рад, что выбор пал на ваш центр на Оболони. Попал чудом к вам после травмы голеностопного сустава, пришёл на костылях, через 3 занятия , я уже прыгал от радости) зашвырнув костыли))))) Путь реабилитации дальше был не лёгкий, массаж, занятия, разработка, миостимуляция, но благодаря Юлии я могу ходить без костылей и не хромать. 2 месяца и я опять на ногах, а с момента травмы прошло пол года, ни кто не представляет на сколько тяжело не пользоваться своими ногами пол года...... Слава Богу, что есть такие люди и центры, очень приятно было с вами общаться и спасибо за помощь. Рекомендую и буду рекомендовать свои друзьям и знакомым.