Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 24.04.2019

Тортиколлис або як називають в народі «кривошия» - це розлад, який проявляється згинанням, скручуванням або розтягуванням м'язів шиї за межами їх нормального положення. Нахил голови відбувається в уражену сторону і поворотом її на протилежну. Простими словами – викривлена шия. Найбільшою мірою захворювання діагностується у новонароджених дівчаток, при пологах даний недуга може бути не помітний, але з часом, можна помітити нахил голови в зону ураження, асиметрію обличчя, зміни хребта і краще обов'язково негайно отримати консультацію педіатра, який у разі підтвердження побоювань направить до ортопеда, невролога, травматолога або масажиста. Причинами вродженої проблеми, є пошкодження при пологах, порушення в розвитку і не правильному положенні в утробі матері. Якщо почати лікування кривошиї у дітей відразу помітивши розвиток патології, то в 87% випадків – це успішне лікування консервативними методами та зупинка розвитку хвороби. Ускладнення можуть виникнути при патологічних ураженнях і захворюванням будуть порушені області черепа, хребта, надалі спостерігаються неврологічні порушення, підвищений внутрішньочерепний тиск.
Придбане захворювання «кривошия» може розвиватися повільно або швидко в результаті гострої травми. Отже, основні причини виникнення захворювання в шийному відділі:
травма
патологічні зміни
вивих або підвивих
ураження нервових закінчень
м'язові порушення
опіки шкіряних покривів, рідко тканина, артрит пухлини, рубцева шийного відділу хребта або судинні аномалії
дистрофічні процеси
порушення тонусу м'язів
тривалі не функціональні навантаження (професійні)
інфекції пазух, вух, соскоподібного відростка, щелепи, зубів або шкіри голови також можуть призвести до кривошиї

СИМПТОМИ

Симптоми кривошиї помітні візуально, це основний симптом - шия нахиляється в бік ураженого м'яза, а голова повернута в іншу, розмір шиї збільшений, спостерігається асиметрія особи та плечей, спазм та біль у м'язах шиї. Як бачите, ознаки кривошиї очевидні, але їх легко переплутати з іншими симптомами захворювань.
 
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ДІАГНОСТИКА

Діагностика кривошиї починається з повного збору анамнезу початку захворювання, огляду лікаря і пальпації. Рентгенологічне дослідження є обов'язковим інструментальним методом діагностики при підозрі на це захворювання, але найбільш ефективне методом діагностування в наш час вважається магнітно-резонансна томографія (МРТ). І ще одна не маловажна дослідження - електроміографія, дозволяє досліджувати стан м'яза. Лікарі, які займаються даною проблемою – ортопед, невропатолог, педіатр, масажист.

ЛІКУВАННЯ

Загалом, Кривошея не небезпечна для життя. Якщо симптоми обмежені жорсткістю м'язів і болем, зверніться до лікаря протягом одного дня після початку захворювання. Якщо ви пошкодили шию та у вас спазм м'язів, негайно зверніться у відділення невідкладної допомоги лікарні. Медичні працівники повинні оцінювати кожного, хто відчуває спазми м'язів шиї, пов'язані з ковтанням або диханням, або симптоми, які можуть зачіпати центральну нервову систему. Лікування кривошиї у дорослих спрямована на розслаблення м'язів шиї, включає ліки, фізичні пристрої, ботулінічний токсин, фізіотерапію, вправи на розтяжку і хірургічне втручання. Постійні спазми м'язів шиї можуть вимагати направлення до невролога або хірурга.
Лікування кривошиї у дітей може виконуватися пасивне розтягування (розтяжки, що виконуються з допомогою батьків або професійного масажиста). І використання звуків, щоб змусити дитину повернути голову в певному напрямку. Фізіотерапевт або реабілітолог з лікувальної фізкультури порекомендує розтяжки та інші вправи та покаже, як їх правильно виконувати. Фізичні вправи для дорослих з кривошиї можуть включати поступові (покрокові) вправи для шиї. Спочатку ви можете почати поступово рухати головою трохи в кожному напрямку. Потім постарайтеся тримати голову в остаточному положенні протягом більш тривалого періоду часу. Робіть вправи вдома кілька разів у день перед дзеркалом, коли це можливо, щоб побачити, вам вдалося підняти голову далі. Якщо ви не можете виконувати ці вправи самостійно, звертайтеся в спеціалізовані центри до фізіотерапевта або реабілітологу, який допоможе правильно виконувати рухи та підбере вправи.
 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму