Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 21.09.2021
Причини виникнення ревматизму довгий час було загадкою для лікарів. Проте останнім часом широко розвинена теорія про аутоімунному характер ревматизму. Ревматичні захворювання вражають сухожилля, зв'язки, кістки та м'язи суглобів. Серед них багато типів артриту, термін, використовуваний термін – ревматизм, більшою мірою застосовується для умов, які впливають на ваші суглоби. Іноді їх називають кістково-м'язовими захворюваннями. Медична галузь, яка вивчає ці типи умов, називається ревматологией. Даною проблемою займаються лікарі ревматологи, ревматолог повинен провести огляд і призначити відповідні аналізи та діагностику, щоб діагностувати ваш стан і точно поставити діагноз, а потім сформувати найбільш оптимальний план лікування для вас, який, ймовірно, буде включати ліки, регулярні фізичні вправи, здорове харчування, управління стресом і відпочинок.
Загальні симптоми ревматизму суглобів містити:
  • Біль у суглобах
  • Втрата руху в суглобі або суглобах
  • Запалення — набряк, почервоніння і тепло в суглобі або ураженої області
  • Підвищення температури
  • Слабкість
Крім інфекційних атак, на ймовірність розвитку ревматизму впливає ще низка чинників:
  • генетична схильність
  • неповноцінне харчування
  • переохолодження
  • перевтома
  • низький імунітет
Зараз існує понад 200 різних ревматичних захворювань. Розглянемо найбільш поширені з них і основні ознаки ревматизму:
  • Остеоартроз - з проблемами з вашої імунної системою, це відбувається через пошкодження хряща, м'якого матеріалу на кінці кісток. По мірі того, як хрящ зношується, ваші суглоби болять і стають важче рухатися. Зазвичай вражає коліна, стегна, поперек, шию, пальці та ступні. Симптоми: біль, припухлість, нерухомість.
  • Остеоартрит – хронічне захворювання, що вражає хрящі та навколишні тканини суглобів. Симптоми: біль, звук в суглобах, розростанні кісткових структур.
  • Ревматоїдний артрит — відбувається, коли імунна система атакує ваші власні тканини та викликає біль у суглобах, набряк і скутість. Симптоми: біль і припухлість в декількох суглобах (зазвичай це одні й ті ж суглоби на обох сторонах тіла, такі як обидва зап'ястя або обидві щиколотки); проблеми в інших органах, таких як очі та легені; туго рухливість суглобів, особливо вранці; втома; брили, звані ревматоїдними вузлами.
  • Вовчак — також звана ВКВ або системна червона вовчанка, є аутоімунним захворюванням. Це може вплинути на багато органів у вашому тілі. Симптоми: біль у суглобах; втома; туго рухливість суглобів; висипка, у тому числі «метелик» на щоках, чутливість до сонця, втрата волосся, сині або білі пальці рук або ніг при впливі холоду (так званий феномен Рейно), проблеми в інших органах, таких як нирки; захворювання крові, такі як анемія та низький рівень лейкоцитів або тромбоцитів; біль у грудях від запалення слизової оболонки серця або легенів; судоми або удари.
  • спондилоартропатії - анкілозивний спондиліт та псоріатичний артрит — анкілозивний спондиліт зазвичай починається поступово, як біль у попереку. Це зазвичай залучає суглоби, де хребет приєднується до таза, відомий як крижово-клубові суглоби.
  • Анкілозивний спондиліт — частіше зустрічається у молодих чоловіків, особливо з підліткового віку до 30 років, починається поступово, як біль у попереку. Це зазвичай залучає суглоби, де хребет приєднується до таза, відомий як крижово-клубові суглоби. Анкілозуючий спондиліт частіше зустрічається у молодих чоловіків, особливо з підліткового віку до 30 років. Симптоми: поступова біль у попереку і сідницях; біль у попереку, яка погіршується і поширюється вгору по хребту; біль відчувається між плечовими лопатками і шиї; біль і скутість у спині, особливо в спокої і при вставанні; біль і скутість, які поліпшуються після активності; біль у середній частині спини, а потім у верхній частині спини і шиї (через 5-10 років).
  • та інші захворювання, такі як синдром Шегрена, подагра, склеродермія, інфекційний артрит, ювенільний ідіопатичний артрит, ревматична поліміалгія
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Діагностика

Діагностика ревматизму починається з вивчення вашої історії хвороби та збору інформації про симптоми, в деяких випадках використовується фізичний тест. Вам також може знадобитися здати аналіз крові або здати зразок рідини з ураженого суглоба і пройти рентгенівське дослідження, на рентгенограмі суглоба найбільш помітні зміни і може показувати звуження суглобового простору або наявність кісткових шпор. МРТ (магнітно-резонансна томографія) призначається, щоб отримати зображення внутрішньої частини вашого суглоба.
Аналіз крові включає в себе показники:
  • Повний аналіз крові
  • С-реактивний білок
  • Швидкість осідання еритроцитів
  • Ревматоїдний фактор
  • Антиядерний антитіло
  • Антициклические цитруллинированные пептиди
  • Та ін. необхідні аналізи.

Лікування

Лікування ревматизму суглобів – це серйозне захворювання. Відсутність лікування може призвести, що хвороба буде розвиватися і перейде в хронічну форму. Обов'язково звертайтеся до лікаря!
 
Лікування ревматизму у дорослих включає різні методи, які спрямовані на зняття болю і запалення:
1. Медикаментозне, протизапальне лікування
2. Фізіотерапія
3. Для полегшення болю застосовують кинезиотейпирование.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму