Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 07.09.2023
Однією з найбільш поширених травм вважається - розтягнення щиколотки, пошкодження зв'язок гомілковостопного суглоба. Насамперед це одна з найбільш частих травм серед тих, хто займається спортом навіть на любительському рівні, але також часто можна отримати травму і в повсякденному житті, наприклад при ходьбі на каблуках, під час танців, простої ходьби або бігу, послизнувшись при падінні та при інших обставинах.

Симптоми

  • Біль на зовнішній частині щиколотки або в суглобі. Біль посилюється, якщо переносити вагу на стопу або намагатися утримувати її у горизонтальному положенні (кісточка під кутом 90 градусів). У більшості випадків стає важко виконати крок без кульгавості.
  • Набряк м'яких тканин і гематома. Наявність набряку і гематоми є типовими характеристиками різних травм стопи та гомілковостопного суглоба, які часто локалізується не тільки на рівні ураженої області, але поширюється на всю ногу.
  • Обмеження рухливості. Труднощі наступити на ногу, відчуття болю.
  • Посиніння в області гомілкостоп. У деяких випадках біль і припухлість будуть супроводжуватися синцем, який в залежності від тяжкості травми буде збільшувати концентрацію посиніння у найбільш похилих областях (наприклад, п'ята).
  • Підвищення температури локально. Місце набряку, при дотику буде здаватися набагато гарячіша, ніж в іншій галузі тканин.
Симптоми, викликані такими травмами, різні, що є причиною виникнення деякої плутанини у пацієнтів і часто неправильне тлумачення стану, може призвести до серйозних наслідків. Тому ми радимо при прояві перших ознак звертатися до лікаря ортопеда травматолога.
Ознаки розтягнення зв'язок люди дуже часто плутають з переломами або іншими травмами, тому ми хочемо зупинитися на тому, які симптоми розтягнення щиколотки і як їх розпізнати. Але хочемо звернути Вашу увагу ще раз, що не слід ставити самому собі діагноз, тому, що можливо помилятися і недооцінити ситуацію!
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Розлад розтягнення щиколотки може відбуватися двома способами:​​​​​​​

► Інверсія або простими словами вивих (поворот) ноги обертання всередину, пошкоджуються бічні зв'язки, може викликати перелом купол тарної кістки. Зв'язка, яка найбільше страждає при ушкодженнях гомілковостопного суглоба, є передній астрагалові (таранно) малогомілкової зв'язкою, яка розташована прямо на зовнішній стороні гомілки.
► Виворіт ноги назовні орієнтований на зовнішню сторону. Цей фактор вивиху часто призводить більше не до розтягування, а до розриву зв'язок або перелому дистальної малогомілкової кістки або розриву синдесмозу.
Біль і набряк локалізується в залежності від повороту всередину або назовні. 

Діагностіка

  • Фізична тестування, для визначення цілісності зв'язок.
  • Рентген, необхідний у будь-якому випадку і допоможе визначити вражена зв'язка або можливо пошкоджений хрящової компонент.
  • МРТ за призначенням лікаря.

Лікування​​​​​​​

Без належного діагнозу і лікування від розтягнення зв'язок, симптоми розтягнення щиколотки можуть зберігатися протягом тривалого часу і, як правило, стають хронічним.
Способи лікування:
  • При легких ушкодженнях лікування розтягнення зв'язок гомілкостопу ґрунтується на обмеженні рухливості, фіксації гомілкостоп еластичними пов'язками, можна скористатися способом кинезиотейпирования, зменшення навантаження на область розтягування, зменшення набряклості, медикаментозне знеболювання, терапевтичні помірні навантаження, запобігання рецидивів і відновлення сили, використання індивідуальних ортопедичних засобів, наприклад ортопедичні устілки при розтягуванні зв'язок як метод реабілітації для запобігання повторної травматизації, зменшення навантаження і правильно розподілу навантаження при ходьбі.
  • При більш важких випадках застосовується накладання пов'язок з повним обмеженням рухливості (можливо і гіпсових пов'язок) і хірургічні та медикаментозні методи.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

25.10.2019

Рекомендую, реабилитологи хорошие, проходил реабилитацию на оболони, помогли, теперь бегаю.