Автор:
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Редактор:
Лікар невролог.
Оновлено: 07.09.2023

Люмбаго це

Що за хвороба люмбаго?

Захворювання люмбаго або простіше кажучи біль у попереку, зачіпає тисячі людей щодня, і це одна з найбільш частих захворювань нашого часу. По всьому світу 8 осіб з 10 страждають від болю в попереку, яка стає однією з найбільш частих причин медичної консультації, діагностики, лікування і як наслідок втрата працездатності та проблем зі здоров'ям. Його часто називають хворобою нирок, оскільки вона впливає на область навколо цих органів, хоча часто нирки не винні у вашій болю. У більшості випадків люмбаго це одна з найбільш частих форм міалгії, м'язового ревматизму, яка вражає м'язи, а також інші м'які частини поперекового відділу. Захворювання люмбаго дуже схоже на хворобу ішіас, тому слід звертатися до кваліфікованих фахівців для встановлення точного діагнозу і дотримуватися відповідного плану лікування люмбаго в Києві.

Причини​​​​​​​

Причини виникнення люмбаго і фактори ризику:

Біль в попереку – це багатофакторна проблема, може бути викликана сидячою роботою, нещасним випадком, травмами або просто способом нашого життя. Причому набагато більше ніж ви могли б собі уявити!

  • Відсутність руху: ми ніколи не перестанемо повторяти, чим більше ви сидите, тим більше у вас буде біль в спині.
  • Важкі та повторювані роботи, такі як муляри або садівники.
  • Неправильна постава: звичайно, це основна причина, разом з сидячим способом життя, болі в спині за оцінками лікарів, це основна причина в 80% випадків!
  • М'язова слабкість: у багатьох випадках біль у попереку викликана слабкістю поперековій і черевної м'язів, яка не може витримати вагу і стрес, тим самим виявляючи хронічні контрактури.
  • Зниження рухливості суглобів: недолік діапазону руху суглобів - ще одна причина болю в попереку. Хребет саме в поперековій області, побудований таким чином, щоб підтримувати свою вагу, завдяки його будові. Будь-які деформації поперекового відділу хребта впливають на порушення його функцій, тим самим викликаючи біль.
  • Надмірна вага: весь хребетний стовп, будь то м'язовий, суглобовий або кістковий, сильно залежить від надмірної ваги, який може деформувати хребет, деградувати міжхребетні диски та напружувати м'язи хребта.
  • Зневоднення: міжхребцеві диски складаються з великої кількості води, що дозволяє їм амортизувати в правильному напрямку, коли ми зневоднені, диски стають тонкими та працюють менш добре.
  • Паління: куріння сигарет також можна розглядати як причину болю в спині, тому що це негативно впливає на тканини м'язів.
  • Порушення функцій ножний опори (стоп): наприклад, плоскостопість, варус, вальгус. Провокує дисбаланс і деформацію хребта, супутні захворювання: артроз, остеоартрит, остеопороз, грижа диска, переломи хребців, спондилолістез та інші.
  • Психологічні фактори: як надлишок стресу, а також занепокоєння, страх або депресія також незадоволеність роботою - це первинна психологічна причина.

Список може продовжуватися багатьма причинами, перераховані, є основними причинами, які викликають біль в попереку або біль в спині в цілому.

Так все ж "Що таке люмбаго?" Термін «люмбаго» вказує на хворобливий синдром, розташований в нижній частині спини (поперекова область) і характеризується важкими та тривалими м'язовими спазмами, що пов'язане з болючим скороченням м'язів цієї частини спини та виникає внаслідок ураження або одного зі згаданих причин.

Ознаки

Ознаки люмбаго. Два дуже схожих недуги Найважливішим симптомом є біль у м'язах попереку, поперекового відділу. Особливо болючі руху кручення і згинання тулуба; при натисканні, тиску на м'яз. Біль в основному проявляється раптово і різко. Хвороба може починатися в гострій або хронічній формі; це може призвести до гострих загострень з тенденцією до повторення. Пошкоджені м'язи, в основному злегка опухлі та знаходяться в стані захисту, тобто сильно стиснуті, що також може викликати невелике бічне відхилення хребта (сколіоз поперекового відділу). Хвороба має доброякісний характер, але це може бути причиною дуже тривалих страждань для людини.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Відповіді на запитання

- Є люди, які особливо схильні до болю в попереку?

Так; особи з вродженими дефектами (слабкість або аномалії) структури поперекового хребця, так і крижів, або осіб з недостатньою або надмірно розвиненою дорзальній м'язом, з функціональним дисбалансом попереково-крижового шарніра.

- Після того як я лікував люмбаго можуть бути рецидиви або хронічні розлади?

Так; в цих випадках необхідна затяжна турбота про себе, якщо немає болю, тоді це: функціональна лікувальна гімнастика, постуральна реабілітація і т. д. Уникати: різкий передній вигин; раптові обертання або кручення грудної клітки; підйом важких предметів.

- Чи може використання напівтвердого корсета або інший ортопедичної підтримки запобігти повторення захворювання?

Так, тому що, підтримуючи хребет належним чином, ви уникаєте раптового згинання, скручування тулуба і в той самий час не забуваєте уникати важких навантажень і зусиль. Якщо протягом 1-2 місяців більше немає болю або порушень, можна поступово припинити використання таких коштів, і застосовувати їх тільки в нічний час і, нарешті, остаточно відмовитися, якщо протягом декількох тижнів не було виявлено жодних проблем.

- У чому різниця між люмбаго, ішіас і грижовим диском?

Крім відмінностей в причинах, описаних вище, люмбаго характеризується сильним болем у поперекових м'язах, розташованих в центрі або на одній стороні поперековій області та грижа міжхребцевого диска (симптоми грижі диска) викликають біль в одній або обох нижніх кінцівках.

- Як хронічне люмбаго лікується взагалі?

a) перш за все, спати на жорсткому ортопедичному матраці;

б) шляхом регулярного введення не стероїдних протизапальних препаратів;

в) лікувальна фізкультура, кінезотерапія, уникає неочікуваних або різких рухів і фізичних зусиль.

- Є хірургічне лікування, щоб успішно лікувати хронічні болі в попереку?

Якщо болі викликані вродженими деформаціями хребетного стовпа або грижовим диском, хірургічне втручання часто призводить до одужання.

Важливо при перших та гострих симптомах!

При виникненню поперекового прострілу, коли біль різко може, обмежує рухливість людини в першу чергу необхідний спокій. Повільно, якщо необхідно з чиєюсь допомогою, дійшовши до ліжка і ні в якому разі не робіть різких ривків і рухів. Прийміть необхідну позу, якщо потрібно підкладіть подушки для зручності та відразу викличте лікаря. Коли рухливість буде можлива, необхідно буде пройти діагностику і вже остаточно з лікарем визначитися ніж лікувати люмбаго. Не застосовуйте! методи, які складаються з застосування тепла в різних формах, з теплом потрібно бути акуратніше, тому, що не правильно поставлене самому собі діагноз, може спричинити дуже серйозні проблеми, якщо біль має невралгічний характер.

Поради

Рухайтеся та уникайте тривалого відпочинку в ліжку або дивані, чим менше ви рухаєте спину, тим болючіше буде; пийте багато води для гідратації тіла, м'язів і міжхребцевих дисків; уникає алкоголю, який також сприяє зневоднення; масаж поперекової області пальцями або стиснутими кулаками, намагаючись пом'якшити тканини та м'язи, не перебільшуючи тиск; використовуйте рефлексологію руки, масажуючи зовнішню частину великого пальця ближче до зап'ястя з повільними та глибокими рухами.

Діагностика

Діагностика та лікування болю в попереку. Як і при будь-якій патології, при хворобі поперековий люмбаго, головна порада - звернутися до лікаря невролога, ортопеда та визначитися з методами діагностики і як лікувати люмбаго. Спеціаліст, який у разі необхідності направить вас до фізіотерапевта або нейрохірурга. Грунтуючись на діагнозі та даних діагностики (МРТ, електронейрографія) лікарем буде складено план терапії для лікування гострого болю в попереку. В першу чергу завдання лікаря виключити причини сприяють розвитку захворювання. Якщо симптоми впливають на одну або обидві нижні кінцівки, ми стикаємося з ішіас (біль в попереку додаються симптоми радикуліту або ішіасу). Часто вимагається застосування протиревматичних препаратів, блокад, спеціальних похідних саліцилової кислоти. В Актив Центрі проводиться лікування за допомогою методів фізичної реабілітації (витягування, кінезотерапія, кинезиотейпирование, лікувальна фізкультура), масажів. Але цей вплив, може застосовуватися тільки в стадії ремісії (після зняття больового синдрому, запального процесу).

Профілактика

Профілактика люмбаго

  • Обмежити підйом вантажів;
  • Уникати переохолоджень;
  • Обмежити тривале перебування тіла при сидінні та стояння в одному положенні;
  • Дозована фізична активність;
  • Дієта: виключення гострої та копченої їжі.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму