Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 21.09.2021

ЩО ЦЕ ТАКЕ?

Що таке гіперкератоз стопи? Гіперкератоз - це стан здоров'я, що характеризується незвичайним потовщенням епітеліального шару шкіри та зазвичай стосується шкіри рук або ніг у різних формах та симптомах. У таких формах, як мозолі та проявляється як оборотне і тимчасовий розлад, але є також дуже серйозні форми, такі як епідермолітіческій гіперкератоз.
Найбільш поширеними формами гіперкератозу є:
  • Підошовний гіперкератоз (потовщення шкіри) – простими словами товста шкіра, з утворенням підошовних бородавок, мозолів і сверблячкою.
  • Екзема – хронічне поверхневе захворювання поверхневого шару шкіри. Це комплексне захворювання причиною якого виступають впливу обмінних, ендокринних, нейроалергічних, зовнішніх факторів.
  • Лишайник – вірусне захворювання.
  • Епідермолітіческій гіперкератоз - дерматозний тип спадкового захворювання.
У разі мозолів гіперкератоз представлений єдиним симптомом потовщення шкіри і її затвердіння, часто супроводжується сильним болем при тиску, який чиниться при ходьбі з боку наросту в ураженої ступні. У разі екземи гіперкератоз може бути одним із симптомів запальної шкірної реакції, в якій часто присутня свербіж і почервоніння. Червоний плоский лишай є імунним захворюванням, яке характеризується червоними плямами на шкірі та гіперкератозом в якості основних симптомів.
 

ПІДОШОВНИЙ ГІПЕРКЕРАТОЗ

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ПРИЧИНИ​​​​​​​

Найбільш часто зустрічається вид – це підошовний гіперкератоз, утворення калюсу (потовщення шару тканини) на стопах. У разі епідермолітіческого гіперкератозу він називається іхтіозом або серйозним розладом кератізаціі шкіри, яке проявляється від народження. Ця важка форма гіперкератозу виникає з такими симптомами, як бородавки, натоптиші, мозолі, тріщини на п'ятах і потовщення шкіри.
Причини різних форм гіперкератозу можуть бути дуже різноманітними: від простого натирання, як у випадку з мозолями, так і від бактеріального запалення або від контакту з екземою. Підошовний гіперкератоз не що інше, як медичне визначення проблеми дуже поширене серед чоловіків, жінки страждають цим захворюванням набагато рідше та у вигляді прояви мозолів, натоптишів. У жінок це явище посилюється використанням високих каблуків, які переміщують всю вагу тіла на передню частину стопи. Утворюються під пальцями або під плесновими стоп, саме там, де ми схильні концентрувати вага тіла при ходьбі. Основною причиною є перевантаження, іноді побільшена плоскостопістю і деформацією стопи або незручною взуттям і тертям, наприклад, при носінні занадто вузьких черевик або без прямої тонкої устілкою.
 

СИМПТОМИ

  • Больові відчуття
  • потовщення шкіри
  • тріщини
  • мозолі
  • натоптиші
  • лущення шкіри стоп
  • почервоніння
  • При певних типах - висип!

ЛІКУВАННЯ

Лікування гіперкератозу стоп потрібно у важких випадках введення лікарських препаратів, таких як кортикостероїди або ретиноїди, але в найпростіших випадках обмежуються застосуванням мазі та креми, пом'якшувальні речовини та зволожуючі засоби, застосування індивідуальних засобів реабілітації - ортопедичні устілки при гіперкератозі стоп. Гіперкератоз може бути дуже болючим, тому проблему потрібно вирішувати після перших симптомів, видаляючи стовщену частину з допомогою таких методів, як видалення зайвого шару шкіри та запобігання рецидивів з допомогою зменшення навантаження на стопи, використанням ортопедичних устілок. Даними лікуванням займаються лікарі ортопеди та подологи. Для більш м'яких випадків ви можете використовувати (дерматологічні мазі), і з особливою ретельністю піклуватися про гігієну ніг. Наприклад, робити ванни для ніг з гарячою водою і бікарбонатом, а потім обробляти шкіру підошви ніг пемзою або спеціальною пилочкою для ніг.
Ніколи не намагайтеся усунути зайвий шар шкіри, використовуючи, наприклад, леза бритви або аналогічні гострі інструменти, тому що ви ризикуєте отримати травму і занести небезпечні інфекції!
Крім того, періодично, щоб уникнути утворення мозолів, було б добре зволожує і пом'якшує шкіру ніг з допомогою компресів і масажу ніг з використанням певних масел і кремів з пом'якшувальною дією. Також добре уникати використання незручних, вузьких, жорстких або дерев'яних підошов, які є занадто низькою або занадто високими.
 

ПОСЛУГИ АКТИВ ЦЕНТР

Лікування гіперкератозу стопи Актив Центр застосовує тільки консервативні методи. У нас в центрах Ви зможете отримати кваліфіковану консультацію по стопах, пройти діагностику з визначенням зон перевантаження стоп, купити ортопедичні вироби для реабілітації топ і ніг, замовити індивідуальні ортопедичні устілки, пройти оздоровчий курс занять і масажної терапії.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму