Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 21.09.2021

Що таке кіфоз?

Медичний термін кіфоз в перекладі з грецької має значення «горб» або «вигнутий». Дійсно, візуальний ознака кіфозу – округла спина з нахиленими вперед, вниз плечима, значне звуження грудного відділу, слабкі м'язи преса. При цьому верхня частина тулуба нахиляється вперед, анатомічні зміни викликають зниження рухливості ребер.

Кіфоз - це передня крива в середині хребта, біля ребер. Тут хребет злегка згинається назовні, надаючи спині злегка округлий вигляд. Нормальний діапазон для цієї кривої становить від 20 до 50 градусів. Хоча деякий округлення є нормальним, лікарі використовують термін кіфоз для позначення кривих, що виходять за межі звичайного діапазону. Ви також можете чути, як лікарі називають це «гиперкіфозом». З кіфозом можна навіть народитися, інші ж форми проблеми часто з'являються, коли діти досягають підліткового віку.

Гіперкіфоз - це надмірна округлість або горб посередині спини.Багато підлітки байдикують і виглядають так, ніби у них може бути горб, але це не гіперкіфоз. Якщо ви попросите їх встати прямо, горб може зникнути. Деякі лікарі називають це сутулою «постуральним синдромом». Постуральний частіше зустрічається у дівчаток, ніж у хлопчиків. Погана постава часто турбує батьків, але не було доведено, що вона веде до постійної деформації спини, тому лікування кіфозу хребта необхідно починати, коли ви помітите перші ознаки. Чи можна виправити кіфоз в підлітковому віці? Відповідь однозначно: "ТАК". Але в деяких рідкісних випадках кістки спини (хребці) не ростуть правильно, тобто передня частина хребців не росте так само добре, як задня частина.По мірі того як ваша дитина наближається до підлітковим років, його спина може стати більш зігнутої і горбатою. Оскільки протягом цих років хребет швидко зростає, нерівномірний ріст хребців може швидко привести до деформації. Деформація, однак, рідко буває достатньо серйозною, щоб вимагати хірургічного втручання. Як лікувати кіфоз у підлітків, ми детально розповімо нижче.

Вроджений кіфоз, навпаки несе ризики хірургічного втручання. Немовлята можуть народитися з кіфозом. Коли стан присутній при народженні (вроджене), кістки в спині мають форму клинів, а не звичайної круглої форми блоку. Це може привести до різкого згинання хребта. У серйозних випадках різкий вигин хребта може тиснути на спинний мозок і викликати параліч ніг. Маленькі діти або діти з вродженим сколіозом мають більш високий ризик розвитку проблем зі спинним мозком.

Причини

Основні причини та ознаки кіфозу:

  • Вроджена деформація, яка з ростом людини погіршувалася і прогресувала;
  • Травматична деформація, викликана різними ушкодженнями хребетного стовпа або прилеглих груп м'язів;
  • Ятрогенний фактор в результаті операцій на хребетному стовпі;
  • Остеопороз – захворювання, при якому кістки стають крихкими;
  • Неправильна постава – не фізіологічне положення тіла, викликане частою роботою за столом, поганим освітленням, тривалим постільним режимом або ж інтенсивними тренуваннями: боксування, важка атлетика та інші;
  • Малорозвинені м'язи грудного і поперекового відділу – нездатність м'язів утримувати хребетний стовп в анатомічно правильної позиції.

Види

Медики виділяють основні види: шийногрудної, верхнє грудний, среднегрудной, нижній грудній, грудо поперековий і кіфоз поперекового відділу. Захворювання може прогресувати і доповнюватися додатковими викривленнями хребта, наприклад кіфосколіоз. Це ускладнює симптоми та стан хворого.

Симптоми

Симптоми кіфозу залежать від ступеня захворювання. При легкій формі зазначається неправильна постава, больові відчуття, якщо бажання випрямитися, втрата гнучкості, біль справа в грудній клітці. При важкій формі починають так само страждати внутрішні органи черевної порожнини та легкі, через те, що відчувають тиск. Це викликає утруднене дихання, біль у шлунку, зниження апетиту. Значна деформація хребетного стовпа так само викликає констриктивний ефект спинного мозку, нервових відростків. Це помітно по слабкості ніг, їх оніміння, а так само ймовірно порушення в системі сечовипускання. Можлива втрата маси тіла, викликана остеопорозом, зниженням маси кісткових тканин.

Загальноприйняті методи лікування кіфозу у дітей і дорослих відрізняються.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Як лікувати кіфоз у дорослих?

У зрілому віці лікування кіфозу у дорослих застосовується консервативна терапія. Лікарі державних клінік дотримуються курсу терапії з оперативною корекцією постави за допомогою корсетів. Однак у дорослих корсет терапія допоможе лише зняти чистові відчуття в спині, але ніяк не виправить викривлення хребта і не зупинить прогресію захворювання. Кращі методи впливу - це лікувальна фізкультура, кінезітерапія, масаж, збалансоване харчування, зміцнення м'язового корсету та ін. Якщо захворювання викликане остеопорозом, пацієнт проходить курс медикаментозного лікування спрямоване на поповнення дефіциту кальцію, вітаміну D. Додатково рекомендується лікувальна фізкультура, кінезітерапія для зміцнення м'язового корсета. Ще один підхід до питання як виправити кіфоз – відновлювальна терапія. Вона визнана медиками ефективною для дітей і дорослих. Цю роботу проводить реабілітолог, який створює для пацієнта індивідуальну програму лікувальної фізкультури, спеціальних вправ на тренажерах або комплекс силового навантаження. Грамотно розроблена програма зменшує больовий синдром, значно підвищує міцність, гнучкість і рухливість хребта. До хірургічного способу розв'язання проблеми кіфозу вдаються лише в тих випадках, коли ризик ускладнень нижче очікуваного корисного результату. Лікар може рекомендувати операцію, коли прогресування деформації має вкрай наростальний темп, що веде за собою збій у роботі легких, серця, системи травлення та сечостатевої системи. Для утримання хребта в анатомічно правильному положенні застосовуються металеві пластини, прути, кісткові трансплантати.

Лікування кіфозу у дітей і підлітків.

У випадку викривлення хребта у дітей ситуація цілком можна виправити, якщо профілактика кіфозу проводиться з ранніх років: лфк при кіфозі, зміцнення м'язового корсету методами кінезотерапії; лікувальні масажні методики; контроль постави дитини в положенні сидячи, допоможуть добитися позитивного результату. При вже наявному діагноз у дітей до 14-16 років ефективно допомагає комплексне застосування методик занять і носіння корсетів що коригує та ортопедичних устілок, тому, що часто неправильна постава призводить до різних порушень опорно-рухового апарату і до деформації стоп у тому числі.

Лікування

В Актив Центрі так само проводиться реабілітація при більш складних випадках кіфозу - лікування кіфосколіозу в Києві.

Лікувально-профілактичний курс:

  • Формує правильну поставу, яка надає протидія проявам кіфозу;
  • Підвищує рівень активності людини в будь-якому віці;
  • Збільшує міцність і діапазон рухів хребетного стовпа;
  • Зміцнює м'язовий корсет спини та основні групи м'язів тіла;
  • Не допускає посилення кіфозу;
  • Знімає хворобливі симптоми без використання медикаментів.
  • По завершенню курсу, клієнти відзначають поліпшення гнучкості у всьому тілі, йдуть болю і хронічні захворювання, підвищується тонус і працездатність.

ЛІКУВАННЯ В ЦЕНТРІ АКТИВ

Актив Центр пропонує лікування кіфозу і лікування викривлення хребта:

  • 1 етап - запис і відвідування фахівця вертебролога, невролога-вертебролога, реабілітолога - кинезитерапевта.
  • 2 етап - візуальна діагностика спини, плантографическое дослідження стоп, огляд, збір анамнезу, симптоматики, при необхідності призначення додаткових методів діагностики.
  • 3 етап - призначення і формування етапів плану лікування.
  • 4 етап - після покупки рекомендованих послуг, формується індивідуальна програма згідно з висновком спеціаліста і даними рекомендаціями, діагнозу.
  • 5 етап - відвідування Актив Центр, суворо рекомендованого плану лікування, повне дотримання рекомендацій та етапності проходження. Всі заняття проводяться під контролем реабілітолога.
  • 6 етап - повторна консультація, кожні 10 занять після початку проходження курсу.
  • 7 етап - коригування індивідуальної програми, вправ, навантаження, застосовуваних методів.
  • 8 етап - відстеження результатів лікування, формування етапів відпочинку або продовження курсу і застосовуваних методик.

Застосовувані методики комплексного впливу:

  • Кінезітерапія
  • Євмінова
  • TRX
  • ЛФК
  • Додатковий ортопедичний інвентар: фітбол, еспандери, гімнастичні гумки, ортопедична доріжка, ортопедичні м'ячики, тренажери для стоп і інші пристосування.

Наші клієнти відчувають покращення вже після першого тижня занять з реабілітологом. Від діагнозу до лікування Ваше здоров'я для нас пріоритет.

НАШІ РЕЗУЛЬТАТИ

  • Проведена консультація фахівця вертебролога.
  • Симптоматика: біль у спині, болі в ногах, болі в попереку.
  • Діагноз: Кіфоз, сколіоз, сутулість, асиметрія плечей і лопаток, перекіс таза, поздовжньо-поперечне плоскостопість.
  • Призначено: 10 сеансів масажної терапії спини курс 10 занять 3 сеансу корекційної Юмейхо-терапії, носіння індивідуальних ортопедичних устілок 6 місяців без застосування компенсаційного корекції. повторна консультація лікаря після 10 занять.
  • Сформовані в індивідуальну програму вправи по діагнозу, застосовані методики функціональної кінезотерапії, Євмінова, TRX, лікувальної фізкультури, вправи профілактичної спрямованості при плоскостопості.
  • Застосовуються додаткові методики та ортопедичний інвентар: фасціальні інструменти масажні BLACKROLL, еспандери стрічкові та трубні, фітбол, масажні м'ячики, балансувальна подушка, тренажер для стоп Євмінова, ортопедична доріжка.
  • Результат відвідування центру 1 місяць: вирівнялося положення плечей, лопаток і тазової кістки, покращилася постава, покращилося загальне самопочуття, пройшла біль в спині та ногах, укріплений м'язовий корсет.
  • Подальші дії: клієнт продовжує проходження курсу занять, зроблено перерву в масажної терапії.​​​​​​​

Ми зможемо допомогти Вам звернути увагу на можливі порушення самопочуття і підказати, з якими захворюваннями вони можуть бути пов'язані, а так же зорієнтуватися по діагнозу і можливих варіантів відновлення та оздоровлення функцій хребта і стопи. Ми добиваємося і головне закріплюємо результат лікування!

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

21.03.2019

Обращалась в этот центр тоже именно с такой проблемой. Мой врач в поликлинике поставил мне диагноз кифоз. Сказал, что лекарствами не поможешь и порекомендовал обратится в частный центр по лечению спины. Долго выбирала. смотрела, сравнивала и решила попробовать именно здесь. Понравилось, что методики в занятиях они применяют разные. Раньше я ходила в спорт клуб и начала замечать, что все вроде хорошо, но осанка моя совсем не красивая. Я рада, что обратилась к вам, результат есть и довольно ощутимый и не только изменения во внешнем виде, персонал очень приветливый, веселый, на занятиях не скучно, а главное результативно. Советую и рекомендую, попробуйте, это новый уровень, очень отличается от занятий просто в спорт клубе. Привет всем реабилитологам, ждите на занятие)