Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 07.09.2023

Причини поперекової болю можуть полягати не лише у проблемі з кістковою системою спини. Це можуть бути ознаки гінекологічних, урологічних захворювань. Так само біль у нижньому відділі спини може «нагадувати» про проблеми ШКТ, нирок, подагрі або про інфекційних захворюваннях. Перше, що лікар прагне виключити наявність пухлини. Саме тому при перших хворобливих симптомах у спині не слід зволікати з візитом до медиків.

Причини

Лікування болю в попереку в першу чергу з визначення причини болю в попереку:

Травми м'язів, зв'язок - внаслідок переохолодження, надмірних фізичних навантажень, при невдалих нахилах. Спазматичний біль виникає після одноманітних навантажень на хребет, з'являється раптово і зберігається в стані спокою, обмежує рухливість тулуба, може віддавати в сідничний м'яз;

Зміщення суглобів - внаслідок травм різного характеру, а так само при високих фізичних навантаженнях на спину. Різкий біль у спині, наростаюча при спробі рухатися, не заспокоюється в статичному положенні;

Вагітність - ниючий або тягне біль внизу спини пов'язана зі зміщенням центру ваги та великим навантаженням на поперековий відділ хребта;

Запальні процеси черевних органів - гострий біль у попереку завжди з'являється на тлі загальних ознак запальних процесів хворого органу. Наприклад, часте сечовипускання - як ознака проблем в нирках.

Різні захворювання хребетного стовпа в поперековому відділі:

Радикуліт поперекового відділу - біль має наростаючий темп, може знижуватися чутливість області попереку, повне або часткове знерухомлення попереку, опускається на ноги, що може виражатися у вигляді мурашок.

Поперековий остеохондроз - хронічна, тупий біль, відгомони якої можуть бути в нозі. Посилюється при спробі підняти тяжкості або кашлі. Якщо довго утримувати статичну положення тулуба - з-за гострого болю неможливо змінити позу.

Остеопороз у поперековому відділі хребетного стовпа - постійна або часто виникає внизу спини, яка може віддаватися в тазові кістки. Найчастіше трапляється у жінок в період менопаузи.

Нестабільність хребта поперекового відділу - різка, мова, що прострілює виникає при згинанні або повороті тулуба, можуть бути відчуття «скам'янілості» м'язів попереку.

Грижі в міжхребцевих дисків попереково-крижового відділу - характер больових відчуттів точковий, внизу спини, яка може, переходить в область сідниць і стегон, викликати оніміння нижніх кінцівок. Як один з ознак цього захворювання - шкіра на попереку стає сухою, лущиться.

Люмбаго - гострий, колючий біль у спині, раптова колючий біль у попереку, яку можуть спровокувати підняття тягарів або різке рух.

Ішіалгія - сильний біль, що супроводжується зниженням рухливості спини, так само може зміщуватися нижче в область сідниць і задньої поверхні стегна.

Останні два моменти, які часто недооцінюються, насправді грають дуже важливу роль в появі характерної хворобливої симптоматики мають стрес, занепокоєння й інші психологічні проблеми, завдяки рефлексивному нервового механізму, можуть фактично збільшити нормальний м'язовий тонус. Це надмірне напруження, зменшує васкулярність і еластичність паравертебральної мускулатури, сприяє виникненню болю в попереку. Тому численні та складні механізми, які призводять до болю в спині, повинні бути ретельно оцінені спеціалізованим лікарем. Виходячи із симптомів і причин болю, можна буде створити багатопрофільний терапевтичний шлях, до якого будуть працювати різні професійні лікарі, реабілітологи.

Лікування

Без огляду лікаря самостійно визначати, ніж лікувати біль у попереку неможливо. Єдине, чим може допомогти собі людина - прийняти знеболювальні заходи: анальгетики у вигляді ліків або мазей, сухе тепло, стан спокою. Але навіть якщо біль відпустила, все одно варто шукати причини її виникнення. Державна клініка пропонує традиційне медикаментозне лікування, спрямоване на зняття синдрому, запалення, набряки.​​​​​​​

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Основні методи лікування

  • Ліки. Якщо болить спина, для зняття запального процесу, зниження температури та знеболювання призначаються, як правило, анальгетики: парацетамол, анальгін, НПЗЗ: ібупрофен, диклофенак та інші Застосовують ці препарати в таблетках і ін'єкціях, а також у вигляді мазей і гелів, що наносяться на хворобливі ділянки спини. Дуже сильний біль у спині іноді може бути знята лише коштом наркотичних анальгетиків, без призначень лікаря, самостійне застосування не рекомендується. Крім знеболюючих ліків значну допомогу в лікуванні болю в спині мають міорелаксанти – препарати для розслаблення м'язів.
  • Фізіотерапія та її різноманітні методики. Лікарський електрофорез заснований на введенні в організм лікарських речовин з допомогою малих електричних імпульсів. Таке лікування допомагає зняти біль у спині надовго, тому, що засвоєні з допомогою електроструму ліки триваліше діють на організм. Фонофорез – теж один з альтернативних способів введення ліків, в цьому випадку – шляхом впливу ультразвуку. Препарат всмоктується в капіляри, завдяки чому впливає більш цілеспрямовано й ефективно.Електротерапія – вплив переривчастими електричними імпульсами низької частоти, по іншому називається міостимуляція.
  • Лікувальна фізкультура, кінезотерапія, масаж – інша, не менш ефективна, сторона фізіотерапії. Ці методи незмінно супроводжують лікування болю в спині, що виникає через хвороби хребта та м'язів спини, а також є хорошим засобом реабілітації після травм. Самостійний вибір фізичних вправ і їх неправильне виконання можуть сильно нашкодити хворому, тому призначати таке лікування має фахівець, і проводити заняття слід під чуйним керівництвом кваліфікованого тренера.
  • Лазерна терапія – використання світлових пучків інфрачервоного, червоного й ультрафіолетового спектрів – приносить полегшення від болю, знімає запалення і набряклість. Лазеротерапія дієва в лікуванні багатьох захворювань хребта, що викликають дорсалгію: остеохондрозу, артрозу, сколіозу, міжхребцевої грижі. Магнітна терапія корисна при багатьох захворюваннях організму, низькочастотне магнітне поле впливає на клітинному рівні, виробляє сприятливі зміни: купірує больовий синдром і запалення, відновлює рухливість, знижує набряклість.
  • Хірургічне лікування болю в спині – це, як правило, операція з видалення грижі міжхребцевого диска. Проводиться вона за будь-яких грижах, а у випадках, коли диск здавлює спинний мозок (мієлопатія) або спинномозковий корінець (радикулопатія), якщо хвороба ускладнюється парезом і не усувається консервативним лікуванням.
     

Фахівці АКТИВ ЦЕНТРУ розглядають лікування болю в попереку зліва у чоловіків і жінок комплексно. Наше завдання не тільки зняти больові симптоми, але і зробити все можливе, щоб розв'язувати проблеми з попереком, так щоб клієнт назавжди забув про ліки, знайшов відмінне самопочуття не тільки в спині, але та у всьому тілі. Основний напрямок Актив Центру - за допомогою спеціально підібраної фізичного навантаження допомогти організму справитися з недугою без хімічних препаратів і хірургічних втручань. Рішення про те, як лікувати біль у попереку, лікар приймає тільки після огляду, визначення зони локації болю, розгляду всіх проявляються симптомів, збору повного анамнезу, у разі необхідності призначаються діагностування за допомогою спеціалізованого обладнання та інші необхідні консультації фахівців. Метод і область проведення діагностики визначає лікар.

Діагностіка

  • МРТ - магнітно-резонансна томографія
  • КТ - комп'ютерна томографія
  • Рентген хребта у 2-3 проєкціях
  • Денситометрія
  • УЗД - ультра звукове дослідження
  • Доплерографія

Лікування в Актив Центр

Після отримання результатів діагностики, призначається індивідуальна програма реабілітації, яка може включати лікувальної фізкультури, курс масажу, заняття на тренажері євмінова, кінезотерапію на блочному реабілітаційному обладнанні, trx реабілітацію, юмейхо терапію, прикладну кінезіологію, міостимуляцію, а так само кинезиотейпирование - ефективний спосіб зняття болю. По завершенню лікувально-профілактичного курсу, наші клієнти позбавляються від багатьох хронічних захворювань опорно-рухового апарату, зміцнюють мускулатуру, набувають гнучкість тіла. Актив Центр застосовує найбільш ефективні методики консервативного лікування, оздоровлення та профілактики захворювань опорно-рухового апарату.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму