Автор:
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 24.01.2022

Вартість консультації ортопеда у м. Київ – 400 грн. (до 45 хвилин); м. Львів – 300 грн. (до 45 хвилин)

Вартість консультації вертебролога у м. Київ – 400 грн. (до 45 хвилин); м. Львів – 300 грн. (до 45 хвилин)

Вартість консультації невролога в м. Київ - 400 грн. (до 45 хвилин); м. Львів – 300 грн. (до 45 хвилин)

Стегно займає велику і центральне положення в кістково-м'язовій системі, на нього постійно доводиться велике навантаження ваги тіла. Його цілісність і бездоганне функціонування необхідні не тільки для правильної ходьби, але і для підтримки фізіологічних положень при сидінні та лежанні та виконання згинання і кручення рухів тулуба, підйому, розтягування, обертання, викрадення і приведення ніг і, загалом, всі рухи, які пов'язані більш або менш безпосередньо з тазом, черевної та тазової зонами та нижньою частиною спини. Тому поява значної болі в області кульшового суглоба завжди призводить до ефектів, що значно обмежує можливість вести звичну щоденну діяльність і виразно серйозно погіршує якість життя.

Причини болю у стегнах

Біль у стегнах може відбутися в будь-якому віці з різних причин. У дітей, підлітків і молодих людей проблема в основному визначається наявністю вроджених дефектів або гострими травмами, або зносом, особливо у тих, хто займається спортом, який підкреслює артикуляцію (художня гімнастика, катання на ковзанах, синхронне плавання, класичний танець і т. д.) або піддати вас ризику падіння або нещасних випадків, пов'язаних з аномальним скручуванням стегна (лижі, сноуборд, хокей на льоду, гімнастика з інструментами, стрибки тощо). У дорослих, особливо після 50-60 років, проблеми, пов'язані з остеоартритом, є причиною болю в ділянці кульшового суглоба. Пізніше, як правило, після 65-70 років, досить часта проблема, яка зачіпає тазостегновий суглоб, - це перелом, який особливо зустрічається у жінок з важким остеопорозом, в результаті помірної або спонтанної травми.

На додаток до більш частим і легко впізнаваним причин поява болю в стегні може залежати від незліченних інших більш або менш важких патологій, від артикуляції, сусідніх або системних органів, які вимагають цілеспрямованого лікування, іноді термінового, які повинні визначатися на основі точної клінічної та інструментальної оцінки. З цієї причини в будь-якому віці будь-яке нове нетривіальне хворобливе початок в області кульшового суглоба слід направляти до лікаря та уточнювати за допомогою відповідних діагностичних досліджень (МРТ, КТ, УЗД). У зв'язку з цим слід враховувати, що іноді біль, яка, мабуть, впливає на тазостегновий суглоб, фактично пов'язана з проблемами в інших органах.

Можливі причини болю в стегні ночами і чому болить стегно в денний час​​​​​​​

Крім остеоартриту та артриту різного походження, травми та переломів, серед незліченних причин болю в стегні можна згадати:

  • бурсит, сухожилля і запалення м'яких тканин, що оточують і з'єднують головку стегнової кістки та вертлюжної западини;
  • спондилоартрит (запальне ревматичне захворювання, засноване на генетиці, яке вражає сакральний тракт хребта, викликаючи зміни кісток і біль, яка випромінює сідниці та ногу);
  • артрит, пов'язаний з хронічним запальним захворюванням кишечника (наприклад, виразковий коліт і хвороба Крона);
  • запалення сідничного нерва (особливо якщо він також включає нерви, які починаються з поперекового хребця, у напрямку таза та ніг);
  • запалення бокового стегнового нерва (часто при вагітності, в осіб, які страждають на діабет, і у тих, хто регулярно носять дуже тугий одяг в тазу і стегнах);
  • наявність пахової або стегнової грижі;
  • фіброміалгія (синдром, який характеризується наявністю поширеною м'язового болю, судом, порушень сну і важкої втоми);
  • запалення та вірусні або бактеріальні інфекції кульшового суглоба;
  •  анемія (важка форма спадкової анемії, при якій червоні кров'яні клітини беруть серповидну форму);
  • некроз головки стегнової кістки (дегенерація кістки та навколишніх структур, які можуть виникнути із-за зміненою васкуляризації, в результаті неправильного порушення перелому / вивиху або навіть за рахунок травматичного випадку, деяких видів терапії, таких як променева терапія, в області тазу або прийом високодозових кортикостероїдів, в дитинстві, є основним проявом хвороби Пертеса);
  • наявність первинного або метастатичного кісткового новоутворення.

Слід зазначити, що, якщо біль в області кульшового суглоба залежить від захворювань, не пов'язаних, на сам перед, з суглобами або з участю інших органів або апаратів, як правило, існують і інші більш чи менш специфічні симптоми.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Локація болю

Болять ноги в стегнах частіше завдяки тому що є проблеми у попереку. При наявності протрузіонно - грижових процесів, йде затиснення нервів, а також тиск на спинний мозок. Тому прояви можуть бути самими різноманітними від ниючого болю у попереку до відчуттів що тягне ногу у стегні та навіть простріли у кульшові суглоби, навіть може боліти поперек і литка, а у стегнах все добре. також такі відчуття можуть буті та шляхом звичайного перенапруження м'язів ніг.

А також  можуть буті наступні відчуття:

  • Гострий біль в передній частині стегна
  • Тягне біль в стегні
  • Болять м'які тканини стегна
  • Біль у стегновій м'язі

Поради

Практичні поради щодо запобігання болю і захворювань стегна:

Виконувати регулярну фізичну активність для підтримки адекватної м'язової маси, хорошої рухливості суглобів та кращого балансу. Використовуйте тапочки та туфлі закритими та з гнучкою підошвою. Якщо у вас проблеми з балансом або труднощі ходьби, допоможіть собі з палицею. Не варто стояти на стільцях, сходах. Уникайте носити важкі громіздкі предмети самостійно. Попросіть допомогти входити та виходити з ванни або душа. Забезпечте періодичні перевірки очей і завжди носіть зручні окуляри. Вставайте повільно, використовуючи руки та зачекайте кілька хвилин, перш ніж починати ходити. Приберіть будинку килими або закріпіть їх на підлозі. Спирайтеся на поручень, коли ви підійматися. Тримайте підлогу сухим, а не слизьким, вільним від перешкод і добре освітленим. У ванній кімнаті забезпечте: протиковзні килими на підлогах, у ванній і в душі; ручки підтримки в критичних точках; сидіння в ванні та душової кабіні.

Лікування

Лікування болю в області кульшового суглоба​​​​​​​

- Що робити якщо болить нога в стегні? Необхідно звернутися до лікаря ортопеда, невролога, після ретельного огляду та збору анамнезу лікар зможе поставити попередній діагноз, призначити додаткові методи діагностики та тільки після цього встановити точну причину виникнення болю, поставити діагноз і призначити необхідний план лікування. Після визначення причини болю в області кульшового суглоба та визначення конкретного випадку захворювання, знеболюючі та / або протизапальні препарати можуть використовуватися для перевірки симптомів. Лікування знеболюючими та / або протизапальними препаратами становити собою перше симптоматичне лікування болю в стегні або якщо болить суглоб в стегні, обумовлене остеоартритом з-за загальної дегенерації суглобового хряща, пов'язаного з віком або вторинними змінами (попередні переломи, тривалі спільні інфекції, дисплазія кульшового суглоба, не повністю компенсована в перші роки життя тощо). Добре проведене медикаментозне лікування може надати помітне полегшення у випадках легкої або помірної болю, але не для розв'язання основної проблеми, вимагаючи більш інвазивних і конкретних втручань (ендопротез). Завжди при захворюваннях кульшового суглоба і запобігання загострення, поліпшення функцій роботи, використовуються і дуже необхідні для виконання програм реабілітації фізіотерапії, відповідно до віку, загальним фізичним станом і станом суглоба.

Фізіотерапевтичне лікування може містити лікувальні вправи (виконуються у залі) або у воді (яка підігрівається басейнах з водою на рівні грудної клітини), із застосуванням або без прикладених навантажень. Тривалість програм лікування і частота занять повинна визначатися реабілітологом, після ретельної ортопедичної оцінки. Як правило, фізіотерапевтична реабілітація дає відчутну користь, яка зберігається протягом декількох тижнів або місяців і, будучи цілком нешкідливою, може періодично повторюватися для підтримки отриманого результату. Заняття допоможуть зміцнити мускулатуру і підтримуючи так, відновити правильну роботу і рух.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 2 відгуків

11.04.2018

Спасибо

23.09.2022

Дякую!