Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 19.01.2018

Що це таке?

Лігаментит, по суті, означає запалення зв'язок. Зв'язки являють собою смугу сполучної тканини дуже твердої (щільною), волокнисто-еластичні, що з'єднують кістки один з одним і виконують значну роль у системі скелетних м'язів. Зв'язки в суглобах дозволяють і полегшують рух в природних анатомічних напрямках, обмежуючи ті рухи, які є анатомічно не нормальними, запобігаючи травми та зміщення, які можуть виникнути в результаті такого типу руху. Функції зв'язок дуже важливі особливо ті, які утворюють суглоби, наприклад в руках, стопах, кісточка, колінах. Основні захворювання зв'язок пов'язані з травмою, при травмі відбувається розтягнення волокон або розрив. Так само можуть бути пов'язані з інфекційними захворюваннями.

Ступеня

Ступінь травми зв'язок:

Перша ступінь - всередині зв'язки пошкоджена тільки дуже невелика частина волокон; це мікроскопічні ураження, які в переважній більшості випадків не заважають нормальній стабільності суглоба;

Друга ступінь - у цьому випадку розірваних волокон набагато більше (50%). Чим більше пошкоджені волокна колагену, тим більше ступінь нестабільності з'єднання.

Третя ступінь - у цьому випадку відбувається повний розрив зв'язки, в останньому випадку також може статися відрив фрагмента кістки, до якого прикріплена зв'язка.

Види

Види лигаментита:

  • Стенозуючий лігаментит. Термін стенозуючий лігаментит зазвичай застосовують при патологічних змінах стану сухожилля та оточуючих зв'язок, що приводить до постійно вигнутому положення пальця (рідше кількох пальцях) руки. З-за того, що на початку захворювання, коли фаланга розширюється, лунає клацання. Стенозуючий лігаментит зустрічається так само у дітей, але рідко. І головна причина його появи швидке зростання структур і тканин в руці, іншими словами, діаметр сухожилля збільшується швидше, ніж зв'язковий апарат, що призводить до конфлікту між ними, що викликає хронічне запалення. В кінцевому підсумку це призводить до дегенеративних змін у сухожильно-зв'язковому апараті.
  • Лігаментит зв'язки стопи. У деяких випадках захворювання здатне вражати зв'язки стопи. Як правило, основними причинами появи недуги стають сильні травми або запалення зв'язок стопи. Захворювання схильні люди будь-якої статі та віку, але найбільш часто їм страждають пацієнти у віці після 40 років. Головною небезпекою стенозуючого лігаментита є дегенеративний процес, в результаті якого зв'язка стає хрящем. Щоб не допустити такого наслідки, необхідно якомога раніше звернутися до лікаря і почати лікування.
  • ► Синдром кистьового каналу. Вражає зап'ясті, долоня та пальці, контрольовані серединним нервом (тобто великий, вказівний, середній і безіменним пальцем). Є досить поширеним нервовим розладом стиснення, який викликає біль, відчуття оніміння та поколювання в руці, на руці та пальцях. Ці симптоми погіршуються з плином часу і, як правило, стають все більш гострим і нестерпним в нічний час. Зустрічається у віці 45-60 років, більше у жінок. Причини лігаментита рідко одна насправді як правило, є результатом поєднання різних обставин і супутніх захворювання. Серединний нерв, який проходить в кистьовому тунелі відчуває нервове стиснення і втрачає частину своєї сенсорної моторики.
  • ► Лігаментит колінного суглоба. Виникає після травми та крововиливу у зв'язки, сприяє утворенню гематоми та в результаті розвитку лігаментита.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Причини

Фактори ризику або причини лігаментита:

  • Анатомічні фактори. Тонке зап'ястя.
  • Жіноча стать.
  • Генетичний фактор.
  • Патологічні стани, пов'язані з захворюваннями: діабет, ревматоїдний артрит, подагра, ожиріння, хронічний затримання води, ниркова недостатність, гіпотиреоз, вагітність.
  • Травми та повторні травми.
  • Важка ручна робота або на ногах, підвищена навантаження.
  • Інфекційні захворювання м'яких тканин.

Симптоми

Симптоми лігаментита:

  • відчуття поколювання загального
  • печіння
  • набряк
  • відчуття оніміння
  • біль у передпліччі, руці, коліні, нозі, стопі
  • суха шкіра, набряк і зміни кольору шкіри
  • зниження чутливості
  • порушення рухливості
  • ослаблення м'язів (атрофія), які регулюють рух пальця
  • Складність у складних завданнях і виконання певних дій вручну, таких, як написання, введення тексту на комп'ютері та т. д.

Діагностика

Діагностика лигаментита і як вилікувати лігаментит?

Визначитися як лікувати лігаментит може допомогти тільки лікар. У більшості випадків лікар діагностує ретельним фізичним оглядом і ретельною оцінкою історії хвороби та звичок пацієнта. Проте в деяких випадках він повинен вдаватися до більш конкретних діагностикам, таким як електроміографія, щоб переконатися і виключити деякі причини.

Терапія може бути консервативної або хірургічної, залежно від тяжкості та тривалості симптоматики.

Консервативна терапія призначена на кистьовий тунельний синдром, по суті, полягає в застосуванні фіксатора і кортикостероїдів. Фіксатор зазвичай використовується вночі, щоб запобігти вигин зап'ястя і заподіяння болю, поколювання та оніміння. Ефекти не відразу, але вам потрібно почекати декілька тижнів. Тому вам потрібно бути терплячим до лікування лігаментита стопи, лікування лігаментита руки та зап'ястя.

Кортикостероїди. Кортикостероїди є потужними протизапальними препаратами. Їх можна вводити через рот, або шляхом місцевої ін'єкції в болюче місце. Їх тривале застосування може мати серйозні побічні ефекти, такі як гіпертонія, остеопороз, збільшення ваги та т. д. Тому, якщо лікування не допомагає, бажано звернутися за порадою до лікаря про те, що робити.

Хірургія розглядається лише тоді, коли симптоми дуже інтенсивні та не допомагає лікування протизапальними препаратами та присутні протягом як мінімум 6 місяців.

Лікування в Актив Центр

Актив Центр пропонує лікування хвороб і порушень опорно-рухового апарату у Києві.
Наші переваги:
  • Ми застосовуємо найбільш ефективні методики лікування опорно-рухового апарату (лікування спондильозу).
  • Застосування комплексно кілька методик, дозволяє зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу (виправлення сутулості) і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій.
 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму