Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 14.12.2017

Багато з тих, хто страждає від болю в грудях, бояться серцевого нападу, однак біль у грудях може мати багато інших причин: деякі з них не небезпечні, в той час, як інші можуть бути серйозними або навіть смертельними. Цей страх, безумовно, виправданий, особливо якщо ми вважаємо, що серцево-судинні захворювання в наші дні є основною причиною смерті у промислово розвинених країнах. Очевидно, однак, не всі болі у грудях пов'язані з симптомом хвороби серця, які можуть насправді походять від інших органів, таких як стравохід, шлунок і легені, або кісткових і м'язових структурами, які складають стінки грудної клітки.

Біль у грудях є найпоширенішим клінічним проявом численних захворювань, деякі з них дуже серйозні. Біль може бути: гостра, тупа, пекуча, колоти або тиснути. По суті це симптом, який може виникати з-за різних причин. Сприйняття цього симптому, як за характеристиками, так і за ступенем тяжкості значно змінюється на індивідуальному рівні. Однак він потребує ретельної оцінки, навіть якщо він має знижену інтенсивність, оскільки він являє собою загрозу потенційно смертельного захворювання.

ПРИЧИНИ​​​​​​​

Причини або від чого може бути біль в грудній клітці

Причина болю грудної клітки не одна, вони численні та проявляються в різних областях: біль вгорі грудної клітки, біль внизу грудної клітки, м'язовий біль грудної клітини, між шиєю і нижньої частини живота, ниючий біль зліва в грудній клітці, біль під грудною кліткою, біль усередині грудної клітки. Тому дуже важливо визначити причину болю і джерело болю. Найчастішою причиною всі вважають - серце. Але такий біль може виникати через перенапруження грудного відділу, втоми, переохолодження або при наявності захворювань хребта, легень, діафрагми, стравоходу. Для себе необхідно запам'ятати, будь-який біль - це сигнал організму, що щось не так і треба вживати заходів. Гострий біль є причиною таких захворювань: інфаркт, ішемічна хвороба серця, розшарування аорти, онкологічні захворювання дихальних шляхів, панкреатит, виразка та інші.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

СИМПТОМИ І ПРИЧИНИ

Основними симптомами є: біль в області ребер, рясне потовиділення, задишка, слабкість, нудота, лихоманка, прискорене серцебиття, проблеми з диханням, кашель, гикавка, задишка, непритомність, набряк нижніх кінцівок, хрипи, озноб, запаморочення, гіпотонія, тахікардія, задуху, шум під час дихання, приступи болю в грудній клітці, щемлячий біль у грудній клітці та інші симптоми. Як ви помітили симптомів дуже багато, але всі вони є симптомами дуже серйозних захворювань. Визначити самому причину дуже важко.

Дуже частою причиною є саме м'язовий біль тобто запаленням опорно-рухового апарату, включають, наприклад:  запалення хряща між ребрами та грудьми, більш або менш важка м'язовий біль, викликана травматичними подіями або основними захворюваннями (наприклад, фібро міалгія), зламане / тріснуте ребро, із-за травми, падіння, .... міжреберні болю.

Найбільш поширеними та поширеними факторами запуску є:

  • Захворювання грудного відділу хребта;
  • Деформація хребетного стовпа;
  • Серцеві захворювання;
  • Захворювання легенів;
  • Проблеми зі шлунково-стравохідним ділянкою, тобто на рівні шлунка або стравоходу;
  • Епізоди панкреатиту;
  • Проблеми з жовчним міхуром і желч выводящим трактом;
  • Ушкодження грудних або міжреберних м'язів;
  • Костохондріт і синдром Титзе;
  • Інфекції герпесу (оперізувальний лишай);
  • Епізоди маститу;
  • Нерви;
  • Сухожилля.

Розглянемо детальніше симптоми:

Серцеві причини. Симптоми можуть сильно відрізнятися від людини до людини (а в деяких випадках, наприклад, у діабетиків, він взагалі може бути відсутнім), біль зазвичай проявляється з деякими своєрідними характеристиками. Ознаки: Біль можна описати як почуття ваги, пригнічення або печіння в грудній клітці. Вона настільки сильна, що викликає у хворого почуття болісної болю, тому її також плутають з «стенокардію». Біль залишається постійною і з плином часу не зменшується і не акцентується з диханням. Розташування болю : Зазвичай розташовується позаду грудиною клітки ближче до центру, віддає болем в ліву руку, шию, щелепу, спину або верхню черевну порожнину. Тривалість: Типова тривалість становить близько 30-40 хвилин. Пов'язані симптоми : серцевий напад часто супроводжується рядом побічних симптомів, які включають: тахікардію, нудоту, блювання, утруднене дихання (задишку), холодний піт.

Гастро - кишкові причини. Дуже часто, біль у грудях походить від травного тракту, особливо стравоходу і шлунка. Через близькості цих органів з серцем, локалізація симптомів є подібною, і це може ускладнити діагностичний процес. Найбільш поширені причини: гастроезофагеальний рефлюкс, гастрит, виразка шлунка. Крім грудної клітки, біль також може бути виявлена у верхній ділянці живота, в центрі, безпосередньо нижче грудини (та, що в медицині називається епігастральній областю). Особливість симптому, дуже корисна для встановлення діагнозу, полягає в тому, що зазвичай біль збільшується при їжі або при вживанні певних продуктів (наприклад, з високим вмістом жиру, смажене, пряне, кави або газовані напої). Крім того, біль зазвичай пов'язана з іншими симптомами: кислотна регургітація, кашель, травні труднощі (диспепсія), нудота, блювання, у більш важких випадках шлункові кишкові кровотечі.

Захворювання легенів. Цей симптом зустрічається насправді при різних захворюваннях легенів, також дуже відрізняються один від одного, в якості прикладу: легенева емболія, пневмонія, плеврит. Однак, який би не був основний патологічний процес, біль в цьому випадку буде характеризуватися тими ж характеристиками. Перш за все, у нього буде своєрідна локалізація, зачіпає тільки одну половину грудної клітки, коли порушення зачіпає тільки одна легеня або всю клітку, якщо задіяні обидва органу. Потім біль буде посилюватися рухами вдиху і видиху, полегшуючи себе замість цього в паузах. Крім того, біль буде супроводжуватися іншими симптомами, такими як утруднення дихання (задишка), кашель і, в разі інфекційних захворювань, лихоманка і гнійна мокрота. Описані вище захворювання потенційно серйозні та повинні бути оцінені лікарем як можна швидше.

М'язові причини. Нарешті, біль у грудній клітці може відбуватися з кісток та м'язів, складових стінку грудної клітки: в цьому випадку зазвичай використовується термін «міжреберної болю». Симптоми, як правило, виникають в результаті травми або інтенсивних фізичних зусиль, але також можуть бути викликані з-за запальних процесів або інших основних м'язово-скелетно патологій. Яка б не була причина, міжреберний біль має добре впізнаваними характеристиками: як ми вже згадували, вона часто виникає в результаті травм або фізичних навантажень, вона часто перебуває в одній точної точці грудної клітини, вона погіршується з рухами. Може викликати та чинити певний тиск на область ребер. Це пов'язано з тим, що походження болю є поверховим і не глибокою, як в ситуаціях, що спостерігалися раніше. Огляд грудної клітки, який може проявляти ознаки, такі як синці, може допомогти в діагностиці. Міжреберний біль, коли вона м'яка і не супроводжується іншими симптомами.

ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ

Враховуючи все, ми рекомендуємо звертатися до фахівців для правильної постановки діагнозу і вже потім визначатися, ніж лікувати біль у грудній клітці. Особливо, якщо у Вас раніше були такі захворювання та стани: інфаркт, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, надмірна вага, високий рівень холестерину, з'являються перераховані вище симптоми та біль у грудях, необхідно негайно викликати швидку. Оскільки негайний діагноз і своєчасна терапія може врятувати вам життя. Не займайтеся самолікуванням, медикаментозне лікування допоможе прибрати больовий симптом, але не зможе визначити причину і виключити інші захворювання.

Для початку лікар призначить необхідну діагностику, пройти діагностику просто необхідно, щоб виключити серйозні та смертельно небезпечні захворювання:

  • електрокардіограма;
  • ехокардіографія;
  • КТ;
  • МРТ;
  • УЗД.

Актив Центр проводить лікування болю в грудній клітці у Києві причиною яких є м'язова біль. У першу чергу необхідна консультація невролога, вертебролога. Тільки після повного обстеження і діагностики, після проходження відповідного медикаментозного лікування фахівцями реабілітації розробляється програма по фізичній відновлення втрачених сил м'язів і всього організму в цілому.

 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт
Джулай Денис Валерійович
Реабілітолог-масажист

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму