Автор:
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Редактор:
Лікар невролог.
Оновлено: 07.09.2023
Головний біль біля основи черепа ззаду можуть виникати з різних причин. Однією з основних причин вважається потилична невралгія. Потилична невралгія - це стан, при якому нерви, які біжать від верху спинного мозку через шкіру голови, звані потиличними нервами, запалюються або пошкоджені. Ви можете відчути біль в задній частині голови або в підставі черепа.
Люди можуть сплутати дане захворювання з мігренню або іншими типами головного болю, тому що симптоми можуть бути схожими. Але лікування дуже відрізняється, тому важливо, щоб ваш лікар поставив правильний діагноз.

СИМПТОМИ

Потилична невралгія може викликати сильну біль, яка відчувається як гострий, електричний розряд в задній частині голови та шиї. Інші симптоми включають:
  • Біль підстави черепа в шиї, пульсуючий біль в підставі черепа, яка зазвичай починається біля основи голови і йде на шкіру голови;
  • Біль на одній або обох сторонах голови;
  • Біль за оком;
  • Чутливість до світла;
  • Поколювання шкіри голови;
  • Біль, коли ви рухаєте шиєю.

Супутні симптоми: нудота, шум у вухах, запаморочення, потемніння і двоїтися в очах, похрускування в шиї, утруднення руху, ослаблення м'язів шиї, високий тиск, нудота і блювота, прискорений пульс, порушення зору, смаку, слуху та ін. Ми можемо перераховувати багато, пам'ятайте, одне захворювання може підвищити ризик виникнення іншого захворювання. тому своєчасне звернення до лікаря допоможе запобігти наслідки.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ПРИЧИНИ

Причини болю в підставі черепа
- Від чого біль у шиї біля основи черепа виникає при потиличної невралгії?
Спочатку виникає тиск або роздратування потиличних нервів, можливо, з-за травми, перенапружених м'язів, далі відбувається защемлення нерва або запалення. Іноді лікарі не можуть знайти причин для виникнення даного стану, але з цим симптомом пов'язують наступні захворювання:
  • Травма задньої частини голови;
  • Напругу шиї або жорсткі м'язи шиї;
  • Остеоартрит;
  • Остеохондроз;
  • Пухлини в області шиї;
  • Хвороби шийного відділу хребта;
  • Інфекційні захворювання;
  • Подагра;
  • Діабет;
  • Запалення кровоносних судин.
Щоб зрозуміти від чого різкий біль в підставі черепа необхідно відвідати консультацію невролога і пройти діагностику. Лікар поставити вам питання про вашу медичну історію та про будь-які травми, які у вас були, проведе фізичний огляд. Можливо, потрібно здати аналізи крові або МРТ, якщо лікар вважає, що ваш випадок не типовий. Ви повинні отримати правильний діагноз, щоб отримати правильне лікування болю в підставі черепа. Наприклад, якщо у вас потилична невралгія, і ви отримаєте рецепт для лікування мігрені, ви можете не отримати полегшення.

ЛІКУВАННЯ

Лікування при потиличній невралгії
Перше, що вам потрібно зробити, це полегшити ваш біль. Ви можете спробувати: прикласти теплу на шию, відпочинок у тихій кімнаті, масаж щільних і хворобливих м'язів шиї. Лікар пропише Вам протизапальні препарати, наприклад такі, як Напроксен або Ібупрофен. Якщо це не допоможе, ваш лікар може призначити вам ліки, наприклад такі, як: карбамазепін (Тегритол), Габапентин (Нейронтин), антидепресанти. Або призначити ін'єкції. Препарати застосовуються тільки за призначенням лікаря. Операція (мікросудинна декомпресія) це рідкісний випадок, застосовується тільки тоді, коли інші методи не допомагають розв'язувати проблему.
Потилична невралгія не є небезпечним для життя станом. Більшість людей отримують хороше полегшення болю, відпочиваючи та приймаючи ліки.

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР

Актив Центр займається лікуванням болю в шиї та основи черепа, якщо причина виникнення болю виходить від шийного відділу хребта. Застосовуючи консервативні методи лікування і профілактики запобігання рецидивів, методами фізіотерапії та цільових вправ лікувальної фізкультури. Застосовуючи кілька методик реабілітації: кінезотерапію, методику євмінова, лікувальну фізкультуру, trx реабілітацію, Юмейхо терапію, масаж, прикладну кінезіологію.
Наші переваги:
  • Ми застосовуємо найбільш ефективні методики лікування опорно-рухового апарату консервативними методами.
  • Застосування комплексно кілька методик, дозволяє зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, скорегувати поставу (виправлення сутулості) і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій.
  • Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечний варіант лікування і полегшення стану.
  • Від діагнозу до лікування Ваше здоров'я для нас пріоритет.
  • Наші клієнти відчувають покращення вже після першого тижня занять з реабілітологом.
  • Ми зможемо допомогти Вам звернути увагу на можливі порушення самопочуття і підказати, з якими захворюваннями вони можуть бути пов'язані, а так же зорієнтуватися по діагнозу і можливих варіантів відновлення та оздоровлення функцій хребта і стопи.
  • Ми добиваємося і головне закріплюємо результат лікування!

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму