Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 07.09.2023

Лікування в Актив Центр

В Актив Центрі можна пройти консультацію ортопеда, у разі необхідності спеціаліст призначить і направить до невролога, на додаткову діагностику (МРТ, УЗД, КТ), зробить доскональне обстеження стоп на комп'ютерному плантографі, збере всю симптоматику прояви хвороби та дасть свій висновок про те, як лікувати біль в сідниці. Виходячи зі стану здоров'я клієнта, його віку, фізичних можливостей та історії хвороби, фахівці АКТИВ ЦЕНТРУ складають індивідуальну програму, яка включає ефективні без медикаментозних способи зняття болю, запобігання розвитку хвороби. А так же призначить лікувальну гімнастику з використанням реабілітаційного обладнання, яка приводить в норму функції всього опорно-рухового апарату. Крім цього клініка Актив Центр пропонує індивідуальне виготовлення ортопедичних устілок. Після проходження лікувально-профілактичного курсу клієнти позбавляються від хронічних захворювань хребта, покращують свій фізичний стан, набувають здоров'я, гнучкість у всьому тілі.

Що це таке?

Біль у сідницях - це широко поширене розлад, який приносить багато незручностей, для тих хто, наприклад, працює за комп'​​​​​​​ютером або сидячі офісні професії, для тих, хто займається спортом, для тих, хто любить їздити на велосипеді, для тих, хто щодня робить тривалі прогулянки, для тих, хто сидить багато годин в день. Фактично, ті, кого вражає пекучий біль в сідниці, знаходять складними навіть найпростіші дії, які відбуваються кожен день надягати шкарпетки чи колготки, зав'язувати шнурки/взуття, нахилятися, щоб підняти предмет, що впав на землю.​​​​​​​
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Симптоми

Біль може проявлятися по-різному:
  • стріляючі болі в сідницю;
  • біль віддає в сідницю;
  • в інших випадках - раптовий і гострий біль в сідниці;
  • ниючий біль в сідницях при ходьбі
  • запалення, набряк;
  • можуть розташовуватися в правій сідниці, лівій сідниці або обох, біль під сідницею; 
  • локаційний біль в сідницях при сидінні за робочим місцем, або навіть вдома у спокійному стані;
  • може розташовуватися тільки на сідницях чи може віддавати в інші частини тіла (ноги, стегно, стопа і т. д.);
  • крім того, вона може виникати тільки вночі або виключно вранці;
  • біль в ділянці сідниць може поширюватися на інші області та спускатися вздовж нерва по нозі.
У більшості випадків біль у сідницях може бути пов'язана з такими симптомами, як: гематома, м'язова слабкість, набряк сідниць, утрудненні вигину тіла, труднощі сидіти довго, м'язового почуття оніміння, печіння, труднощами в русі та т. д. Існує безліч причин, які можуть викликати такий симптом: від розтягнення м'язів, до стиснення нерва (можуть викликати різні захворювання і симптоми (причини оніміння рук), які ми проаналізуємо нижче). Найчастіше дискомфорт в м'язах сідниць  виникає із-за порушень в попереково-крижовому відділі хребетного стовбура.

Причини

Найбільш ймовірні причини болю в сідниці:

  • Остеохондроз попереково-крижового відділу. Ниючий біль, що підсилюється при ходьбі, переохолодженні, різких рухах. Можуть додаватися симптоми напруги сідничного м'яза, біль у верхній частині сідниці, крепатура у попереку та біль у ногах. Можливий протилежний ефект – слабкість стегнових м'язів і гомілки, відчуття ватності, поколювань. Знижується рухливість кульшового суглоба і нижньої частини спини. При даних симптомах домашнє лікування неможливо.
  • Міжхребцева грижа. Гострий, сильний біль в сідничної м'язі, спочатку локалізується в ураженому місці поперекового відділу, а потім спускається в область стегна. Щоб уникнути хірургічного втручання, необхідно якомога швидше звернутися до медиків. Стан пов'язаний з утиском сідничного нерва, який проходить у товщі м'язів сідничної області.
  • Попереково-крижовий радикуліт. До болю додаються такі симптоми як рухові обмеження – людина відчуває слабкість в ногах, знижується чутливість в стопах. Самостійно можна тимчасово послабити біль сухим теплом і анальгетиками.
  • Травми. Біль може виникнути через час після падіння або іншої травми куприка. Зазвичай супроводжується травмою м'яких тканин в області сідниць, гематомами. Виникає різкий біль у сідниці. Діагностувати травму можливо тільки в клініці.До таких причин так само можуть відноситись: перелом або зсув, наприклад, куприк, стегна, таза, поперекового відділу хребта або стегнової кістки, садна і рвані рани сідниць, стегна або ректальної області;
    тендиніт (запалення сухожилля).
  • М'язовий біль у сідницях. Виникають після незвичного навантаження: роботи в городі, тренувань, тривалої ходьби або може з'являтися біль під сідницею при сидінні, болить сідничний м'яз. Біль слабка, загострюється якщо є охота сісти або зігнутися. М'язові спазми в сідничних м'язах, розтягнуті або порвані зв'язки у стегні або поперековому відділі хребта;
    розтягнуті або порвані сухожилля або м'язи. Біль допоможе зняти тепла ванна або розслабляючий масаж;
  • Викривлення хребта. Порушення постави тягне за собою зміни тонусу м'язів спини та сідниць. Одна група м'язів знаходиться в постійному перенапруженні та тонусі, інша навпаки – розслаблена, переростягнута.
  • Артрит тазостегнового суглоба. Біль йде зсередини сідничної м'язи, різко загострюється при ходьбі. Можливе підвищення температури, набряклість епідермісу в районі ураженого суглоба і прилеглої сідничного м'яза. У цьому випадку лікування болю в сідниці у чоловіків і жінок відрізняється, тому, що у жіночої статі це захворювання проявляється на тлі клімаксу.

А також:

  • Фіброміалгія. Біль має хронічний характер м'язово-скелетного болю.
  • Ішіас та інші неврологічні​ захворювання. Ниючий біль в сідниці при ходьбі - спастичний стан локації болі в сідничних м'язах.
  • Спинальний стеноз. Звуження хребетного каналу на поперековому рівні.
  • Синдром Піріформіса. Результат стиснення сідничного нерва і м'язів розташованих навколо. Характеризується онімінням сідниць і по нозі. Симптоми погіршуються при тривалому сидінні.;
  • Кокцигодинія. Болить сідниця в районі куприка. Основний симптом локація болі в області куприка, заднього проходу, промежини.
  • Плоскостопість. Порушення в поставі. Неоднакова довжина нижніх кінцівок. Всі ці явища викликають неправильний перерозподіл тонусу м'язів, що своєю чергою відбиватися в хронічній, тягне біль у сідницях.

Лікування

При даних симптомах терапевт, перш ніж лікувати біль в сідниці, рекомендує звернутися до ортопедів і пройти діагностику. Ортопед проаналізує всі симптоми та можливі причини, приділивши увагу порушень в опорно-руховому апараті та неврології. Лікування при болю в сідниці може бути консервативне і комплексне. Консервативне містити лікувальні вправи для усунення і звільнення сідничного нерву.  У випадку запалення необхідно застосувати медикаментозну терапію, в яку входять:

  • Протизапальні препарати нестероїдного ряду - диклофенак, ібупрофен і інші;
  • Сильний больовий синдром може бути знижений прийомом або введенням анальгетиків;
  • Міорелаксанти застосовуються в разі вираженого спазму м'яза;
  • Препарати, що поліпшують мікроциркуляцію - допомагають знизити ступінь запалення.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт
Джулай Денис Валерійович
Реабілітолог-масажист

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму