Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар невролог.
Оновлено: 07.09.2023

Лікування в Актив Центр

В Актив Центрі можна пройти консультацію ортопеда, у разі необхідності спеціаліст призначить і направить до невролога, на додаткову діагностику (МРТ, УЗД, КТ), зробить доскональне обстеження стоп на комп'ютерному плантографі, збере всю симптоматику прояви хвороби та дасть свій висновок про те, як лікувати біль в сідниці. Виходячи зі стану здоров'я клієнта, його віку, фізичних можливостей та історії хвороби, фахівці АКТИВ ЦЕНТРУ складають індивідуальну програму, яка включає ефективні без медикаментозних способи зняття болю, запобігання розвитку хвороби. А так же призначить лікувальну гімнастику з використанням реабілітаційного обладнання, яка приводить в норму функції всього опорно-рухового апарату. Крім цього клініка Актив Центр пропонує індивідуальне виготовлення ортопедичних устілок. Після проходження лікувально-профілактичного курсу клієнти позбавляються від хронічних захворювань хребта, покращують свій фізичний стан, набувають здоров'я, гнучкість у всьому тілі.

Що це таке?

Біль у сідницях - це широко поширене розлад, який приносить багато незручностей, для тих хто, наприклад, працює за комп'​​​​​​​ютером або сидячі офісні професії, для тих, хто займається спортом, для тих, хто любить їздити на велосипеді, для тих, хто щодня робить тривалі прогулянки, для тих, хто сидить багато годин в день. Фактично, ті, кого вражає пекучий біль в сідниці, знаходять складними навіть найпростіші дії, які відбуваються кожен день надягати шкарпетки чи колготки, зав'язувати шнурки/взуття, нахилятися, щоб підняти предмет, що впав на землю.​​​​​​​
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

Симптоми

Біль може проявлятися по-різному:
  • стріляючі болі в сідницю;
  • біль віддає в сідницю;
  • в інших випадках - раптовий і гострий біль в сідниці;
  • ниючий біль в сідницях при ходьбі
  • запалення, набряк;
  • можуть розташовуватися в правій сідниці, лівій сідниці або обох, біль під сідницею; 
  • локаційний біль в сідницях при сидінні за робочим місцем, або навіть вдома у спокійному стані;
  • може розташовуватися тільки на сідницях чи може віддавати в інші частини тіла (ноги, стегно, стопа і т. д.);
  • крім того, вона може виникати тільки вночі або виключно вранці;
  • біль в ділянці сідниць може поширюватися на інші області та спускатися вздовж нерва по нозі.
У більшості випадків біль у сідницях може бути пов'язана з такими симптомами, як: гематома, м'язова слабкість, набряк сідниць, утрудненні вигину тіла, труднощі сидіти довго, м'язового почуття оніміння, печіння, труднощами в русі та т. д. Існує безліч причин, які можуть викликати такий симптом: від розтягнення м'язів, до стиснення нерва (можуть викликати різні захворювання і симптоми (причини оніміння рук), які ми проаналізуємо нижче). Найчастіше дискомфорт в м'язах сідниць  виникає із-за порушень в попереково-крижовому відділі хребетного стовбура.

Причини

Найбільш ймовірні причини болю в сідниці:

  • Остеохондроз попереково-крижового відділу. Ниючий біль, що підсилюється при ходьбі, переохолодженні, різких рухах. Можуть додаватися симптоми напруги сідничного м'яза, біль у верхній частині сідниці, крепатура у попереку та біль у ногах. Можливий протилежний ефект – слабкість стегнових м'язів і гомілки, відчуття ватності, поколювань. Знижується рухливість кульшового суглоба і нижньої частини спини. При даних симптомах домашнє лікування неможливо.
  • Міжхребцева грижа. Гострий, сильний біль в сідничної м'язі, спочатку локалізується в ураженому місці поперекового відділу, а потім спускається в область стегна. Щоб уникнути хірургічного втручання, необхідно якомога швидше звернутися до медиків. Стан пов'язаний з утиском сідничного нерва, який проходить у товщі м'язів сідничної області.
  • Попереково-крижовий радикуліт. До болю додаються такі симптоми як рухові обмеження – людина відчуває слабкість в ногах, знижується чутливість в стопах. Самостійно можна тимчасово послабити біль сухим теплом і анальгетиками.
  • Травми. Біль може виникнути через час після падіння або іншої травми куприка. Зазвичай супроводжується травмою м'яких тканин в області сідниць, гематомами. Виникає різкий біль у сідниці. Діагностувати травму можливо тільки в клініці.До таких причин так само можуть відноситись: перелом або зсув, наприклад, куприк, стегна, таза, поперекового відділу хребта або стегнової кістки, садна і рвані рани сідниць, стегна або ректальної області;
    тендиніт (запалення сухожилля).
  • М'язовий біль у сідницях. Виникають після незвичного навантаження: роботи в городі, тренувань, тривалої ходьби або може з'являтися біль під сідницею при сидінні, болить сідничний м'яз. Біль слабка, загострюється якщо є охота сісти або зігнутися. М'язові спазми в сідничних м'язах, розтягнуті або порвані зв'язки у стегні або поперековому відділі хребта;
    розтягнуті або порвані сухожилля або м'язи. Біль допоможе зняти тепла ванна або розслабляючий масаж;
  • Викривлення хребта. Порушення постави тягне за собою зміни тонусу м'язів спини та сідниць. Одна група м'язів знаходиться в постійному перенапруженні та тонусі, інша навпаки – розслаблена, переростягнута.
  • Артрит тазостегнового суглоба. Біль йде зсередини сідничної м'язи, різко загострюється при ходьбі. Можливе підвищення температури, набряклість епідермісу в районі ураженого суглоба і прилеглої сідничного м'яза. У цьому випадку лікування болю в сідниці у чоловіків і жінок відрізняється, тому, що у жіночої статі це захворювання проявляється на тлі клімаксу.

А також:

  • Фіброміалгія. Біль має хронічний характер м'язово-скелетного болю.
  • Ішіас та інші неврологічні​ захворювання. Ниючий біль в сідниці при ходьбі - спастичний стан локації болі в сідничних м'язах.
  • Спинальний стеноз. Звуження хребетного каналу на поперековому рівні.
  • Синдром Піріформіса. Результат стиснення сідничного нерва і м'язів розташованих навколо. Характеризується онімінням сідниць і по нозі. Симптоми погіршуються при тривалому сидінні.;
  • Кокцигодинія. Болить сідниця в районі куприка. Основний симптом локація болі в області куприка, заднього проходу, промежини.
  • Плоскостопість. Порушення в поставі. Неоднакова довжина нижніх кінцівок. Всі ці явища викликають неправильний перерозподіл тонусу м'язів, що своєю чергою відбиватися в хронічній, тягне біль у сідницях.

Лікування

При даних симптомах терапевт, перш ніж лікувати біль в сідниці, рекомендує звернутися до ортопедів і пройти діагностику. Ортопед проаналізує всі симптоми та можливі причини, приділивши увагу порушень в опорно-руховому апараті та неврології. Лікування при болю в сідниці може бути консервативне і комплексне. Консервативне містити лікувальні вправи для усунення і звільнення сідничного нерву.  У випадку запалення необхідно застосувати медикаментозну терапію, в яку входять:

  • Протизапальні препарати нестероїдного ряду - диклофенак, ібупрофен і інші;
  • Сильний больовий синдром може бути знижений прийомом або введенням анальгетиків;
  • Міорелаксанти застосовуються в разі вираженого спазму м'яза;
  • Препарати, що поліпшують мікроциркуляцію - допомагають знизити ступінь запалення.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму