Автор:
Лікар ортопед
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 11.08.2021
Грудна клітина є скелетної конструкцією верхньої частини людського тіла і служить захистом для найбільш життя твірних органів легенів і серця і великих кровоносних судин (аорта) Всього у людини 12 пар ребер, позаду яких знаходяться 12 грудних хребців, кожна пара ребер з'єднана з одним з хребців. Простір між ребрами називається міжреберних, в цьому просторі є так звані міжреберні м'язи, які відіграють головну роль у розширенні грудної клітки при диханні.

СИМПТОМИ

Біль у ребрі є дуже болючим відчуттям, яке поширюється між ребрами по всій грудній клітці. Міжреберний біль може бути результатом випаленій м'язів, нерва, хрящових тканин. Якщо шукати причини глибше, це вже захворювання внутрішніх органів, зокрема серця і легенів. Міжреберний біль має тенденцію погіршуватися, коли людина глибоко дихає, кашляє, чхає, здійснює торсіонні руху з грудною кліткою або натискає хворобливу анатомічну область.
 

ПРИЧИНИ

Причини міжреберної болю багато. Серед основних причин болю в ребрах, включають: міжреберну невралгію, переломи (тріщини) ребер, м'язовий біль – торакальні (захворювання периферичних нервів), реберний хондрит (запальний процес хрящової тканини), остеопороз ребер. Біль в області ребер варіюється в залежності від основної причини виникнення, змінюючи свою інтенсивність і тривалість та локацію, наприклад, коли болять ребра спереду або під ребрами, або вся грудна клітка.
Міжреберна невралгія. Це захворювання, яке виникає із-за пошкодження або порушення міжреберних нервів. Це може бути викликано головним чином з-за запального процесу і нервової компресії міжреберного нерва; запаленням, яке починається від спинномозкових нервів і називається невритом; пошкодження міжреберного нерва, наприклад, після травми або хірургічного втручання, інфекцій і вірусів, наприклад герпес (лишай) оперізувальний. Прояви болю: гостра, раптово з'являються біль або ниючий постійного характеру.
М'язовий біль. Цей стан може бути наслідком травм, великих фізичних навантажень або наприклад від сильного повторюваного кашлю.
Судоми в міжреберних м'язах. Вони в точності схожі на м'язові судоми, які бувають на нижніх або верхніх кінцівках. Як правило, вони з'являються раптово і мають коротку тривалість.
Переломи до ребер. Це досить поширені травми, які полягають у руйнуванні одного або кількох ребер грудної клітини. Найбільш поширеними причинами перелому ребер є травми, отримані під час спорту або автомобільної аварії.
Тріщина ребер. Лікарі говорять про тріснутих ребрах або тріснутих ребрах, коли одне або кілька ребер перенесло травматичний забій, але вони не зламалися. Тріщина ребер викликає біль точно як перелом, але загоюється за більш короткий час (між 4 і 6 тижнів). Нехтування лікуванням однієї або декількох тріщин ребер може викликати поява пневмонії або інфекцій легенів.
Запалення реберних хрящів. Найбільш відомими запальними захворюваннями реберних хрящів є синдром Титзе та остеохондроз. Викликає широку біль.
Спільне запалення (остеоартрит).Між ребрами ребра хрящів і грудини є суглоби, які можуть спалахнути, як і будь-яке інше з'єднання в тілі.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ФАКТОР РИЗИКУ

  • Найбільш схильні до міжреберної болю літні люди, тому що вони частіше схильні остеоартриту.
  • Люди з грижею міжхребцевого диска. Грижа диска є одним з тих нервових станів, які починаються на рівні спинного мозку і можуть впливати на міжреберні нерви.
  • Загострення остеохондрозу.
  • У спортсменів, тому що вони часто страждають від травм ребер або міжреберних м'язів. Курців, тому що часто сильний кашель, може спровокувати або бути причиною переломів до ребер або проблеми в міжреберних м'язів.
  • Особи, які страждають хронічною хворобою легень, тому, що зазвичай є причиною інтенсивного і частого кашлю.
 

ДІАГНОСТИКА

Міжреберний біль є симптомом, який повідомляє пацієнт під час фізичного обстеження та опитування лікаря. Поставити собі питання: який біль і її інтенсивність? Коли з'явився біль? Це викликало якесь конкретне подія? Які рухи або жести посилюють її?
Беручи до уваги відповіді та наявність інших симптомів або ознак, лікар може призначити інструментальні способи обстеження:
  • Рентген грудної клітки
  • КТ (аксіальна комп'ютерна томографія)
  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ)
  • Кісткове сканування
  • Електрокардіограму. Тому, що фактично, деякі міжреберні болю, за місцем і інтенсивності, можуть бути виникати під час інфаркту міокарда або ішемічної хвороби серця.
Тільки правильний діагноз дозволяє планувати найбільш підходящу терапію.

ЛІКУВАННЯ

У лікуванні більшості захворювань, які проявляються проявом болів під ребрами, в ребрах, грудній клітці, застосовується в першу чергу лікування, спрямоване на усунення симптомів, що містити застосування знеболюючих та протизапальних препаратів.

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР

Лікування болю в ребрах і лікування болів під ребрами в Актив Центрі починається з відвідин лікаря невролога або ортопеда-вертебролога. Спеціаліст проаналізує всі симптоми та направить на відповідну діагностику, після отримання результатів, можна буде встановити причину появи болю в ребрах і призначити відповідне лікування. Актив Центр зможе Вам допомогти, якщо причиною болю в грудній клітці та ребрах стало загострення остеохондрозу, міжхребцева грижа, м'язовий біль, міжреберна невралгія, деформація хребта і грудної клітки. Ми поліпшимо стан хребта і зміцнимо м'язовий корсет, тому, що застосовуємо найбільш ефективні методики консервативного лікування.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

25.10.2019

Хорошая статья, но лучше всегда обращаться к врачам.