Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 11.08.2021

​​​​​​ЩО ТАКЕ ОФІСНИЙ СИНДРОМ?

«Синдром офісного працівника» - це складний комплекс симптомів, який містити порушення, які проявляються в різних органах і системах. Цей синдром пов'язаний з неправильними позами на роботі, з відсутністю контакту з сонячним світлом або надмірним перебуванням за комп'ютером, погане якість навколишнього середовища в приміщенні офісу. Згідно з дослідженнями вчених, 65% офісних працівників страждають саме від цього синдрому. Ці повсякденні робочі ситуації можуть викликати стрес, біль у спині, біль у попереку, погане кровообіг в ногах або дискомфорт в шийному відділі, головний біль, порушення сну. Всі симптоми, що виникають в результаті цього синдрому, зумовлені макулатурними проблемами. Небезпека полягає в тому, що симптоми офісного синдрому зазвичай не з'являються відразу, тільки з часом і за цей час можуть відбутися не сприятливі зміни в хребті.

ТИПИ

Існує два типи синдрому:
  • Тимчасовий - симптоми виникають, зменшуються та зникають з часом;
  • Постійний - коли симптоми зберігаються протягом багатьох років.

ПРИЧИНИ

  • Малорухливий спосіб життя – відсутність додаткової фізичної активності, крім робочих дій.
  • Штучне освітлення в офісі - тривале безперервне сидіння перед монітором навіть самого високого дозволу згубно впливають на зорову систему людини.
  • Ергономіка меблів – меблі поганої якості та використовуються в ній матеріали, не правильна форма, висота, твердість/м'якість і т. п.
  • Вентиляція в приміщенні – непровітрювані приміщення і сухе повітря приміщень, велике скупчення людей, алергени, пил і т. п.
  • Кондиціонер – занадто холодний, сухий, алергенний кондиціоноване повітря у приміщеннях, при не правильному використанні та не своєчасної чищення устаткування.
  • Шкідливі хімічні речовини – речовини, запах яких може поширюватися із сусідніх приміщень або виробництв на підприємстві або просто йти від використовуваних в офісі матеріалів і меблів.
  • Ненормований робочий день - робочий час, проведений на роботі без перерв і з великим навантаженням та тимчасовим проміжком.
  • Довготривале відтворення одних і тих же дій, тривалий і не неправильне сидіння на робочому місці – дії, які повторюються день у день.
  • Порушення харчування та здорового способу життя – не правильне харчування, не своєчасний прийом їжі, зловживання кави, куріння, стреси та конфліктні ситуації в офісі, неправильно сформований режим дня, відсутність фізичного навантаження, зайва вага.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

СИМПТОМИ І НАСЛІДКИ

  • Самий популярний і частий симптом, це, звичайно ж, біль в спині, у попереку, біль у куприку, біль у шиї, біль у нижніх і верхніх кінцівках.
  • Захворювання і проблеми очей: кон'юнктиви, гіперемія, сльозотеча, подразнення окорухових м'язів, короткозорість/далекозорість.
  • Сухість очей, почервоніння, відчуття печіння і піску в очах, втома очей.
  • Головний біль, стрес, нервозність, зниження імунітету, недосипання, порушення кровообігу і насичення киснем.
  • Слабкість рук, порушення кровопостачання в руках/ногах, оніміння, набряк, слабкість рук і кистей, тунельний синдром.
  • Серцево-судинні захворювання, аритмія, атеросклероз, гіпертонічне захворювання, ішемія, інсульт та інші)
  • Захворювання ШКТ (гастрит, виразка, коліт), геморой, тріщини прямої кишки, гінекологічні та урологічні проблеми, венозний застій в органи малого тазу.
  • Захворювання дихальної системи, такі як бронхіт, часті застуди, запалення легень, астма.
  • Ожиріння, порушення обміну речовин.

ЛІКУВАННЯ

Лікування офісного синдрому містити в першу чергу консервативні методи лікування, такі як лікувальна фізкультура, плавання, масажну терапію, кінезотерапію. Зміна своїх звичок і способу життя. Збалансована рухова активність – запорука успішного початку лікування на стадії перших симптомів і змін. Якщо, тип впливу синдрому переходить в постійний, то можливе застосування вже більш серйозних варіантів лікування. У залежності від наслідків та набутих захворювань.
 

ПРОФІЛАКТИКА

Профілактика офісного синдрому завжди починається зі зміни своїх звичок, фахівці рекомендують кожні 2 години виходити зі свого робочого місця на 15 хвилин, робити зарядку для очей, розминати суглоби рук і ніг або, якщо дозволяє час, пройтися в обідню перерву, займатися спортом, більше прогулянок на свіжому повітрі, змінювати свій розпорядок дня.
 

ПОСЛУГИ АКТИВ ЦЕНТР

Актив Центр займається і застосовує консервативні методики в лікуванні. Методики застосовуються комплексно і формуються фахівцями в реабілітації за індивідуально розробленою для Вас програму, в залежності від стану здоров'я, скарг і симптомів.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму