Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 11.08.2021

​​​​​​ЩО ТАКЕ ОФІСНИЙ СИНДРОМ?

«Синдром офісного працівника» - це складний комплекс симптомів, який містити порушення, які проявляються в різних органах і системах. Цей синдром пов'язаний з неправильними позами на роботі, з відсутністю контакту з сонячним світлом або надмірним перебуванням за комп'ютером, погане якість навколишнього середовища в приміщенні офісу. Згідно з дослідженнями вчених, 65% офісних працівників страждають саме від цього синдрому. Ці повсякденні робочі ситуації можуть викликати стрес, біль у спині, біль у попереку, погане кровообіг в ногах або дискомфорт в шийному відділі, головний біль, порушення сну. Всі симптоми, що виникають в результаті цього синдрому, зумовлені макулатурними проблемами. Небезпека полягає в тому, що симптоми офісного синдрому зазвичай не з'являються відразу, тільки з часом і за цей час можуть відбутися не сприятливі зміни в хребті.

ТИПИ

Існує два типи синдрому:
  • Тимчасовий - симптоми виникають, зменшуються та зникають з часом;
  • Постійний - коли симптоми зберігаються протягом багатьох років.

ПРИЧИНИ

  • Малорухливий спосіб життя – відсутність додаткової фізичної активності, крім робочих дій.
  • Штучне освітлення в офісі - тривале безперервне сидіння перед монітором навіть самого високого дозволу згубно впливають на зорову систему людини.
  • Ергономіка меблів – меблі поганої якості та використовуються в ній матеріали, не правильна форма, висота, твердість/м'якість і т. п.
  • Вентиляція в приміщенні – непровітрювані приміщення і сухе повітря приміщень, велике скупчення людей, алергени, пил і т. п.
  • Кондиціонер – занадто холодний, сухий, алергенний кондиціоноване повітря у приміщеннях, при не правильному використанні та не своєчасної чищення устаткування.
  • Шкідливі хімічні речовини – речовини, запах яких може поширюватися із сусідніх приміщень або виробництв на підприємстві або просто йти від використовуваних в офісі матеріалів і меблів.
  • Ненормований робочий день - робочий час, проведений на роботі без перерв і з великим навантаженням та тимчасовим проміжком.
  • Довготривале відтворення одних і тих же дій, тривалий і не неправильне сидіння на робочому місці – дії, які повторюються день у день.
  • Порушення харчування та здорового способу життя – не правильне харчування, не своєчасний прийом їжі, зловживання кави, куріння, стреси та конфліктні ситуації в офісі, неправильно сформований режим дня, відсутність фізичного навантаження, зайва вага.
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

СИМПТОМИ І НАСЛІДКИ

  • Самий популярний і частий симптом, це, звичайно ж, біль в спині, у попереку, біль у куприку, біль у шиї, біль у нижніх і верхніх кінцівках.
  • Захворювання і проблеми очей: кон'юнктиви, гіперемія, сльозотеча, подразнення окорухових м'язів, короткозорість/далекозорість.
  • Сухість очей, почервоніння, відчуття печіння і піску в очах, втома очей.
  • Головний біль, стрес, нервозність, зниження імунітету, недосипання, порушення кровообігу і насичення киснем.
  • Слабкість рук, порушення кровопостачання в руках/ногах, оніміння, набряк, слабкість рук і кистей, тунельний синдром.
  • Серцево-судинні захворювання, аритмія, атеросклероз, гіпертонічне захворювання, ішемія, інсульт та інші)
  • Захворювання ШКТ (гастрит, виразка, коліт), геморой, тріщини прямої кишки, гінекологічні та урологічні проблеми, венозний застій в органи малого тазу.
  • Захворювання дихальної системи, такі як бронхіт, часті застуди, запалення легень, астма.
  • Ожиріння, порушення обміну речовин.

ЛІКУВАННЯ

Лікування офісного синдрому містити в першу чергу консервативні методи лікування, такі як лікувальна фізкультура, плавання, масажну терапію, кінезотерапію. Зміна своїх звичок і способу життя. Збалансована рухова активність – запорука успішного початку лікування на стадії перших симптомів і змін. Якщо, тип впливу синдрому переходить в постійний, то можливе застосування вже більш серйозних варіантів лікування. У залежності від наслідків та набутих захворювань.
 

ПРОФІЛАКТИКА

Профілактика офісного синдрому завжди починається зі зміни своїх звичок, фахівці рекомендують кожні 2 години виходити зі свого робочого місця на 15 хвилин, робити зарядку для очей, розминати суглоби рук і ніг або, якщо дозволяє час, пройтися в обідню перерву, займатися спортом, більше прогулянок на свіжому повітрі, змінювати свій розпорядок дня.
 

ПОСЛУГИ АКТИВ ЦЕНТР

Актив Центр займається і застосовує консервативні методики в лікуванні. Методики застосовуються комплексно і формуються фахівцями в реабілітації за індивідуально розробленою для Вас програму, в залежності від стану здоров'я, скарг і симптомів.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт
Джулай Денис Валерійович
Реабілітолог-масажист

Відгуки

До теперішнього моменту відгуків про дану послугу не було задано. Ви можете бути першим, заповнити форму