Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 07.09.2023

Проблеми з попереком завжди мають вираз болю, цей симптом зустрічається дуже часто. Міжхребетні диски в цій області дуже вразливі та зношуються швидше, ніж в інших відділах хребта. При положенні стоячи або лежачи хребет відчуває колосальне навантаження тиском ваги від 50 до 100 кг, а якщо людина сидить в неправильному положенні та сутулиться, то понад 220 кг. Біль в попереку, загальний термін, який вказує на невралгічний симптом різних типів захворювань опорно-рухового апарату. У 86% дорослого населення спостерігаються часті болі в попереку, але тільки близько половини людей, які страждають від цього симптому, направляються до лікаря.

Чому болить поперек з правого боку або вірніше сказати "із за чого болить поперек"?

При скаргах на біль внизу спини праворуч або біль у правій частині попереку, перше, на що в першу чергу зверне увагу лікар, це, звичайно ж, хребет. Хоча причини болю в попереку справа можуть бути приховані не лише в проблемах опорно-рухового апарату, як ми писали вище. Дискомфорт може з'явитися з-за хвороб внутрішньочеревних органів, збоєм в системі травлення та обміну речовин. Але як показує практика, біль у спині так чи інакше сигналізує про проблеми з хребетним стовпом, які можуть фонове супроводжувати недуги іншого характеру.

Часті причини болю в попереку справа та їх ознаки​​​​​​​

  • Спондильоз поперековий. Болить поперек праворуч внизу, біль постійний, ниючий, поширювана тягнучий біль в попереку справа, біль у попереку в правому боці. Може зникати при згинанні тулуба вперед або лежачи на іншому боці, в зігнутому положенні «калачиком». Може викликати кульгавість, тимчасове оніміння ніг і сідниць, відчуття ватності.
  • Люмбоішіалгія. Пекучий, ниючий біль внизу спини праворуч, ближче до хребта або в боці, мова, що прострілює біль віддає в ногу, сковує рухи в поперековому відділі спини.
  • Грижа поперекового відділу хребетного стовпа. Гострий біль у попереку віддає в сідничний м'яз, задню поверхню стегнової м'язи та гомілки, оніміння, поколювання пальців стоп. У важких випадках порушення функцій сечостатевої системи, органів шлунково-кишкового тракту.
  • Остеохондроз в поперековому відділі. Раптовий біль, яку може спровокувати незручне рух, кашель або просто нахил. Людина завмирає в одному положенні на декілька хвилин, не маючи можливості випрямитися. Біль пекучий, розпираючий біль у правому боці віддає у поперек, болі в попереку праворуч чи ліворуч.
  • Розтягування м'язів і зв'язок. Біль може з'явитися з часом, через кілька годин після важкої фізичної праці, невдалого руху на тренуванні або тривалого статичного положення з зігнутою спиною.
  • Травма хребта. Різкий біль з'являється відразу ж після удару, падіння. Має наростаючий характер, знімається анальгетиками тільки на короткий проміжок і відновлюється знову.

Дуже рідко біль у спині виникає за більш серйозних порушень, вражаючих кістки, але все ж серед можливих випадків є наступне:

  • Остеоартроз. Включає болі, які зазвичай відсутні під час нічного відпочинку і повторюються вранці, хоча і поступово покращуються протягом наступних годин після пробудження; болі можуть погіршитися через кліматичних змін, вітру, вологості та зміни від теплої до холодної середовища і локалізується біль в поперековому відділі праворуч.
  • Сколіоз. Біль у попереку може бути викликана м'язами спини, які змушені стикатися з перевантаженням роботи.
  • Анкілозивний спондиліт. Симптоми - сильна жорсткість суглобів вранці, біль, яка може поперемінно впливати на одну сторону й іншу спини та попереку, а потім переміщатися до грудної клітці з затрудненням дихання в грудях.
  • Та інші небезпечні захворювання: остеопоротические переломи, спинальний стеноз, вкорочення нижньої кінцівки, пухлини кісток.​​​​​​​

Як і чим лікувати біль в попереку справа у жінок і чоловіків?

Лікування болю в попереку у чоловіків і жінок проводить тільки лікар. В якості першої, самостійної допомоги рекомендується пастельний режим. Варто пам'ятати, чим раніше звернутися до лікаря, тим більше шанс уникнути ускладнень і хірургічних втручань.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ

У питанні, де і як лікувати біль в попереку справа є вибір: звичайна клініка за місцем проживання або спеціалізовані медичні центри, які займаються саме проблемою хребта. Їх відрізняються в концепції підходу до стану здоров'я людини. При зверненні до державної медслужбу, людина пройде терапію, спрямовану на усунення болю медикаментозним способом. Фахівці Актив Центру не прихильники зайвого застосування ліків, відновлення комплексно методами консервативного лікування без зайвих ліків, ось принцип нашого центру. Ще одна відмінність - обладнання. На жаль поліклініки, не оснащені потрібним обладнанням.

ПОСЛУГИ АКТИВ ЦЕНТР

Звернувшись в Актив Центр можна бути повністю впевненим правильно призначене лікування болю в спині, в автентичності поставленого діагнозу, тому, що фахівець розглядає всі факти, дані, враховуючи додаткові дослідження, фізичний стан локалізацію болю, вага, харчування, фізичну активність, спосіб життя, навантаження.

У програмах оздоровлення використовується:

  • Лікувальна гімнастика
  • заняття на спеціалізованих тренажерах
  • вправи для витягнення хребта
  • кінезотерапія
  • гіперекстензія
  • еспандери
  • курс відновлення за методикою Євмінова
  • масаж для закріплення лікувального ефекту
  • і багато іншого спортивний інвентар

Пройшовши повний курс, клієнти відчувають позитивні зміни у здоров'ї: збільшується рухливість суглоб, спина набуває гнучкість, підтягуються, зміцнюються м'язи, йде зайва вага, поліпшується загальне самопочуття, без ліків, проходять хронічні захворювання.

Для зниження навантаження на нижню частину спини, ми рекомендуємо:

  • Виключити різкі підйоми на ноги;
  • уникати неправильні позиції положення тіла, перебуваючи в них тривалий час;
  • не носіть взуття з високими підборами;
  • виберіть відповідне взуття для носіння під час фізичної активності;
  • замовте і використовуйте індивідуальні ортопедичні устілки у взутті.

Щоб підвищити ефективність структур, які утримують спину на осі, захищаючи її від травми, ми рекомендуємо:

  • Регулярно практикуйте фізичну активність (вправи для тонізації, розтягування, пов'язані з помірною аеробної активністю);
  • тримати вагу тіла в нормі;
  • уникати паління та алкоголю;
  • побалуйте себе розслаблюючими перервами, уникаючи стресу як можна більше;
  • у разі болю в спині, уникайте надмірного відпочинку, намагаючись зробити рухи згідно з розміром травми.

З цих рад ясно, що рух відіграє ключову роль у профілактиці та лікуванні хребта. Не випадково, що значна кількість медичних оглядів закінчується вказівкою на регулярне здійснення рухової активності, спрямованої на зниження маси тіла і поліпшення тонусу та еластичності м'язової. Серед численних переваг, які надає фізична активність на спину, слід також пам'ятати про позитивний вплив на зниження стресу і поліпшення васкуляризації тканин.

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

25.09.2018

Боль в пояснице справа появилась у меня неделю назад, пытался лечить самостоятельно, покупал обезболивающие, пытался дома делать гимнастику. Благодаря вашей статье я понял, что без доктора мне видимо не обойтись, записался на прием. Врач направил меня на мрт поясничного отдела, вообщем межпозвоночные грыжи. Прописала лечение и занятия. Посещаю занятия пятый день, самочувствие намного стало лучше, боль практически не беспокоит. Спасибо за помощь, думаю сделал правильный выбор в пользу вашего центра.


Администратор Актив Центр

2018-09-25

Благодарим Вас Егор за отзыв о нашем центре и за оказанное доверие. С уважением, коллектив Актив Центр.