Автор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Редактор:
Лікар ортопед
Оновлено: 11.08.2021
Згладжування стоп - це деформування арки, іншими словами зниження висоти. В результаті даних змін стопа втрачає свої демпфуючі (амортизуючі) властивості, що призводить до ряду ускладнень.
В здоровому стані стопа має дві різні арки - поперечну і подовжню, які несуть найважливішу функцію - дозволяють тіла і дозволяють балансувати та поглинати навантаження при ходьбі. Стопа та особливо ці арки сильно навантажені, тому що вони розподіляють всю вагу людського тіла. Коли дані арки не виконують амортизаційні функції, то функцію мають виконувати інші суглоби (гомілковостопний, колінний і стегновий), а також хребет. Але ці суглоби дуже погано справляються з цією функцією, що призводить до прискореного «зносу» суглобів.
Тому плоскі стопи часто є причиною болю в ногах і спині, хоча на перший погляд такий зв'язок не помітна. Тому важливо пам'ятати, що розвиток плоскостопості може викликати біль у ногах, стегнах, колінах і нижньої частини спини, швидку втому при ходьбі. У цьому випадку біль виникає в той час, коли стопа більше не може виконувати нормальний рух, і змушена «перерозподіляти» навантаження, на інші суглоби, порушує поставу і призводить до проблем з міжхребцевими дисками. Кінцевим результатом впливу плоскостопості на організм може бути правобічний сколіоз грудного відділу, лівобічний сколіоз, остеоартриту і часто розвиток варикозних вен.
Ще один цікавий факт полягає в тому, що ця хвороба часто зустрічається у людей з «сидячою» роботою, а не тільки в категорії працівників які вимушених проводити весь день на ногах. Це пов'язано з тим, що м'язи та зв'язки послаблюються без навантаження (занадто високі навантаження також можуть призвести до розвитку цього захворювання), тому дуже важливо підтримувати рухову активність.
 

СТУПЕНЯ ПЛОСКОСТОПОСТІ

Існує 3 ступені:
• комбіноване плоскостопість 1 ступеня
• комбіноване плоскостопість 2 ступені
• комбіноване плоскостопість 3-го ступеня
Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ПРИЧИНИ

Причини розвитку - двостороннє комбіноване плоскостопість:
  1. Обрана незручна і не якісне взуття (високий каблук, тощо);
  2. Збільшення маси тіла, яке може виникати з різних причин (вагітність, ожиріння і т. д.);
  3. Спадкова схильність. У цьому випадку це недоліки в розвитку м'язів, зв'язок і кісток стопи;
  4. Вроджена деформація;
  5. Різні травми (травма стопи, перелом п'яткової кістки та переломи щиколоток або сильні удари хряща, пошкодження м'язів і зв'язки ніг);
  6. Супутні захворювання (наприклад, рахіт, який може послабити та зм'якшити кістки);
  7. Сидячий спосіб життя і малорухливий спосіб життя. У цьому випадку м'язи та зв'язки стопи стають слабшими, тому що вони не отримують необхідних навантажень;
  8. Перевантаження - біг і стрибки в спорті, постійна робота.

СИМПТОМИ

Людська нога має дві основні арки, тому логічно, що є два типу плоскостопості – поздовжнє і поперечне. Відповідно, нога може збільшуватися по ширині або довжині за мірою зменшення дуги. Існує також комбінована плоска нога, в цьому випадку це одночасне сплющення поперечних і поздовжніх арок. Ця ситуація також згадується як поздовжнє і поперечне плоскостопість або ще по іншому називають двостороннє комбіноване плоскостопість.
Симптоми комбінованого плоскостопості:
  1. Втома в ногах, при натисканні на середину стопи або підошву з'являється біль;
  2. Постійна і сильний біль в ногах і щиколотках, ускладнює пошук зручного взуття;
  3. Поряд з болем у ногах, біль починає з'являтися в нижній частині спини, стає невидимою поздовжня дуга, знижується поперечна арка стопи, яка розвиває деформацію пальців, з'являються пальці у формі молотка.

Як проявляється симптоми залежно від стадії:

  • Комбіноване плоскостопість першого ступеня - зовні практично непомітна і не викликає ніяких хворобливих відчуттів, крім втоми ніг, втоми.
  • Комбіноване плоскостопість другого ступеня - ознаки стають більш помітними, болять ноги, суглоби, підвищується стомлюваність, ноги та стопи можуть набрякати, з'являються болі в литковому м'язі, змінюється хода з-за деформації кісток склепіння стопи, ставати помітна зовні.
  • Комбіноване плоскостопість третього ступеня - це стан стопи викликає зміни в усьому організмі та супутні захворювання опорно-рухового апарату. З'являються сильні болі в колінах, тазостегнових суглобах, стопах, звід стопи викривлений. Частіше при даному діагнозі діагностується грижа, викривлення хребта (лікування сутулості) і остеохондроз.​​​​​​​ЛІКУВАННЯ
Лікування комбінованого плоскостопості у дорослих
Оскільки доросла людина не може повністю одужати від цього захворювання, основною мета в комбінованого лікування плоскостопості 2 ступені, 3 ступені є припинення прогресування захворювання, а потім створення необхідних умов для адаптації стопи. Ось чому дуже важливо діагностувати хворобу якомога раніше. Консервативна терапія є кращим методом лікування захворювання на ранніх стадіях його розвитку, лікування включає усунення болю і поліпшення стану м'язів і зв'язок стопи, тим самим зупиняючи розвиток хвороби. Для знеболювання при сильній і гострого болю зазвичай використовуються при необхідності медикаментозну терапію і поєднання фізіотерапевтичних процедур. Основою такого ж лікування є лікувальна гімнастика. При якій вправи формуються фахівцем, і вибираються для конкретного пацієнта з урахуванням форми та ступеня захворювання. Гарним терапевтичним ефектом при комбінованому плоскостопості є масаж ніг, включаючи гідромасаж. Ці процедури нормалізують кровообіг і збільшує м'язовий тонус великогомілкової кістки та стоп. Хорошим ефектом також є використання спеціальних ортопедичних устілок, які, виготовляються індивідуально. На жаль, вищезгадані процедури будуть мати хороший ефект тільки на ранніх стадіях захворювання. При сильних деформаціях стопи, які відбуваються на пізніх стадіях розвитку захворювання, існує лише один метод лікування комбінованого плоскостопості 3 ступені та наслідків розвитку захворювань і деформацій стопи - операція.
 
Лікування плоских стоп у дітей
У більшості випадків у дітей розвиток плоских стоп успішно лікуються без хірургічного втручання, тому що кістки, м'язи та зв'язки дитини дуже сприйнятливі до консервативного лікування.
Дуже часто причиною плоскостопості є слабкі зв'язки та м'язи, а також чутливі кістки. Тому лікування при комбінованому плоскостопості у дітей надає тонізуючу дію - особливо лікувальні вправи та масаж. Також необхідно носити спеціальну ортопедичне взуття чи індивідуальні ортопедичні устілки, і вам слід дуже уважно стежити за ходою дитини. Найважливішим фактором у лікуванні цього захворювання у дітей є час - чим раніше діагностується захворювання, тим вище ймовірність повного одужання. З цієї ж причини важливо запобігти плоскі ноги в дитинстві.
Актив Центр пропонує профілактику та лікування болю при плоскостопості. В Актив Центрі Ви зможете пройти курс профілактики плоскостопості та захворювань стоп і ніг, в програму включений масаж стоп і заняття лфк для стоп за спеціально розробленою програмою і комплексу вправ. Всі вправи виконуються під контролем реабілітолога на тренажері для стоп по методиці Євмінова, з використанням спеціальних ортопедичних тренажерів (м'ячики, ортопедичні килимки, півсфери).
 

ЛІКУВАННЯ В ЦЕНТРІ АКТИВ

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 1 відгука

25.10.2019

Стельки, массаж, занятия, проходим курсом раз в пол года. Ребёнок растёт Стельки меняем тоже по мере роста. Отпечатки стопы сравниваем с последним, изменения есть в лучшую сторону. Поэтому рекомендую центр, мы с ними уже 3 года . И благодарны за полученный результат .