Автор:
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Редактор:
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Оновлено: 21.09.2021

ЩО ТАКЕ ВДС?

Вегетативно-судинна дистонія (ВДС) і нейроциркуляторна розлад - хворобливий стан вегетативної нервової системи, яке призводить до зниження кисню в тканинах і органах. За словами лікарів 80% людей різного віку страждають саме цим захворюванням. Вегетосудинний розлад має інші назви: кардіо психоневроз, вегетативний невроз, вегетопатія, вегетосудинна дисфункція, ВСД. Від нього страждають дорослі та діти. Вегетативна нервова система розташована в мозку, голови та спинному мозку, що відповідає за координацію всіх внутрішніх органів, кровоносних судин, залоз внутрішньої секреції та забезпечує адаптацію до маєтків зовнішнього середовища. З-за того, що ця система контролює всі процеси в організмі, ознаки дистонії можуть виникати по-різному. Часто симптоми можна переплутати з симптомами інших захворювань і навпаки.​​​​​​​

Як проявляється вегетосудинна дистонія?

Симптоми вегетосудинної дистонії, то виявляються, то проходять, все залежить від складності перебігу захворювання, проявляючись у вигляді криз або на постійній основі без різких стрибків.

Яка причина?

Зазвичай не може проявлятися як самостійне захворювання, а є проявом внутрішніх захворювань. Факторами, які призводять до виникнення цього захворювання, є остеохондроз, індивідуальні риси особистості та тіла, гормональні зміни (перехідний вік, вагітність, період лактації). На додаток до гормональних змін, це може бути викликане хронічним процесом, а також серйозною хворобою, надмірними навантаженнями, важким емоційним розладом, зловживанням алкоголем, інфекції. Причини та ознаки вегетосудинної дистонії, симптоми прояву даного захворювання настільки схожі з іншими захворюваннями, що поставити діагноз і призначити самому собі лікування всд не можливо і не допустимо, тому, що можуть ховатися дуже серйозні захворювання! Вегетативно-судинна дистонія (ВСД) - це не привід все життя пити знеболювальні ліки та переносити стану і болі характерні даного захворювання.Не слухайте погані поради друзів і знайомих – «це не хвороба, пройде без лікування». Часті прояви нападів головного болю, слабкості, запаморочення, втоми, безсоння, тривоги, страху, та інших не приємних відчуттів значно впливають на життя. Від своєчасної, правильної діагностики та застосування необхідного методу лікування багато в чому буде залежати якість вашого життя. Дистонія небезпечна, тому що вона може бути ускладнена панічними атаками та іншими серйозними розладами, які відбуваються не з вини команд вегетативної нервової системи та виснажать нервову систему.

Записатися на консультацію

Якщо ви бажаєте записатися на консультацію, потрібно заповнити поля, відправити заявку і ми вам обов'язково зателефонуємо

ДІАГНОСТИКА

Діагноз вегетосудинна дистонія не може поставити один лікар після першого огляду. Як правило, необхідно велика кількість фахівців, щоб виключити наявність інших захворювання зі схожою симптоматикою. Метод діагностики призначається лікарем неврологом, після збору анамнезу початку виникнення болю і супутніх симптомів, які можуть вказувати на причину виникнення болю. Для діагностики ВСД використовуються наступні найбільш популярні та широко використовувані методи діагностики:

  • Магнітно-резонансна томографія: головного мозку, судин головного мозку, шийного і грудного відділу хребта. МРТ є найбільш точним методом діагностики. В ході обстеження спеціаліст з рентгенології зможе виявити зміни, які можуть бути причиною появи даного захворювання.
  • Доплерографія (УЗД судин): при вегетосудинної дистонії судині можуть спазмовані або розслаблятися, що визначає перебіг та симптоматику захворювання. Один із шарів – м'язовий, завдяки цьому судина може змінювати свій переріз, таким чином змінюється обсяг проходження крові.В такому випадку обстеження УЗД найбільш інформативне і дозволить визначити прохідність судин і стабільність/нестабільність артеріального тиску.
  • Електроенцефалографія (ЕЕГ)— розділ електрофізіології, що вивчає закономірності сумарної електричної активності мозку, що відводиться з поверхні шкіри голови, а також метод запису таких потенціалів (формування електроенцефалограм).
  • Електрокардіографія або ехокардіографія - цінні методи електрофізіологічного інструментальної діагностики в кардіології. Даний метод дозволить виключити причини від захворювань серця.

ЛІКУВАННЯ

Як лікують вегето-судинну дистонію?

Насамперед потрібно визначити та усунути фактори, які могли вплинути або спровокувати дане захворювання. Для профілактики захворювання зверніть свою увагу на спосіб ведення життя, розпорядок дня, харчування, фізичну активність, шкідливі звички. Точний діагноз і дізнатися, як і чим лікувати вегето-судинну дистонію Ви зможете відвідавши консультацію лікаря невролога Актив Центру, пройшовши діагностику, оцінивши, результати та лікар виключить серйозні хронічні захворювання і поставить правильний діагноз.

Лікування вегетосудинної дистонії зазвичай симптоматичне і містити такі методи:
  • Корекція харчування
  • Легкий спорт
  • Фізіотерапія, лікувальна фізкультура
  • Дихальні вправи
  • Масаж
  • Акупунктура
  • Йога
  • Медикаментозне лікування

Як запобігти напад всд?

Фізична активність і дотримання режиму дня допоможуть розв'язувати цю проблему без допомоги медикаментів. Слід розуміти, що без професійного лікування напади ВСД будуть частішати та набирати силу. Тому потрібно звернутися до невролога і разом з ним підібрати оптимальну схему лікування. Крім того, лікар розповість, як необхідно поводитися під час чергового кризу і з допомогою яких засобів можна нормалізувати власний стан. Треба взяти на замітку, що неякісне надання першої допомоги під час нападу буде призводити до затяжного перебігу.
Актив Центр пропонує лікування вегетосудинної дистонії у Києві. Застосовуючи унікальні лікувальні, оздоровчі та профілактичні методи лікування у дітей та дорослих. Після прийняття спеціаліста, реабілітолог використовуючи всі дані обстеження, складає індивідуальну програму лікування, що включає різні методи впливу на рішення не тільки тієї проблеми, з якою Ви до нас звернулися, але і застосовує фізичну реабілітацію для поліпшення чинних або інших супутніх захворювань. Як додатковий метод впливу на хребет в програми включається комплекс вправ на стопу профілактика і лікування плоскостопості у Києві. Що своєю чергою дає можливість впливати на хребет починаючи з ніг. Багаторічний досвід наших реабілітологів з впевненістю дозволяє нам сказати, що ми знаємо, як виправити вегето-судинну дистонію і відновити правильну роботу всього організму.

Заняття веде і контролює реабілітолог, всі вправи при вегетосудинної дистонії проводяться на спеціальних тренажерах і з застосуванням різноманітного реабілітаційного інвентарю. Застосування кількох методик в комплексі, дозволяє зняти напругу з одних груп м'язів і ефективно тонізувати інші. Профілактика вегетосудинної дистонії грає не маловажну роль, виявлення захворювання на ранніх стадіях і купірування факторів виникнення дозволить уникнути проблем зі здоров'ям у майбутньому. Профілактика найкращі ліки.

ПРОФІЛАКТИКА

  • Профілактика всд у підлітків і дітей

На сьогодні діагностується вегето-судинна дистонія у підлітків. Ця проблема вже стала рідкістю і вимагає уваги. Зустрічається у підлітків у віці від 13 до 15 років.Судинна дистонія не є хворобою, скоріше вона повинна розглядатися як сукупність загальних проблем. Через системні порушення (наприклад стрес, хронічна втома, проблеми опорно-рухового апарату) відбуваються порушення кровообігу судин внутрішніх органів.

Профілактику необхідно починати якомога раніше. Вона полягає у формуванні навичок здорового способу життя, залучення до фізкультури, загартовуванню, правильному і збалансованому харчуванню, режиму дня. Дбайте про здоров'я своєї дитини зараз, спокій і нормальна психологічна обставина будинку допоможе виробити стресу стійкість організму.

  • Профілактика всд у дорослих

Профілактика порушень у дорослих так само включає здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок. У людей у яких вже є дане захворювання, необхідно один раз на рік проходити профілактичний курс оздоровлення в який включати масаж, лікувальну гімнастику, фітотерапія, психологічні тренінги, зміцнювати та проводити лікування кровоносних судин. Головне завдання попередити загострення, укріпити судини. Завжди будьте на крок попереду хвороби!

Повернетеся до повноцінного й активного життя! Ви забудете про болі та неприємні відчуття!

ЛІКУВАННЯ В АКТИВ ЦЕНТР

Для встановлення причини захворювання та складання плану лікування, в першу чергу необхідно відвідати консультацію лікаря невролога-вертебролога. Після консультації та огляду, збору повного анамнезу захворювання, спеціаліст може дати рекомендації та виписати проходження додаткової діагностики (МРТ, УЗД, доплерографії та інші), які допоможуть точно і правильно встановити причину і правильно сформувати план лікування. Фахівці Актив Центр займаються лікуванням вегетосудинної дистонії, якщо причиною виникнення захворювання послужили захворювання опорно-рухового апарату, в інших випадках Вам будуть надані рекомендації щодо подальшого плану лікування та направлення до відповідних лікарів (ендокринолог, кардіолог, психіатр та інші).
 
Актив Центр застосовує в лікуванні ВСД, тільки консервативні методи впливу. Індивідуально для Вас буде сформований план проходження фізіотерапії, із застосуванням методик, використовуваних в роботі центру. Застосування комплексно кілька методик, дозволяє зняти больовий синдром, зупинити розвиток захворювання, поліпшити самопочуття, поліпшити кровопостачання. зняти затискання (защемлення) судин і позбавити пацієнта від хвороби без медикаментів, операцій. Команда досвідчених фахівців Актив Центру забезпечить безпечний варіант лікування і полегшення стану. Ми добиваємося і головне закріплюємо результат лікування!
 
 

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ОНЛАЙН Після отримання заявки адміністратор центру в найкоротші терміни зв'яжеться з Вами для підтвердження запису.
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для надання діагнозу, лікування або медичних рад. Вміст блога на ресурсі active-center.com.ua призначене тільки для інформаційних цілей. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або іншим медичним працівником щодо будь-якого медичного або пов'язаного зі здоров'ям діагнозу або варіантів лікування. Самолікування може бути небезпечним для Вашого здоров'я.

Лікарі
Ванюшкін Віктор Валерійович
Головний реабілітолог, кінезітерапевт
Тиморевский Дмитро
Технік-ортопед
Подзорова Алла Вікторівна
Лікар вертебролог. Лікар спортивної медицини
Литвин Микола Степанович
Старший реабілітолог, кінезітерапевт

Відгуки

Рейтинг: 5 відгуків 5 на основі 3 відгуків

14.11.2018

Обратился в Актив Центр к неврологу с сильной головной болью, посоветовали друзья. На консультации осмотрев меня врач, осмотрел меня и назначил мрт и узи сосудов.. Я и не думал, что причина головной боли может быть в позвоночнике. Диагноз остеохондроз шейного отдела, идет пережатие сосудов, из за чего появляется головная боль. Назначили мне первоначально массаж и занятия на вытяжение, без медикаментов. Не верил, приобрел изначально по разово занятия и на массаж, 2 занятия и массажа мне стало намного легче. Продолжаю посещать и совсем не пью лекарства, такое облегчение, после мучений месяцами от головной боли. Спасибо.

22.03.2019

Страдаю всд давно. Последнюю неделю очень сильно болела голова, подташнивало, принимал спазмалгол , но не помогало, просто не мог заснуть да и утром головная боль продолжалась. И здесь начинается моя история с Актив центром) Шел по улице, очень сильно болела голова как всегда, увидел клинику, подумал что врачи 100 процентов есть и зашел в надежде, что запишусь на прием сразу к врачу. Не ожидал, что здесь работают настолько отзывчивые люди. Увидев как мне плохо, меня посадили на диван, дали воды, померили давление, порекомендовали, что необходимо сделать в первую очередь, чтоб снять эту ужасную головную боль. И денег не взяли ни копейки! Такое бывает редко у нас в Киеве! Пошёл домой, сделал как все сказали и стало намного легче. Честно я не долго думал позвонил и записался на приём к врачу, потом купил занятия и курс массажа. Сам Бог послал видимо вас ребята) Я чувствую сейчас себя просто замечательно и не травлю желудок таблетками. В моём случае, с полной уверенностью могу сказать - мне и в правда помогли! И я готов ездить к вам в центр хоть и живу в другом районе. Юля занятия супер, массаж супер, облегчение на все сто. Молодцы, я рад что есть еще такие люди и центры. Спасибо!


Администратор Актив Центр

2019-03-22

Вы не представляете как приятно читать такие отзывы, мы рады, что помогли и Вы себя лучше чувствуете. Благодарим Вас за отзыв о работе наших реабилитологов в Актив Центр на Оболони.

18.10.2019

Думала у меня болит голова по этой причине, но решила придти на консультацию. Хороший врач попался, Ольга, не помню фамилию. Очень хорошая, благодаря ей у меня не болит голова. Рекомендую её.